Sajam

Sve je spremno za subotnje, 60. izdanje “Zelenog Kastva”, evo čega će sve biti u ponudi

Portal Novi list

Foto Zeleni Kastav

Foto Zeleni Kastav

Novi lokalni, kastavski, sudionik je OPG Zdenko Marot s marmeladama kuhanim na starinski način, bez konzervansa, od organski uzgojenog voćaPplodovi marljivih sudionika “Zelenog Kastva” dozrijevaju i dolaze na jubilarno 60. izdanje ove subote, 25. srpnja, od 9 do 13 sati na Fortici, u centru Kastvu. Očekuje se idealno vrijeme.


Na 60. „Zelenom Kastvu“ sudjelovati će 26 sudionika, a cijeli je popis objavljen na Facebook stranici. Riječ je o stalnim uzgajivačima i proizvođačima. “Najlokalnija” sudionica je Milka Smojver, čiji je OPG u Jurčićima.


“Naša draga sugrađanka ima 82 godine i još se bavi poljoprivredom. Ova sjajna, energična, draga gospođa i sada radi ono što je radila cijeloga života. Uzgaja malo povrća i prekrasno cvijeće ‘statice’ koje se osuše i traju jako dugo.
Na sajam donosi i malo blitve organskog uzgoja. Njezina životna priča je prožeta radom, a napisala je i jednu knjigu, koju planira objaviti”, pojašnjava volonterska koordinatorica “Zelenog Kastva” Irena Kukurin Barić.


Vilinsko tkanje


Novi lokalni, kastavski, sudionik je OPG Zdenko Marot s marmeladama kuhanim na starinski način, bez konzervansa, od organski uzgojenog voća.


U Kastvu je po prvi put i “Vilinsko tkanje” iz okolice Varaždina, s predivnim uporabnim predmetima od materijala tkanog na sto godina starom tkalačkom stanu, heklanim igračkama i odjevnim predmetima vlastitog dizajna za jogu. Nude i jastuke od očuvanih recikliranih tkanina, punjene heljdinim ljuskicama.OPG Petrinjčica donosi plave, sočne, slatke američke borovnice, organski uzgoj sa puno rada i ljubavi, u dijelu netaknute prirode okolice Petrinje.


Iz Hrvatskog Zagorja, okolice Tuhlja, dolazi OPG Pleško Brankica s proizvodima ruža “Damascena”, starinskih sorti koje imaju intenzivan miris, a koriste se u izradi kozmetike i prehrani. Donose kreme, hidrolate, sirupe, likere, marmelad, latice sušenih ruža…


OPG Picek Jasna – vrt “Mala vidrica” iz okolice Županje dolazi sa sezonskim bobičastim voćem, obiljem plodova svoga rada, a OPG Loboda iz Slavonije donosi marelice i breskve. OPG Karas iz okolice Karlovca dolazi sa prvim žutim lubenicama.


Izobilje svega


U Kastvu je i Iris Komesar iz Zagreba s beskvasnim kruhom, od organskih žitarica i štrudlama.


U uobičajenoj ponudi, kao i do sada bit će izobilje svega: mlade salatine, rigice, radića, glavica salate, mlade blitvice, mlade kapulice, mladog češnjaka, raštike, mrkve, rotkvica, stare kapule, graha, žitarica, pomidora, krastavaca, paprike, mladog krompira, tikvica, cikle, mladog kelja i mladog kupusa, savijača, kruha i kroasana, marmeladi i džemova bobičastog i drugog voća, salsi, “konšerve”, sušenih gljiva, svih mogućih sirupa.


Tu je i izobilje prerađevina – senfova, namaza, octeva, med i apikompleksi, čuveni ocat po recepturi Sv. Hildegard, tjestenine raznih okusa i oblika, razne kombinacije meda i dodataka za jačanje imuniteta, prirodni enzimi, sokovi aronije u raznim kombinacijama, čajevi od ljekovitog bilja, konopljino ulje, proteini i kozmetika, granulat sikavice i mješavina čaja od lista sikavice za detoksikaciju i bolju funkciju jetre, presadnice ukrasnog bilja.


