Stiže žuti vlak

Sve je poskupjelo, ali Česi se neće odreći ljetovanja na Jadranu. Već je prodano više od trećine karata za Regiojetov vlak

Alenka Juričić Bukarica

Prvi Regiojetov vlak iz Praga za Rijeku kreće 16. lipnja / Foto V. KARUZA

Prvi Regiojetov vlak iz Praga za Rijeku kreće 16. lipnja / Foto V. KARUZA

U Regiojetu kažu da je zanimanje za kartama u velikom porastu, posebno za RijekuRIJEKA – Ostalo je nešto više od dva tjedna do polaska prvog ovogodišnjeg Regiojetova vlaka za Hrvatsku. Na relaciji Prag – Rijeka prva željeznička linija kreće u petak, 16. lipnja, a prevozit će Čehe i Slovake tri puta tjedno na ljetovanje u Hrvatsku.


Zanimanje veliko


U Regiojetu kažu da je zanimanje za kartama u velikom porastu, posebno za Rijeku, ali i za destinacije do kojih će putnici stići autobusom kao što su Split, Pakoštane, Poreč, Rabac i Crikvenica. Naime, ove godine Regiojetov vlak ponovo vozi samo za Rijeku, dok je lani vlak dijeljen te je dio kompozicije išao dalje do Splita. Međutim, očito iz tehničkih razloga, od toga se odustalo pa putnici za Split u Ogulinu putovanje nastavljaju autobusom. U Regiojetu su istaknuli kako je već više od trećine kapaciteta vlakova popunjeno. Pretprodaja ulaznica počela je 16. ožujka.


Činjenicu da i ove godine gosti iz Češke do Rijeke i Hrvatske mogu vlakom pozdravio je i Miodrag Mlačić, direktor Predstavništva Hrvatske turističke zajednice (HTZ) za Češku i Slovačku. Naime, Regiojet je i ove godine jedan od strateških partnera HTZ-a te je partner u projektu i TZ-a Kvarnera.
– Zajedničkim snagama radimo na promociji i oglašavanju Hrvatske, a posebno Kvarnera, što se pozitivno odražava u brojkama, kako prošle, tako i u dosadašnjem dijelu ove turističke godine. Hrvatska je na češkom tržištu i dalje među najomiljenijim destinacijama, puno se ulaže u promociju Hrvatske na tom za nas iznimno važnom tržištu te u svakodnevnu komunikaciju sa svim relevantnim čimbenicima važnim za hrvatski turizam; partnerima, agencijama, turoperatorima, medijima, kazao nam je Mlačić. Što se samog Kvarnera tiče, napomenuo je kako je lani Kvarner za češke turiste bio u top četiri najposjećenije županije u Hrvatskoj. Također, u dosadašnjem dijelu godine u odnosu na isti period rekordne 2019. na Kvarneru je ostvareno 60 posto više dolazaka i 57 posto više noćenja čeških turista.


Sve zahtjevniji gosti

 


Glavni dio turističke godine je pred nama, ali ovo je vrlo indikativan podatak. Gosti iz Češke su sve zahtjevniji, traže objekte više kategorije, bilo da se radi o hotelima, kampovima ili privatnom smještaju. Odličan podatak je i taj da su češki nautičari po ostvarenim dolascima i noćenjima lani bili na trećem mjestu, odmah iza Nijemaca i Austrijanaca. Dobar dio Čeha ne samo da koristi charter plovila, već su dobrim dijelom i vlasnici plovila pa svoje brodove drže tijekom cijele godine u hrvatskim marinama pa tako i na Kvarneru, kazao je direktor Predstavništva HTZ-a u Pragu Miodrag Mlačić.

Pomak u kvaliteti


Na pitanje kako se Česi nose s inflacijom i koliko će rast cijena utjecati na putovanja čeških turista u Hrvatsku, Mlačić je rekao kako inflacija koja se dogodila u cijeloj Europi nije mimoišla nikoga, pa ni Hrvatsku, a ni njezine konkurente na Mediteranu.


– Ono što je najvažnije je to da gost dobije adekvatnu kvalitetu za novac. Hrvatska je posljednjih godina imala velike investicije te je napravila veliki pomak u kvaliteti, kako u smještajnoj strukturi, eno-gastronomiji, tako i u segmentu novih proizvoda. Iako se i u češkim medijima svakodnevno priča i piše o poskupljenjima, po svemu sudeći Česi se neće odreći ljetovanja. Tradicija i kultura putovanja će i dalje Česima biti vrlo važna. Česi se nisu odrekli putovanja ni u zimskim mjesecima te su putovali u egzotične i daleke aviodestinacije. S obzirom na to da je i Kvarner jedna od perjanica hrvatskog turizma, destinacija kvalitetne usluge, prekrasne prirode i gostoljubivih domaćina, ne treba sumnjati da će se velika većina turista iz Češke vraćati u Hrvatsku i na Kvarner ove, ali i sljedećih godina, zaključio je Mlačić.