Šušur na Korzu i oko njega: Od place pod zvjezdanim nebom pa do “učionice” o primorskom životu

Robert Šimonović

Foto: M. GRACIN

Foto: M. GRACIN

Bilo je tu i »muvanja« oko štandova festivala kvarnerskih vina »WineRi 2021.«, plesa, dobre hrane, fotografiranja s kućnim ljubimcima u humanitarnoj akciji Društva za zaštitu životinja...RIJEKA – Jučerašnje prijepodne na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske bilo je poprilično uzbudljivo i živo. Divan je osjećaj ponovno se pronaći u gradskoj vrevi i sudjelovati u ležernom i opuštenom riječkom »vikend-šušuru«. Popuštanjem epidemioloških mjera, riječka »žila kucavica« napokon je prodisala »punim plućima«, a dodatni povod za žamor pružilo je 22. izdanje Fiumanke, u sklopu koje su održane i druge manifestacije i aktivnosti.


​Jedna takva događala se upravo na Trgu 128. brigade HV-a, a riječ je o manifestaciji pod nazivom »Placa pod zvjezdanim riječkim nebom«, čiji su organizatori galerija Poneštrica i Turistička zajednica Grada Rijeke, a suorganizator Kašetica Primorsko-goranske županije. Susjedni Trg Riječke rezolucije ugostio je festival kvarnerskih vina »WineRi 2021.«, gdje su svi ljubitelji dobre autohtone kapljice, ali i kvalitetnog domaćeg zalogajčića, mogli uživati do večernjih sati.


Rukotvorine i umotvorine


»Placa pod zvjezdanim nebom« ponudila je široku lepezu izlagača različitih rukotvorina/umotvorina, od onih kreativno-umjetničkih, do proizvodnih, u vidu lokalnih »OPG« obrta… Jedan takav OPG obrt vodi Gojko Gostović iz Donjih Ćikovića, odnosno Kastva, a koji je na svojemu štandu prodavao med i druge »medene« proizvode, kao što su matična mliječ, propolis, pelud, med s cimetom, med s orasima, ili ekološki cvjetni prah…
– Pčelarstvom se bavim već 30-ak godina, a sebe smatram svojevrsnim nomadom, odnosno »putujućim pčelarom«, s obzirom na to da u Kastvu nema meda. Med radim od kadulje, a nabavljam je na jednoj creskoj primorskoj livadi. U Crni Lug odlazim po dobar medun, bijelu smreku i jelu bogatu mineralima, u Ozalj po kesten, u Karojbu po bagrem, a u Vrbovsko odlazim kako bih napravio planinski livadni med, rekao nam je barba Gojko, a na pitanje o tome kako je zadovoljan s prodajom, odgovara:


– Prodaja ovisi o veličini džepa pojedinih kupaca. Sve u svemu, slabije je to nego prijašnjih godina… Turista je sve manje, mladi baš i ne kupuju med, a stariji su bez novaca. Ručno izrađene personalizirane lutkice od pjenaste gume, pod brendom Bibi art, izrađuje Dibie Host, također jedna od izlagačica na kreativnoj »Placi pod zvjezdanim riječkim nebom«.


– Izrađujem personalizirane lutkice od pjenaste mos gume koja je vrlo mekana i lagana, pa samim time idealna za modeliranje. Svoje lutkice nazivam lolice, jer sam svoju prvu izrađenu lutku nazvala Lola. Dugo sam godina radila kao odgajateljica u jednom dječjem vrtiću gdje sam otkrila ljubav prema izrađivanju lutkica, a onda sam s time nastavila i sada u mirovini, i evo, igram se i uživam u tome što radim. Ukrašavam i olovke, izrađujem magnete, različit nakit, »svašta nešto«, ispričala nam je Dibie Host, a u razgovor se uključila njezina »štand-susjeda«, Zinka Dobrovolni koja izrađuje nakit od poludragog kamenja.


Najmlađi članovi obitelj Kalčić znaju što je njima bitno / M. GRACIN


»Riba ribi grize rep« ili tradicija se uči od malih nogu / M. GRACIN


– Inače sam slikarica, ali izrađujem i art nakit, a ovo mi je već druga godina da sudjelujem na ovoj prekrasnoj manifestaciji. Radim unikatni i ekološki nakit s poludragim kamenjem i gumom, što je trenutno u trendu. Što se poludragog kamenja tiče, to su primjerice tirkiz, koralj ili ahat, a koristim i bakelitne i akrilne perle, rekla je Zinka i nadodala kako svoje kreativne uratke uvijek izrađuje s ljubavlju.


– U ovim, koronakrizom pogođenim vremenima, taj mi rad čak pomalo služi i kao antidepresiv. Meni je važno da sam ja zadovoljna, a onda ako netko prepozna moj rad i ponešto kupi, nitko sretniji od mene, iskreno je priznala Zinka Dobrovolny.


