Prijave od 15. do 19. lipnja

SVE MALO KASNI Konačni rezultati upisa u riječke vrtiće bit će poznati 20. srpnja

Ingrid Šestan Kučić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

U jaslički program može se upisati dijete koje do 31. kolovoza tekuće kalendarske godine navrši jednu godinu, dok vrtićki program može polaziti dijete koje do kraja kolovoza navrši tri godine. Roditelji imaju mogućnost podnijeti prijavu za upis djeteta u sva tri vrtića čiji je osnivač Grad RijekaRIJEKA – Nakon postupka prijava za upise za postojeće korisnike gradski dječji vrtići od 15. do 19. lipnja provodit će postupak prijava za nove korisnike. Zbog protuepidemijskih mjera, postupak upisa u dječje vrtiće odvija se u nešto kasnijem terminu nego što je to bilo uobičajeno proteklih godina, a prijava za upis djece u dječje vrtiće Rijeka, Sušak i More može se podnijeti osobno ili putem e-obrasca koji će roditelji moći ispuniti putem Informacijskog servisa Grada Rijeke.


Prijave će se podnositi svakog radnog dana u vremenu od 12 do 18 sati, a prijeve za upis u Dječji vrtić Rijeka primat će se u centrima predškolskog odgoja Maestral, Potok, Turnić i Zamet, dok se prijave za Dječji vrtić Sušak primaju u Podcentru Morčić te za Dječji vrtić More u Podcentru Đurđice.


Inicijalni razgovori


S obzirom na epidemiološku situaciju iz vrtića mole roditelje da u najvećoj mogućoj mjeri koriste mogućnost predaje prijave putem Informacijskog servisa Grada Rijeke, a ako se roditelji ipak odluče za osobni dolazak, mole se da podnesu prijavu s potpunom dokumentacijom što podrazumijeva izlistane i ispunjene obrasce i dokaze o činjenicama za ostvarivanje prednosti pri upisu. U prostorima vrtića do daljnjeg nije dopušteno zadržavanje.
U jaslički program može se upisati dijete koje do 31. kolovoza tekuće kalendarske godine navrši jednu godinu, dok vrtićki program može polaziti dijete koje do kraja kolovoza navrši tri godine, a roditelji imaju mogućnost podnijeti prijavu za upis djeteta u sva tri vrtića čiji je osnivač Grad Rijeka.


Povjerenstvo za provedbu upisa odlučivat će o prijavama za upis na temelju dostavljene dokumentacije i obavljenih inicijalnih razgovora roditelja, uz nazočnost djeteta, sa stručnim timom dječjeg vrtića.


Red prvenstva pri upisu određen je odlukama o načinu ostvarivanja prednosti pri upisu djece u dječje vrtiće Rijeka, Sušak i More, a prednost pri upisu ostvaruju djeca roditelja žrtava i invalida Domovinskog rata, djeca s teškoćama u razvoju, djeca samohranih roditelja i djeca uzeta na uzdržavanje, djeca zaposlenih roditelja, djeca u godini prije polaska u osnovnu školu, djeca iz obitelji s troje ili više djece te djeca roditelja koji primaju dječji doplatak.Sudjelovanje roditelja u cijeni dječjeg vrtića iduće se godine neće mijenjati i ovisno o prihodima roditelja iznosit će, kao i do sada, 550, 600 ili 720 kuna. Privremeni rezultati prijava za upis objavit će se na oglasnim pločama svih podcentara predškolskog odgoja 7. srpnja, dok će konačni rezultati prijava upisa biti objavljeni u svim podcentrima predškolskog odgoja 20. srpnja.


Ukupni kapacitet sva tri vrtića je 3.200 mjesta, a broj slobodnih mjesta za nove korisnike najčešće ovisi o broju djece koja odlaze u sustav osnovnoškolskog obrazovanja. Svake godine na taj se način u riječkim predškolskim ustanovama oslobodi osamstotinjak mjesta za nove korisnike.


Specifični sadržaji


Za roditelje koji rade u smjenama kao i do sada smjenski rad vrtića organizirat će se u Podcentru Potok gdje se u skladu s potrebama roditelja, organizira boravak djeteta s dnevnom i/ili tjednom izmjenom smjena.


Za pripadnike talijanske nacionalne manjine organiziran je odgojno-obrazovni program u trajanju od 10 sati koji se provodi na talijanskom jeziku u vrtićima Gabbiano, Topolino, Belveder, Zvonimir Cviić, Mirta i Gardelin, a od iduće pedagoške godine, bude li interesa roditelja, Dječji vrtić More u Podcentru Belveder planira oformiti i odgojno-obrazovnu skupinu za pripadnike slovenske nacionalne manjine.


Pored toga u vrtićima se provode i redoviti programi obogaćeni specifičnim sadržajima, poput ranog učenja engleskog jezika, ranog učenja engleskog jezika s elementima informatičke pismenosti, ranog učenja talijanskog jezika, program obogaćen specifičnim sadržajima sporta te program obogaćen katoličkim vjerskim odgojem.