Foto: M. LEVAK
Otišli smo na Trsat provjeriti kako se pripremaju u svetištu Majke Božje Trsatske i u raznim ugostiteljskim obrtima
povezane vijesti
RIJEKA – Blagdan Velike Gospe je pred nama, a ove se godine očekuje veći broj vjernika i hodočasnika kao i povratak tradicionalnog sajma ispred Dvorane mladosti.
Ovim smo povodom otišli na Trsat provjeriti kako se pripremaju u svetištu Majke Božje Trsatske i u raznim ugostiteljskim obrtima.
Ide malo više robe
Jedan od nekoliko kafića u blizini samog svetišta je Monte Cristo, u kojemu je za sada poprilično opuštena atmosfera, bez ikakvih napetosti i tenzija, no kako je objasnio vlasnik Mladen Sumrak, priprema ipak postoji.
– Nadamo se da će biti malo veći broj ljudi, zadnje dvije godine je bilo dosta slabije, ali eto sada naručujemo malo više robe, moramo zaposliti kojeg konobara za ispomoć, taj dan bude malo drukčiji od svih ostalih.
Mi nismo toliko veliki tako da nam ne treba puno radnika, imamo desetak stolova, tako da obično to bude još jedna osoba, žena malo dođe pomoći ili neki konobar uleti, a ponuda ostaje ista – kazao je Mladen.
Nakon Monte Crista, posjetili smo suvenirnicu svetišta u kojoj punom parom radi Stjepan Kelčić prodajući svijeće i suvenire.
– Kroz cijeli dan teče rijeka ljudi, od jedan do tri poslije podne bude malo zatišje i onda opet krenu ljudi dolaziti. Nadamo se da će ove godine biti malo bolje kako su mjere ukinute, a mislim da bi ovaj vikend prije moglo biti malo više ljudi nego na sam dan Gospe i nadamo se da će ljudima to značiti jednu slobodu duha i da će se duhovno okrijepiti na našem svetištu – objasnio je Stjepan.
Brojni radovi
A u klaustru svetišta obavljaju se svakakvi radovi, od čišćenja površina do sređivanja palmi. Gospodin Jure se već godinama bavi hortikulturom, a u svetištu Majke Božje Trsatske iz godine u godinu održava palme, koje šiša i sređuje i sada prije velikog blagdana. Gvardijan i čuvar Gospina svetišta na Trsatu, fra Krunoslav Kocijan, pridružio nam se u klaustru na nekoliko minuta te nam ispričao kakve su ovogodišnje pripreme za Veliku Gospu.
– Veliki je to pogon i puno toga treba pripremiti, naša suvenirnica se priprema da bi i na drugim mjestima, evo i u klaustru i vani ispred bazilike, bila ponuda suvenira, svijeća i drugih uspomena. Čiste se bazilika, samostan i crkva, a danas kreće i trodnevnica, dakle neposredna duhovna priprava s krunicom i svečanom Svetom misom koju svaku večer predvodi fra Mislav Lukačević, tako da smo nekako u toj bližoj pripravi za svetkovine. Vjerujemo da će biti više ljudi nego prošlih godina, mjere su popustile, koronavirus je i dalje prisutan, ali se nadamo ne toliko, tako da bi moglo biti više vjernika i posjetitelja našega svetišta – kazao je Fra Krunoslav Kocijan.
Stolovi uvijek puni
Nakon obilaska svetišta, ljubazno su nas ugostili i u Konobi Papalina, gdje kako kažu vlasnik Nikša Kristić i voditelj Daniel Tičak, za Veliku Gospu nemaju većih priprema nego za bilo koji drugi dan. Uvijek su im svi stolovi puni, a tako je bilo i za Gospu prošle godine, bez obzira na to što su riblji restoran. Opuštena radna atmosfera vjerojatno je samo jedan od faktora zbog čega je ova, još relativno nova konoba uvijek krcata ljudima, a kako je objasnio šef kuhinje Kristian Ružička, nemaju potrebe za pojačavanjem radne snage zbog nadolazećeg blagdana.
– Uz mene su tu još dva kuhara, dva mlada dečka od 20 godina, a sva trojica smo jako dobro sinkronizirani. Uglavnom radim prvu smjenu kako bi oni mogli biti fokusirani na samu pripremu, doduše mi nemamo taj »fine dining« standard, ovo je jedna domaća konoba u kojoj smo svi opušteni – kazao je Ružička.
Sve ovisi o vremenu
Posljednja stanica u obilasku priprema na Trsatu bila je Gelateria Tersatana, koja glasi za mjesto s jednim od najboljih sladoleda u gradu.
– Ovih dana imamo jako puno inventure i pripremamo se za dolazak jako puno ljudi, mislim da neće biti previše toplo vrijeme, nego da će biti taman za posjetiti svetište i Trsat. Svi vole sladoled i dok su sparine, uglavnom nam dolaze stranci, a ovako pred večer uglavnom domaći ljudi, a prošle su godine bile jake sparine pa nije bilo toliko ljudi preko dana, tako da sve ovisi o vremenu – objasnila je Doria Valković.