Ogroman projekt

Svi detalji 300 milijuna “teškog” posla u aglomeraciji Rijeka. Počinje u veljači, iskopi i gužve će trajati godinama

Marinko Glavan

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Bit će izgrađeno oko 217 km kanalizacije i oko stotinu kilometara sustava vodovoda, uz 125 crpnih stanica i novi pročistač otpadnih voda na Delti 


RIJEKA – U Rijeci i okolici uskoro će započeti radovi u sklopu projekta Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka, vrijedni gotovo 300 milijuna eura, a trajat će, ovisno o pojedinim dionicama i područjima, idućih nekoliko godina, zbog čega se očekuju ponegdje i značajne prometne gužve i zastoji.


A – Rijeka Zapad


Projekt poboljšanja vodnokomunalnih usluga na području aglomeracije Rijeka obuhvaća izgradnju i optimizaciju sustava vodovoda i odvodnje, pri čemu će biti izgrađeno oko 217 kilometara sustava kanalizacije i oko stotinu kilometara sustava vodovoda, uz 125 crpnih stanica i novi pročistač otpadnih voda na Delti.
Komunalnom društvu Vodovod i kanalizacija (KD ViK) poslali smo upit o planiranoj dinamici izvođenja radova u sklopu do sad potpisanih ugovora s rezličitim izvođačima, a iz ViK-a odgovaraju kako su radovi ugovoreni u više komponenti, od koji svaka ima svoju dinamiku izvođenja.


Tako će u komponenti A Rijeka Zapad, koja obuhvaća izgradnju transportnih kolektora i optimizacije postojećih sustava odvodnje u zapadnom dijelu grada radovi početi tijekom ovog mjeseca. Vrijednost ove komponentne je 28,5 milijuna eura, bez PDV-a, a izvođač je Zajednica ponuditelja koju čine tvrtke Godina gradbeništvo i Inkaing iz Slovenije, dok je pružatelj usluge nadzora nad gradnjom zajednica izvršitelja Institut IGH, Epitsa Adria, Flum-ing i Projekt Nova Gorica.


U sklopu ovog dijela projekta bit će izgrađeno 15 kilometara gravitacijskih kanalizacijskih kolektora, gotovo dva kilometra tlačnih vodova, devet crpnih stanica, šest retencijskih bazena, devet kišnih preljeva, dva separatora masti i ulja te 6,9 kilometara vodoopskrbnih cjevovoda.


Prema odgovoru iz ViK-a, izvođač će tijekom veljače izvoditi radove na transportnim kolektorima područja Škurinje, Viškovo i crpne stanice Škurinje, a već je započeo radove na Pehlinskoj cesti, ulici Turkovo i Škurinjskoj cesti. Trenutno se izvode radovi na iskopu kanalskog rova na dionici Viškovo – Rujevica – Marinići (Ul. Turkovo) te na dionici Pevex – Škurinje (Škurinjska cesta).


Na području Zamet i Kantrida te pripadajućih crpnih stanica izvode se radovi trasiranja na dionici Lozičina ulica – zelena dionica (do Liburnijske ulice). Na podsustavu Kantrida izvode se radovi iskopa kanalskog rova na zelenoj dionici uz Dom umirovljenika na Kantridi.


Na Viškovu su radovi vrijedni 24,2 milijuna eura / Foto M. LEVAK


Komponenta E – Proširenje Viškovo

 


Komponenta E – Proširenje Viškovo, vrijedna 24,2 milijuna eura, gdje je izvođač slovenska Godina, već je u tijeku. Izvode se radovi na kružnom raskrižju u centru Viškova (kod groblja), a planirani završetak radova na navedenoj dionici je kraj veljače ili početak ožujka. Radi se i u ulici Furićevo kod radne zone Marinići (kod Plodina), gdje bi radovi trebali biti gotovi do kraja veljače. Tijekom veljače planira se nastavak izvođenja radova u ulici Trtni od kućnog broja 113 do kućnog broja 103, kao i nastavak radova u ulici Blažici koji bi trebali biti završeni u svibnju ili lipnju ove godine.