Bogatu ponudu upotpunit će i kravlje mlijeko, jogurti, sirutka i sirevi sa raznim začinima, a ponovno će tu biti i OPG Perković iz Slavonije s kozjim mlijekom, sirutkom i sirevima raznih okusa i začina, dimljenim i nedimljenim, Uobičajeno bogatu ponudu suhomesnatih proizvoda donosi Kmetija Žgajnar iz Postojne.Očekuje se i ponuda eteričnog ulja lavande, hidrolata, sapuna, vrećica sušene lavande, jastuka punjenih lavandom, kao i vrlo bogata ponuda kozmetike, parfema, šampona, sapuna i krema za zdravlje od ljekovitog bilja.


“I ovoga puta, sa nama su ponovno naši dragi DIP-ovci sa volonterima i voditeljicom Martom Berčić. U ponudi imaju svakojakih rukotvorina iz recikliranih prirodnih materijala. Budite humani i, molim vas, nemojte završiti kupovinu, a da jednu sitnicu ne kupite i kod njih, po principu predložene donacije, za koju se dobije potvrda.


Emisija “Živko i Zdravko”


Jako im puno znači da su prihvaćeni, a sve su to mladi ljudi s puno zdravstvenih teškoća. Sakupljaju novac za uređenje njihovog novog poslovnog prostora”, proučuje Irena Kukurin Barić.


Na INFO Zeleni Kastav, koji će uobičajeno biti smješten na samom ulazu u prostor Fortice, bit će moguće dezinficirati ruke, a posjetitelji se potom mole da upišu svoje kontakt podatke, kako bi organizatori bili usklađeni s naputkom Stožera civilne zaštite RH.


Na info pultu bit će dostupne sve informacije vezano uz održavanje sajmova, učlanjenja u jednu od grupa solidarne razmjene, akcije sakupljanja čepova koje su u tijeku, ako i akcije darivanja i posuđivanj njiga.


“S nama će biti i naši prijatelji ‘redari’ iz UHBDR Kastav, te vas molimo da poštujete njihove upute oko parkiranja, zaustavljanja i nestvaranja gužve, kako bismo ispoštovali sve naputke Grada Kastva i Kriznog stožera CZ Grada Kastva.U petak,  u 18:06 sati poslušajte emisiju ‘Živko i Zdravko’ našeg medijskog pokrovitelja Radio Kastva, a za sve one koji ne uspiju, na FB stranici Zeleni Kastav biti će objavljen i link snimke radio emisije, u kojoj ćete doznati sve važne informacije vezano uz nadolazeći 60. ‘Zeleni Kastav’.


Mjesec srpanj je ‘mjesec bez plastike’, te ćemo nastojati da je što manje koristimo, a ujedno pozivamo posjetioce da dolaze u kupovinu sa platnenim torbama, kako bismo dali i mi mali prilog za budućnost čovječanstva.


Tijekom sajma, u subotu ćemo imati i uobičajeno javljanje uživo, sa nagradnom igrom za slušatelje. Hvala Radio Kastvu!


Prostor našeg druženja i ovoga puta krasit će radovi dječice osnovnih škola i vrtića iz Kastva i okolice, veliko im hvala.


Veliko hvala i Gradu Kastvu, Kriznom stožeru CZ Grada Kastva, TZ Grada Kastva, LAG-u Terra Liburna, HUBDR Kastav i našem dragom prijatelju – fotografu/ volonteru, Branku Janiju Kukurinu koji je sa nama od prvoga sajma.


Hvala našim uzgajivačima i proizvođačima, hvala sadašnjim i budućim volonterima. Veselimo se ponovnom druženju, molimo da budete odgovorni”, poručuje Irena Kukurin Barić.