Lista za Rijeku

Švorinić: Izmjene sustava lokalne samouprave neće poboljšati njegovo djelovanje

Hina

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Lista za Rijeku smatra da je potrebno ukinuti profesionalni sustav upravljanja u najmanjim jedinicama lokalne samouprave, do 3000 stanovnika. Nema smisla u tako malim jedinicama lokalne samouprave održavati sustav profesionalnih načelnika i desetaka zaposlenih, poručio je ŠvorinićPredsjednik Liste za Rijeku Danko Švorinić najavljene izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi nazvao je u utorak lažnom reformom koja neće poboljšati djelovanje sustava.


Švorinić je na konferenciji za novinare upozorio kako predloženim nije spomenuta teritorijalna redukcija niti izmjene u ovlastima jedinica lokalnih samouprava.


Lista za Rijeku smatra da je potrebno ukinuti profesionalni sustav upravljanja u najmanjim jedinicama lokalne samouprave, do 3000 stanovnika. Nema smisla u tako malim jedinicama lokalne samouprave održavati sustav profesionalnih načelnika i desetaka zaposlenih, poručio je Švorinić.
Ističe i kako je u prijedlogu propušteno otvoriti mogućnost funkcionalnog udruživanja JLS koje tvore prirodu cjelinu. Lista za Rijeku se zalaže da se takvo udruživanje provede u Rijeci i JLS koje tvore njen prsten, rekao je.


Neprihvatljivo je, poručuje, i zadržavanje zapošljavanja pročelnika uz ugovore na neodređeno vrijeme, umjesto da se njihov mandat veže uz gradonačelnika koji ih je imenovao.


Švorinić je ocijenio štetnim prijedlog da se ukine obveza prebivališta kandidata za gradonačelnike i načelnike u JLS gdje se kandidiraju. “Tako se olakšava kandidatura PR kandidata koji nemaju veze sa sredinom u kojoj se kandidiraju”, rekao je.


Dodao je da ni dosadašnji sustav, nije dobar, jer je već sad u Rijeci, kako je rekao, najavljeno dvoje kandidata za gradonačelnika s fiktivnim prebivalištem. To su, pojasnio je, Katarina Peović i Marin Miletić, koji prije šest mjeseci nisu imali prebivalište u Rijeci.