»Putujući pčelar« iz Kastva Gojko Gostović / M. GRACIN


: Puno razloga za zadovoljstvo imala je i jedna od organizatorica »šušura« Željka Barbalić / Foto: M. GRACIN


Umjetnice Dibie Host i Zinka Dobrovolny / M: GRACIN


Riba ribi… i poneki pas


Osim štandova s različitim kreativno-umjetničkim i drugim rukotvorinama, najmlađe Riječanke i Riječani vrijeme su mogli provesti u edukativnoj igri, točnije, u radionici »Riba ribi grize rep«, radionici za čiju je organizaciju zaslužan Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeke i njegova muzejska pedagoginja, Andrea Zubović.


– Temeljni motiv radionice je simbolička igra, ali isto tako i susretanje s tradicijom, koju naši najmlađi sugrađani možda i ne vide svaki dan. Ovdje se mogu upoznati s tradicionalnim primorskim barkama, kao što je pasara, gajeta ili guc, a kroz igru nauče i podosta toga o drugim morskim temama, od ribolova, naziva različitih vrsta ribe, pa sve do dolaska ribe u ribarnicu, pripremanja ribljih jela, kuhanja… Radionicom nastojimo djeci pružiti zaokruženu cjelinu, u kojoj je igra istaknuta u prvi plan, a kroz igru onda djeca usput i nauče ponešto o našem primorskom načinu života, izjavila je Andrea Zubović.


Na Trgu 128. brigade HV-a svoje mjesto (uglavnom u hladu) pronašao je i poneki pas iz Azila za pse »Društvo za zaštitu životinja RIjeka«, azila čiji su volonteri Ivana i Ivana, Gloria, Antonela, Ana i Filip marljivo prikupljali humanitarne priloge za napuštene životinje. U zamjenu za dobrotvorni prilog u iznosu od 20 kuna, poneki empatijom zahvaćeni dobrotvor (kao što su to primjerice mališani Laura, Rita i Roko Kalčić), mogao se slikati sa svojim ljubimcem, ili bez njega, a za izradu fotografija zadužen je bio Foto Kurti, sponzor ove hvalevrijedne humanitarne akcije.


Društvo za zaštitu životinja u hladu Trga 128. brigade prikupljalo novac za azil / M: GRACIN


Ima i danas


​Manifestacija »Placa pod zvjezdanim riječkim nebom« započela je još u petak, kada je više od 150 učenika riječkih osnovnih škola na Trgu pustilo brodove od papira, brodove koje su sami izradili i na njima ispisali poruke o sreći, ljubavi i prijateljstvu. Veselu atmosferu pojačao je i Dječji zbor Kap pod vodstvom Doris Kovačić, a učenici su imali priliku pogledati i lutkarsku predstavu Gradskog kazališta lutaka Rijeka, »Nove zgode Wande lavande«, kao i stvaranje cvjetne skulpture Chrissart tim.Od suvenira do prehrambenih proizvoda – svega je bilo na Placi pod zvjezdanim nebom / M. GRACIN


Jučerašnji dan zaokružen je odličnim nastupom plesne grupe Flame te gastronomskim doživljajem »Cooking show«, za koji je bio zadužen riječki brend craft hrane, Bajos. Danas navečer uslijedit će proglašenje pobjednika trodnevne nagradne igre za kupce »Place«, a prva nagrada nekome će donijeti karton (12 litara) malvazije Franjković, druga nagrada kišobran »KISHA«, a treća slikarski poklon paket (štafelaj i slikarska oprema).


Poezija s balkona Filodrammatice

Riječko će ljeto zasigurno sadržajnijim učiniti »Poezija s balkona«, projekt što ga organizira riječki ogranak Društva hrvatskih književnika. »Prvo pa poezija«, zbilo se jučer kad su se oko 18 sati, s prvog kata zgrade Filodrammatica na Korzu, riječkom šetnicom prosuli stihovi Vjekoslave Jurdana, Vlaste Sušanj Kapićeve, Vlaste Juretić i Davora Grgurića. Riječani su zastali u hodu, a pjesnici nastavili u stihu. Uistinu, super zamisao koja bi, ako je suditi prema riječima Davora Grgurića, predsjednika ogranka Društva hrvatskih književnika u Rijeci trebala prerasti u tradicionalno pjesničko druženje i javno predstavljanje članova Društva.


Davor Grguric i Vlasta Juretić recitrali svoje pjesme sa balkona Filodramatice /Foto Marko Gracin


– Zamisao ovog zanimljivog događaja je da poklonici poezije ali i slučajni prolaznici koji se tada zateknu na Korzu »upiju« usputno neke od stihova naših istaknutih književnica i književnika koji svojim stvaralaštvom pridonose kulturi grada Rijeke, naše Županije i hrvatske književnosti općenito, kazao je Grgurić. (Sl. M.)

Kockice na Korzu

Foto Marko Gracin


Ovoga vikenda nije baš sve proteklo u znaku Fiumanke. Ne smijemo zaboraviti na nogometno ludilo koje je od ovoga vikenda, kada je Europsko prvenstvo i započelo, zahvatilo i naš grad. U prilog toj tezi govori i velik broj okupljenih Riječanki i Riječana oko štanda s navijačkim rekvizitima, a koji će do svojeg punog izražaja zasigurno doći večeras, kada će naši Vatreni svoj nastup na Euru otvoriti na Wembleyu u utakmici protiv Engleza. Sretno Hrvatska!