Zanimljivost

Svi imaju COVID-putovnice, a kvarnerska općina uvela je – “Kostrensku putovnicu”. Doznajte o čemu se radi

Barbara Čalušić

Prilikom plaćanja računa u »putovnicu« konzumenti će skupljati pečate, a kad bude popunjena za uspomenu će dobiti dar s potpisom koji kostrenski TZ brendira kao designed by ZigmanTuristička zajednica Kostrene, Općina Kostrena, Centar kulture Kostrena i kostrenski ugostitelji pobrinuli su se da i ovaj prosinac Kostreni ne nedostaje blagdanskog ugođaja. Tako će kroz čitav prosinac kostrenski ugostitelji nuditi posebnu blagdansku ponudu hrane i pića bez kojih je ovaj dio godine nezamisliv, poput kuhanog vina, gina, fritula ili pak bakalara


Zanimljivim novim dokumentom, »Kostrenskom putovnicom« Turistička zajednica želi privući posjetitelje i motivirati ih na konzumaciju, a zahvaljujući putovnici, uz dobru zabavu, hranu i piće, posjetitelji mogu dobiti i zanimljive darove. Prilikom plaćanja računa u »putovnicu« će skupljati pečate, a kad bude popunjena, za uspomenu će dobiti dar s potpisom, koji kostrenska Turistička zajednica brendira kao designed by Zigman.


Brendiranje »počivala«


– Turistička zajednica nastoji biti aktivan sudionik i podupiratelj svih događanja u Kostreni. Novim i svježim idejama nastojimo ojačati tradicionalne sportske i kulturne manifestacije te prateći očekivanja mještana, posjetitelja i turista osmišljavati sadržaje kojima ćemo Kostrenu učiniti privlačnom gostima kroz čitavu godinu, posebno ljubiteljima outdoor aktivnosti za koje imamo odlične preduvjete. U sljedećoj godini voljeli bismo brendirati »počivala«, zanimljiv dio kostrenske povijesti i nastaviti održavati naše tradicionalne manifestacije, kao i kontinuiranim edukacijama pomoći našim iznajmljivačima u pripremi sezone, planovi su za sljedeću godinu Turističke zajednice Kostrena koje najavljuje njezina direktorica Belma Džomba.
Do sljedeće godine, prema njezinim riječima, trenutke provedene u Kostreni mnogi će u prosincu poželjeti zaključiti fotografiranjem na atraktivnom photo pointu koji također potpisuje kostrenski dizajner Juraj Zigman i koji će biti postavljen u Žurkovu, upravo na dan kada će i druge lokacije u Kostreni odjenuti blagdansko ruho.


– Dotrajale blagdanske dekoracije na rasvjetnim stupovima koje su posljednjih dvadesetak godine predstavljale okosnicu blagdanskog uređenja mjesta, zamijenit će nove lokacije i drukčiji pristup blagdanskom uređenju koje će u idućim godinama postajati raskošnije i primjerenije novim trendovima i očekivanjima, posebno mlađih mještana. Svečano paljenje lampica održat će se 2. prosinca u 18 i 30 sati na prostoru ispred Narodne čitaonice u Sv. Luciji. Paljenju blagdanske rasvjete prethodit će izložba radova Ivana Penzeša Nadalova u Čitaonici s početkom u 18 sati. Druženje na otvorenom nastavit će se uz degustaciju jela iz redizajnirane Tradicionalne kostrenske kuharice, a posjetitelje će zasigurno oduševiti i dodatni fotokutak za ovu prigodu postavljen ispred Čitaonice koji će izgledati poput toplog blagdanskog doma. Svi koji se požele fotografirati i ponijeti uspomenu iz Kostrene, to će moći učiniti besplatno i na licu mjesta dobiti fotografiju za uspomenu. Za dobru glazbu pobrinut će se bend Coffee Shop Acoustic, kaže Džomba.


Svjetlosni tuneli


Blagdanska dekoracija krasit će različite lokacije duž Kostrene. Neke od lokacija su vrtić i škola, sidro, Žurkovo, Mirisni vrt, Narodna čitaonica Kostrena, zgrada TZO-a Kostrena, tri kostrenska rotora, zgrada Općine, obje crkve, u Sv. Luciji i Sv. Barbari, a prvi put zasvijetlit će i dio šetnice uz more na kojoj će svoje mjesto naći atraktivni svjetlosni tuneli.


Paljenje lampica uvest će Kostrenu u posebno razdoblje u godini – razdoblje od Svete Barbare do Svete Lucije. U subotu 4. prosinca proslavit će se Barbarina, prva među kostrenskim zaštitnicima, dan kasnije 5. prosinca na terasi ispred Narodne čitaonice u Sv. Luciji održat će se Mića Mikulna, program za djecu u organizaciji Centra kulture Kostrena. Dan kasnije, 6. prosinca, Kostrena slavi blagdan svetog Nikole, a Općina Kostrena svoj dan koji će obilježiti svečanom sjednicom Općinskog vijeća.


– Godinu na izmaku obilježila je uspješna, ali ipak vrlo zahtjevna turistička sezona koja se odvijala u uvjetima pandemije. Brojna planirana događanja otkazana su u posljednjem trenutku kako bi se osigurala što dulja sezona i siguran boravak turista. TZ Kostrene također je slijedio takve upute i orijentirao se na različite promotivne aktivnosti. Ove godine uspješno je pokrenuta nova linija promotivnih proizvoda s prepoznatljivim kostrenskim motivima čiji dizajn potpisuje Zigman, redizajnirana je Tradicionalna kostrenska kuharica, učinjeno je puno na turističkoj vidljivosti Kostrene, posebno u segmentu cikloturizma, a među događajima u organizaciji TZ-a posebno se istaknuo koncert Damira Urbana na nesvakidašnjoj lokaciji u lučici Podurinj koji je bio pun pogodak, zaključuje Džomba.