Kastavci slavili

Svetoj Jeleni i Jerryju Ricksu sretan rođendan u blues ritmu

Slavica Mrkić Modrić

Damir Halilić Hal / Snimio Marko GRACIN

Damir Halilić Hal / Snimio Marko GRACIN

Današnji koncert bio je i najava Jerry Ricks Blues Festivala koji će upotpunjen radionicama, prezentacijama i izložbom, od 24. srpnja do 1. kolovoza »letjeti« od Mošćeničke Drage, preko Mošćenica, Lovrana, Klane i Matulja do KastvaKASTAV  Znate onu o jednom udarcu i dvije muhe? E, pa uz napomenu da dnas u Kastvu nije bilo ni udaraca, ni muha već samo korištenje uzrečice, istu ćemo parafrazirati i reći kako su Kastavci i svi oni koji su se na Fortici i oko nje obreli između 19 i ohoho sati, jednim udarcem eliminirali četiri muhe.U prijevodu – nazočili su proslavi blagdana sv. Jelene zaštitnice Kastva, rođendanu blues legende Philadelphia Jerryja Ricksa koji počiva na kastavskom groblju, najavnom događanju Jerry Ricks Blues Festivala, tradicionalnog festivala koji sliku Kastva i ovog kraja već godinama pronosi svijetom, i koncertu Damira Halilića Hala, inicijatora i jednog od umjetničkih voditelja spomenutog Festivala.

Foto galerija: Damir Halilić Hal, Riccardo Staraj i Marko Sedlak u Kastvu Foto: Marko Gracin

Vjerojatno je netko izdanas nazočne publike »pokupio još koju muhu«, ali u tuđu intimu nikad ne treba zalaziti. Stoga drž’mo se mi kursa i Halovog koncerta.Tko je Hal i što u gitarističkom svijetu Svijeta znači njegovo ime, zbilja je kao govoriti da zimi pada snijeg, a ljeti prži sunce. Deplasirano i nepotrebno. Ili možda ipak jer u Lijepoj našoj svi znaju sve o nekoj starleti iz Tonguzije, ali o svojim ljudima koje štuje ostatak svijeta i ne baš previše.


Takvima na dušu i ‘ajmo mi na Forticu. A na Fortici baš kako je trebalo biti. Sad je li bilo četrdeset ljudi u publici kako to Stožer preporučuje ili koliko, a, bo – brojač nije postavljen, a oko zna biti prevarito. Je li između tih kojih je bilo toliko i toliko bio i Stožerom propisan razmak, isto »a, bo«? Nismo mjerili, ali da su se neki »pusali« jesu. I neka su!Što se Hala tiče, on baš nema običaj skakati u publiku, pa o razmaku ne mora brinuti, kao ni o tome hoće li magija proizašla iz sinergije njegovih prstiju i žica njegovih gitara očarati one koji su ga došli slušati.


 


Hal ima vjernu publiku. Publika koja ga već godinama prati i sa sobom uvijek dovodi neke nove fanove. Pa kad otvori koncert sa stvari »Costa Brava«, nikakvo čudo što dlanovi plješću kao da je vrijeme za bis.


O stvarima s albuma »Mare Nostrum« da ni ne govorimo jer na njih otkidaju i oni koji nemaju pojma ni tko je, ni što je Hal, a kad nakon nekoliko premijerno izvedenih uradaka, uradaka koji bi se trebali naći na Halovom albumu radnog naslova »U pripremi«, koncert završi s »Mosquitom«, pjesmom posvećenom Jerryju Ricksu, e, pa treba li sad još što napisati o reakciji publike?


I ne bi mi bili mi kad ne bi na kraju balade čačkali tamo gdje boli pa Hala upitali:


– Fortica, ha? Nisi li ti trebao sad žice »maltretirati« negdje po Južnoj Koreji i Japanu?


– Fortica je uvijek srcu draga, a što se tiče Južne Koreje i Japana, neće ova korona dovijeka. Pomalo – sve u svoje vrijeme, odgovorio je Hal i zasuo nas informacijama o predstojećem Jerry Ricks Blues Festivalu koji će od 24. srpnja do 1. kolovoza blues razlijevati od Mošćeničke Drage preko Mošćenica, Lovrana, Klane i Matulja do Kastva.


Uz koncerte na kojima će zbog korona pandemije i problema oko dolaska stranih glazbenika svirati hrvatske blues snage bit će organizirane prezentacije, radionice i izložba slika s dosad održanih festivala.


Ono što još treba napomenuti da je današnji Halov koncert bio drugi u nizu serijala »Torpedo video Gigsa«, da ga je Regionalna News mreža, uz tehničku pomoć »Pro-reca« prenosila u live streamu, te da je onaj treći, u Šajetinim rukama. Kad, gdje, što, s kim i kako? E, pa, što bi rekao Hal – sve u svoje vrijeme.