Školstvo

Sutra konačna odluka o nastavku nastavnog procesa u PGŽ-u, vraćaju se svi osnovci i maturanti?

Ingrid Šestan Kučić

Foto S. Drecshler

Foto S. Drecshler

Ravnatelji osnovnih škola su za to da nastava ide u punom obimu, a ravnatelji srednjih škola da krenu maturanti i učenici koji imaju potrebu odraditi praktične vježbeRIJEKA – Primorsko-goranska županija u srijedu će donijeti odluku o nastavku nastavnog procesa u osnovnim i srednjim školama čiji je osnivač, a prema jučerašnjim najavama župana Zlatka Komadine u klupe će se u ponedjeljak najvjerojatnije vratiti svi osnovci, maturanti te srednjoškolci koji imaju praktičnu nastavu.


– Mislim da je svima jasno da je za psiho-socijalno zdravlje mladih, situaciju u obitelji i obrazovni proces najbolje da se škola nastavi, a hoće li tako biti, znat ćemo u srijedu. Zasad u škole idu samo mlađi osnovci, a tijekom vikenda održali smo konzultacije s ravnateljima osnovnih i srednjih škola. Ravnatelji osnovnih škola izjasnili su se za to da nastava krene u punom obimu, a ravnatelji srednjih škola podržali su ideju da krenu maturanti i učenici koji imaju potrebu odraditi praktične vježbe. Stoga je sada izvjesno da će maturanti i praktičari krenuti, a za ostalo ćemo vidjeti mišljenje epidemiologa te se konzultirati i s Nacionalnim stožerom. Maturantima je potrebno da se vrate u školu, kao i učenicima završnih razreda srednjih škola zbog upisa, no treba dobro odvagnuti i konačnu odluku trebaju donijeti epidemiolozi, kazao je župan.


Slušanje struke


Ideju povratka svih osnovaca u škole podržava i Grad Rijeka kao osnivač riječkih osnovnih škola, a pročelnica Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo Sanda Sušanj, kao i župan, kaže da će se slušati struka.
– U svakom slučaju, mislim da je dobro da se u trenutku kad epidemiolozi i stožeri Civilne zaštite ustanove da je epidemiološka situacija za to povoljna, učenici vrate u škole. Kako škola nije samo mjesto gdje se savladava novo gradivo, mislimo kako je za djecu od iznimne važnosti za normalan razvoj, druženje s vršnjacima i živa interakcija s učiteljima. U svakom slučaju, kao i dosad, slušat ćemo struku, a kako bismo stvorili najsigurnije uvjete rada i za učenike tako i za učitelje i sve zaposlenike u školama, naglašava Sušanj.


Pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Edita Stilin ističe pak da je Županija sklona postepenom popuštanju epidemioloških mjera te se zbog toga donosi odluka i o postepenom povratku učenika u klupe.


– Trenutačno imamo dobru epidemiološku sliku u školama, ali svi savjetuju da treba biti oprezan. Ravnatelji su svjesni situacije. Sada je najvažnije vratiti u škole maturante i srednjoškolce koji imaju praksu. Skloni smo tomu da se situacija prati i svaka dva tjedna da se donose odluke, kazala je Stilin.


S činjenicom da je za povratak maturanata u učionice 5 do 12 slažu se i ravnatelji, jer kako navodi ravnatelj Medicinske škole Alen Vukelić, za njih će se nastavna godina vrlo brzo okončati.


– Pred nama su još samo veljača i ožujak, u travnju su proljetni praznici, a svibanj i ne računamo previše. Sve ono što epidemiolozi dopuštaju škole uzimaju, a to se posebno odnosi na povratak maturanata. Njima je trenutačno »najgušće«. Podržavam i povratak učenika koji imaju praktičnu nastavu jer iako se i taj vid nastave odvija online, daleko je to od praktične nastave u školi, kaže Vukelić.


Njegovo mišljenje dijeli i ravnatelj Strojarske škole za industrijska i obrtnička zanimanja Gojko Miletić, koji kaže da je takvu odluku već trebalo donijeti.


Male skupine


– Praktikanti se trebaju vratiti u škole jer vježbe je praktički nemoguće odraditi online. Smatramo da je povratak učenika praktične nastave u realno okruženje dobar potez. Riječ je o malim skupinama učenika, što podrazumijeva održavanje epidemioloških mjera bez problema, ističe Miletić.


I osnovnoškolski ravnatelji podržavaju ideju povratka učenika u učionice, jer kako navodi ravnatelj OŠ Srdoči Ivan Vukić, nastava u učionici je nezamjenjiva.


– Iako imamo iskustva s online nastavom još od prošlog proljeća i sve se odrađuje, kvaliteta nastave uživo i online ne može se uspoređivati. Uvijek ima učenika koji imaju tehničkih problema, onih koji u obitelji imaju jedno računalo na dvoje ili troje djece, a sve to utječe na realizaciju online nastave. Ima djece koja se ne snalaze u živoj riječi, a na ovaj način još se manje snalaze. Povratak svih učenika u školu olakšat će i roditeljima situaciju, zaključuje Vukić.