Iskorak

Sveučilište u Rijeci prvi put na Times Higher Education svjetskoj ljestvici

Ingrid Šestan Kučić

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Iskorak riječke visokoškolske ustanove, prvi put se našla na THE svjetskoj ljestvici za 2022. Sveučilište u Rijeci prvi put se našlo na Times Higher Education ljestvici svjetskih sveučilišta za 2022. godinu, a nakon rangiranja u sustavima RUR i QS, uključivanje u THE utjecajni popis najboljih svjetskih sveučilišta, značajan je iskorak za Sveučilište u Rijeci.


Više od 2 tisuće svjetskih sveučilišta prijavilo se je za tu ljestvicu, ali je ljestvicom obuhvaćeno samo njih 1.600 najboljih. Riječko je Sveučilište zauzelo poziciju 1.200+.


Na prvome mjestu THE WUR ljestvice nalazi se Sveučilište u Oxfordu, a drugo mjesto dijele California Institute of Technology i Sveučilište Harvard. Od hrvatskih sveučilišta na ljestvici su Sveučilište u Zagrebu i Sveučilište u Splitu već od ranije, a za 2022. oba su u skupini 1.001-1.200.
Metodologija THE ljestvice vrednuje postignuća u poučavanju, istraživanju, internacionalizaciji te transferu znanja. Najveći pojedinačni udio među pokazateljima THE ljestvice ima citiranost, čak 30 posto.


Veliki udio imaju i pokazatelji akademske reputacije u poučavanju i istraživanju. Svi bibliometrijski podaci, kao i slučajni odabir anketiranih istraživača, temelje se na Elsevirovoj bazi (Scopus).


Ostali pokazatelji odnose se na omjer nastavnika i studenata, doktorske studije, institucijske prihode, u njima udio prihoda od istraživanja te od toga prihoda od istraživanja za industriju, kao i istraživačku produkciju.


Mjeri se i udio internacionalnog osoblja i internacionalnih studenata te internacionalna suradnja u istraživanjima.


Svi se podaci promatraju relativno u odnosu na veličinu sveučilišta, ekonomsku snagu države te područja istraživanja, odnosno iz metodologije i pristupa vidi se velika posvećenost THE ljestvice objektivnom i transparentnom prikupljanju i mjerenju pokazatelja