Riječka nadbiskupija

Sutra je blagdan Tijelova, misu i procesiju središtem Starog grada predvodi nadbiskup Uzinić

Jakov Kršovnik

Foto Marko Gracin

Foto Marko GracinRIJEKA – Na blagdan Tijelova, u četvrtak 30. svibnja, misu u crkvi Uznesenja Marijina kod Kosog tornja predvodit će riječki nadbiskup Mate Uzinić s početkom u 10 sati.


Nakon mise slijedi tradicionalna Tijelovska procesija središtem riječkog Starog grada. Pun naziv blagdana je Presveto Tijelo i Krv Kristova te njime Katolička crkva podsjeća vjernike da je Bog u osobi Isusa Krista postao čovjekom. Blagdan Tijelova također podsjeća da snagom Božje riječi kruh i vino postaju tijelo i krv Isusa Krista, što katolici vjeruju da se događa na svakoj misi, prilikom pretvorbe. Blagdan Tijelova zapovijedani je blagdan u Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj, što će reći da su katolici toga dana obavezni poći na misu.


Svetkovina Tijelova javlja se u 13. stoljeću kao zahvala Bogu za Presveti oltarski sakrament, a pod utjecajem viđenja svete Julijane. Noseći Presveto u pokaznici u svečanoj procesiji, kršćani se podsjećaju da su i oni pokaznice u svijetu, odnosno da bi svojim ponašanjem i djelovanjem trebali donositi Isusa Krista i njegovu radosnu poruku svim ljudima.