Riječka nadbiskupija

Svečanom misom i procesijom proslavljen blagdan sv. Vida

Jakov Kršovnik

Foto Marko Gracin

Foto Marko GracinSvečanom misom te procesijom riječkim ulicama s moćima i reljefom svetog Vida proslavljen je blagdan zaštitnika Riječke nadbiskupije i grada Rijeke. Svetu misu u katedrali predvodio je zadarski nadbiskup Milan Zgrablić.


Uz riječkog nadbiskupa Matu Uzinića, koncelebrirao je apostolski nuncij Giorgio Lingua, Papin izaslanik u Hrvatskoj, te drugi hrvatski biskupi, kao i svećenici Riječke nadbiskupije. Nadbiskup Zgrablić u propovijedi se osvrnuo na evanđeoski ulomak u kojem Isus određuje drugih sedamdesetdvojicu učenika i posla ih po dva pred sobom u svaki grad i u svako mjesto kamo je kanio doći.


Foto galerija: Procesija za blagdan sv. Vida Foto: Marko Gracin


– Zašto Isus određuje sedamdesetdvojicu? U toj brojci krije se velika biblijska simbolika. Izraelski je narod prema Knjizi Izlaska imao 70 starješina, a kojima su se priključili Aron i Mojsije. Također, prema Knjizi Postanka postoje 72 naroda, to je zapravo brojka koja označuje sve narode.
Biblijski izričaj tako ne označuje količinu, već izričajem i kulturom toga doba označuje sve narode i svaku osobu. Nitko nije isključen iz Božjega plana spasenja, nitko nije isključen iz Božje ljubavi. Svatko u Božjim očima ima dostojanstvo i svaku osobu po svojem Sinu Bog želi pohoditi, kazao je Zgrablić.


O dostojanstvu


Citirao je i Deklaraciju o ljudskom dostojanstvu “Dignitas infinita” koju je ove godine supotpisao papa Franjo: “Dostojanstvo je neizmjerno, neotuđivo utemeljeno u samom biću, pripada svakoj ljudskoj osobi, nadilazi svaku okolnost, bez obzira u kakvom se stanju ili situaciji osoba nalazi.”– Slavlje sv. Vida i nama pomaže otkriti bezgranično dostojanstvo ljubavi koje nam Bog poklanja. Sveti Vid i svi drugi mučenici i sveci autentični su svjedoci duhovnih vrijednosti koje nadaleko nadvisuju ovozemaljski život.


Ukazuju na cjelovitu veličinu ljudskog dostojanstva i njegove beskonačnosti. Gospodin zato danas i nas određuje da budemo poput sedamdesetdvojice i šalje nas u svijet da mu pripravimo put. A koji je to svijet u koji nas Gospodin šalje?


Kakvu žetvu moramo obaviti i kakvi radnici moramo biti? Kakvim pogledom moramo gledati svijet da u njemu prepoznamo i prihvatimo Krista, retorički pita Zgrablić. Naveo je neke oblike teškog nasilja nad ljudskim dostojanstvom protiv kojih se treba boriti, a koji se spominju u “Dignitas infinita”.


– Drama siromaštva, u određenim dijelovima svijeta gomila se bogastvo, a neki narodi oskudijevaju i čak umiru od gladi. Svjedoci smo ratova, nijedan rat nije vrijedan suza jedne majke koja gleda svoje dijete koje trpi ili umire, kako je više puta rekao papa Franjo.


Tu su i nevolje migranata, neplemenito postupanje s osobama u kojima se ne poštuju osnovna ljudska prava sramota je za društvo koje se naziva civiliziranim. Spolne zloupotrebe, nasilje nad ženama, abortus, surogat majčinstvo, eutanazija i potpomognuta smrt, rodna ideologija i promjena spola, odbacivanje osoba s invaliditetom i teškoćama u razviju.


Sve to doprinosi nasilju nad ljudskim dostojanstvom pa čak i izumiranju cijele civilizacije. Zato nas Isus poziva da budemo dobri radnici, koji ne rasipaju njivu. Šalje nas da prepoznamo žito od kukolja, kazao je Zgrablić.Dodaje da Isus šalje vjernike svima, i onima koji ga još nisu upoznali i onima koji ne misle kao oni, pa i među vukove, kako piše u evanđelju. Vjernici trebaju raditi na dobru, povezivati ljude, graditi u ljubavi i milosrđu, kako bi prošli zemljom čineći dobro i tako umanjili zlo. Za to su primjer sveci.


– Sveci su u potpunosti svoj život suobličili s Božjom voljom i zato u njima možemo vidjeti blago Duha Svetoga i neprolazne vrijednosti koje nam oni svjedoče. Tako i sveti Vid još uvijek rodi obilnim plodom dobrih primjera i zagovora. Neka nam današnja svetkovina bude poticaj da budemo dobri radnici u žetvi u koju nas Gospodin šalje, kazao je Zgrablić.


Uzinićeva čestitka


Uoči procesije riječki je nadbiskup svim vjernicama i vjernicima, svim Riječankama i Riječanima čestitao blagdan sv. Vida, zaštitnika Riječke nadbiskupije i grada. Podsjetio je da se 15. lipnja, uz sv. Vida, slavi još dvoje svetaca, njegov odgojitelj Modest i hraniteljica Krešencija.– No, njihov dvoje kao da su malo otišli u drugi plan, kao da se slavi samo sv. Vid. To nije zbog našeg omalovažavanja dvoje svetaca, nego je to upravo zbog onoga što bi se trebalo dogoditi svakom odgojitelju.


Treba staviti u središte onoga koga smo odgajali. Svojim su odgojem sv. Vida, sveti Modest i Krešencija ispunili svoje poslanje, činili dobro i nestali. Na neki način tu vidimo i potrebu našeg poslanja. Da činimo dobro, potičemo druge na dobro, a da se baš previše i ne vidimo, rekao je nadbiskup Uzinić.Potom je pozdravio sve okupljene, sve predstavnike katoličkih zajednica i druga, vjeroučiteljice i vjeroučitelje, redovnice, katedralni zbor, Bokeljsku mornaricu i druge te zahvalio biskupima i svima koji su se odazvali njegovu pozivu: apostolski nuncij u RH Giorgio Lingua, tajnik Apostolske nuncijature Alvaro Ernesto Izurieta Y Sea, generalni tajnik HBK Krunoslav Novak, krčki biskup Ivica Petanjak, porečki i pulski biskup Ivan Štironja, dijecezanski upravitelj Gospićko-senjske biskupije Richard Pavlić, koparski biskup Juraj Bizjak, pomoćni biskup zagrebački Mijo Gorski, umirovljeni porečki i pulski biskup Ivan Milovan te svećenicima i redovnicama Riječke nadbiskupije.


Pozdravio je i goste iz drugih kršćanskih i vjerskih zajednica, kao i predstavnike svjetovnih vlasti, kulture i znanost, među kojima su bili i riječki gradonačelnik Marko Filipović, rektorica riječkog sveučilišta Snježana Prijić-Samaržija te ravnatelj riječkog KBC-a Alen Ružić. Također, nadbiskup Uzinić poklonio je zadarskom nadbiskupu Milanu Zgrabliću repliku ikone Gospe Trsatske kao znak zahvalnosti.