Ususret blagdanu

SVI SVETI Provjerili smo ponudu cvijeća na tržnici, u trgovačkim centrima i cvjetarnama

Slavica Kleva

Ponuda dcvijeća na riječkoj tržnici / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Ponuda dcvijeća na riječkoj tržnici / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Ponuda je i više nego zadovoljavajuća, nikad više lončanica, nikad više rezanog cvijeća, ove godine cvijeće je u plastenicima raslo u idealnim uvjetimaRIJEKA Nije moglo bolje, prekrasan sunčan dan izvukao je iz kuća mnogobrojne građane ne bi li nadolazeći blagdan Svih svetih ipak uspjeli dočekati spremno i spokojno. U prvom redu očistiti i urediti posljednje počivalište svojih najmilijih i položiti cvijet, zapaliti svijeću. A ponuda je i više nego zadovoljavajuća, nikad više lončanica, nikad više rezanog cvijeća, doznajemo, ove godine cvijeće je u plastenicima raslo u idealnim uvjetima.


Foto galerija: Ponuda cvijeća na riječkoj tržnici i u cvjetarnama uoči Svih svetih Foto: Damir Škomrlj
– Ima posla, zadovoljna sam. Nekako se ove godine vrijeme “razvuklo”, zbog epidemioloških mjera svoje sam mušterije pozivala jednog po jednog tako da su sve narudžbe na vrijeme obavljene i zaprimljene, kaže nam cvjećarica Vanja Freiseis, vlasnica cvjetarne Jona u Ulici Slaviše Vajnera Čiče.


Vanja Freiseis / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Vanja Freiseis / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Kod nje zatekosmo već pripremljene cvjetne aranžmane cijene kojih se kreću od 70 kuna pa sve do cijene i cvjetnog aranžmana koji mušterija poželi. U ponudi je i velik izbor malih kuglica, bekeri su po 12 kuna, velike krizanteme po 20, špine po 12 kuna baš kao pucići i margarete. I plastičnog cvijeća u boji velik je izbor, dok su lončanice multiflore po 50 kuna.


Isplatilo se doći


Na tržnici veoma živo, došli su uzgajivači cvijeća iz svih krajeva zemlje i tržnički plato, što se proširio gotovo do Kazališta, prepun je šarenog cvijeća.


– Dočekali smo konačno lijepo vrijeme i daleko je ljepše izaći i odabrati cvijeće. Upravo sam kupila prekrasan aranžman rezanog cvijeća ovdje na tržnici, kazala nam je Gordana Matejčić, koja je jučer poslijepodne krenula u Ledenice na groblje najmilijima. Najprije ću očistiti groblje i položiti cvijeće, a u nedjelju ćemo ponovo doći i zapaliti svijeće. To je najmanje što možemo učiniti za naše najdraže kojih više nema među nama, kazala nam je Matejčić.


Gprdana Matejčić / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Gprdana Matejčić / Snimio Damir ŠKOMRLJ


 


– Evo deset mjeseci uzgajali smo cvijeće u plasteniku i sada ga možemo izložiti i prodavati, rekla nam je Monika Jurić, koja je stigla iz Varaždina prodavati cvijeće na riječkoj centralnoj tržnici. Cvijeće, špine u bojama, bekeri, krizanteme, lončanice, kreću se cijenom između 30 i 70 kuna. Zadovoljni smo, ljudi kupuju, isplatilo se doći, mada moram priznati da smo radili i ovih prethodnih dana kada je bilo ružno, odnosno kišno vrijeme. Sve ove prethodne dane radili smo do 17 sati jer je bilo kupaca, kaže nam Jurić.


Monica Jurić / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Monica Jurić / Snimio Damir ŠKOMRLJU zatvorenom štandu u cvjetnoj aleji na tržnici prodavač Ibro zadovoljan je prodajom svijeća, nadgrobnih lampiona i cvijeća. Cijene se kreću od 5 do 15 kuna. Potvrđuje da ima posla.


Zadovoljni potražnjom


I kod cvjećarice Željke Jović izvrsna ponuda multiflore, po 30 i 40 kuna.


Kod Ane Gržetić, koja je s cvijećem vlastitog OPG-a stigla iz Pazina zatekosmo neuobičajene lončanice šarenih margareta po 30 kuna. I ona potvrđuje da je zadovoljna potražnjom.


– Čini mi se da je rezano cvijeće za groblje ove godine ipak nešto skuplje, kaže gospođa Margita koja je iz Kraljevice stigla u Rijeku kako bi kupila cvijeće za groblje. No, ona se odlučila za bijele ljiljane čija je cijena po komadu 30 kuna. Njoj se čini da je nesrazmjer u cijeni između primjerice rezane špine koja ima cijenu 12 kuna i ljiljana koji će prema njezinim riječima trajati nešto dulje.


Margita iz Kraljevice / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Margita iz Kraljevice / Snimio Damir ŠKOMRLJŠto se tiče ponude u mnogobrojnim riječkim, ali i trgovačkim centrima u riječkom prstenu, ne samo svježih lončanica nego i plastičnog cvijeća, i više je nego zadovoljavajuća. Nerijetko kupci odabiru trgovačke centre upravo iz razloga što mogu parkirati automobile u garažama, što je ipak komotnije i lakše nego nositi cvijeće ili lončanice u rukama.