B – Rijeka Istok


Na komponenti B, Rijeka Istok, gdje je izvođač radova tvrtka Gener iz Albanije, dok je pružatelj usluge nadzora nad gradnjom zajednica izvršitelja IGH, Eptisa Adria, Flum-ing i Projekt Nova Gorica, početak radova je planiran za travanj ove godine. Vrijednost ugovorenih radova je 27,3 milijuna eura, a bit će izgrađeno 10,9 kilometara gravitacijskih kolektora, 1,63 kilometra tlačnih vodova, devet crpnih stanica, pet retencijskih bazena, deset kišnih preljeva te jedan separator masti i ulja, uz 5,4 kilometra vodovodne mreže.


U travnju će početi radovi u Ulici Rikarda Benčića, uz radove na još neizgrađenoj cesti D-403, Dukićevoj, Strižićevoj, zatim Drage Šćitara, Braće Horvat, Zdravka Kućića te državnoj cesti D 8 na Martinšćici, uz početak izgradnje crpne stanice i kišnog preljeva na Brajdici.


U lipnju kreću radovi na spoju Ribarske s Adamićevom, te dalje prema Delti, nastavno na radove u Adamićevoj koji bi do tad trebali započeti prema zasebnom ugovoru, za koji još u tijeku evaluacija pristiglih ponuda, kao i na području Tržnice, gdje će se obnavljati postojeći cjevovodi. U studenom će započeti radovi u Ružićevoj ulici. Sveukupno će ova grupa radova obuhvatiti veći dio istočnog, ali i dio zapadnog dijela Rijeke, u čitavom nizu ulica, od Pećina do D 403.


Na Potoku radovi gotovi do kraja tjedna

 


U podsustavu Željeznički kolodvor koji obuhvaća i kompleks Benčić, radovi bi trebali biti završeni do kraja veljače, a izvode se na križanju ulica Nikola Tesla i Viktora Cara Emina, te na crpnoj stanici Željeznički kolodvor na križanju Krešimirove i Cambierijeve ulice.


Do kraja ovog tjedna u planu je asfaltiranje prekopa iz Viktora Cara Emina u Ulicu Zdenka Petranovića, te Ulice Zdenka Petranovića i nogostupa u Ulici Viktora Cara Emina.

C – Proširenje Rijeka


Komponenta C – Proširenje Rijeka jedan je od najvećih zahvata, na kojemu je izvođač GP Krk, a nadzor obavlja ista zajednica ponuđača kao na Komponenti B, pri čemu je vrijednost ugovorenih radova 36,1 milijuna eura. U sklopu ovog ugovora bit će izgrađeno 36,6 kilometara gravitacijskih kolektora, 4,2 kilometra tlačnih vodova, čak 29 crpnih stanica i 14,7 kilometara opskrbnih cjevovoda.


U ovoj godini izvođač će s radovima započeti u ožujku, prvo na podsustavu Drenova koji obuhvaća ulice Bok, Ružice Mihalić, Kučićki put, Mrkopaljska, Kampanja, Fužinska, Ivana Žorža, Ive Lole Ribara, dok će u svibnju krenuti izgradnja podsustava Kantrida Zamet koji obuhvaća ulice Mate Balote, Mirka Jengića, Opatijska cesta, Minakov put, Silva Milenića Lovre, Istarska, Pionirska, Lošinjska, Lovranska, Brsečka, Bujska, Bože Vidasa, Milutina Bataje, Diračje, Avelina Turka, Obitelji Sušanj, Plitvička, Ante Mandića, Čavalsko.


U rujnu počinju radovi na podsustavu Pehlin-Turnić, a krajem godine oni na podsustavu Donja Drenova.


D – Proširenje Kastav


U ožujku će započeti radovi na komponenti D – Proširenje Kastav, vrijedni 23,24 milijuna eura. Izvođač je GP Krk, a nadzor ponovo čini zajednica ponuditelja na čelu s IGH-om. Bit će izgrađeno 28,8 kilometara gravitacijskih kolektora, kilometar i pol tlačnih cjevovoda, 14 crpnih stanica i 10,4 kilometra vodoopskrbnih cjevovoda. Počet će na Grbcima i Srdočima, u Ulici Antuna Branka Šimića te se redom nastavljaju u daljnje ulice Košićevac, Vladimira Čerine, Kurirski put, Tonžino, Baćići, Murini, Ivana Dončevića, Srdoči i Crikvenička.