Drugačiji život

Susret u Riječkoj nadbiskupiji: ‘Mi živimo u petoj, misionari svjedoče životu u prvoj brzini’

Jakov Kršovnik

Ana Krizanec

Ana Krizanec

Dvadesetak misionara i misionarki stiglo je iz 12 zemalja: Tanzanije, DR Konga, Bolivije, Ruande, Solomonskih Otoka, Ugande, Haitija, Brazila, Ekvadora, Gane, Nigerije te Antigve i BarbudeRIJEKA – Riječka nadbiskupija domaćin je 32. Susreta hrvatskih misionara i misionarki koji se održava od 2. do 6. srpnja. Dvadesetak misionara i misionarki stiglo je iz 12 zemalja: Tanzanije, DR Konga, Bolivije, Ruande, Solomonskih Otoka, Ugande, Haitija, Brazila, Ekvadora, Gane, Nigerije te Antigve i Barbude. Susret je organiziralo Povjerenstvo za misije Riječke nadbiskupije i povjerenica Andreja Škarabot Kunštek.


Misionari su jučer u jutarnjim satima gostovali u župnim crkvama, a poslijepodne su ih na Trsatu primili trsatski franjevci, kao i članovi Franjevačkog svjetovnog reda Mjesnog bratstva Trsat, na čelu s gvardijanom Trsatskog svetišta fra Krunoslavom Kocijanom te članicom FSR-a Nelom Pujić, koji su pozdravili okupljene misionare i zaželjeli im dobrodošlicu. Prije no što su svi posjetili riznicu Trsatskog svetišta u Auli Ivana Pavla II. dvoje je misionara svjedočilo o svojem djelovanju. Don Danko Litrić već 41 je godinu misionar u Ruandi, a sestra Magdalena Marić posljednje je četiri godine na Solomonskim Otocima.


Drugi način života


– Ruanda je postala moja druga domovina i nevjerojatno je koliko se promijenila, zahvaljujući djelovanju misionara. Svi znate za Majku Terezu i oca Antu Gabrića, ali Bog djeluje i po svim drugim misionarima. Bog i danas preko misionara čini čudesa. Ništa ne bi bilo moguće bez Njega, ali ni bez dobrih ljudi koji nam pomažu. Hvala svima koji pomažu i nastavite moliti za nas, kazao je don Danko Litrić, čija su iskustva iz Ruande lani ukoričena u knjigu »Ruanda, ljubavi moja!«. Magdalena Marić, sestra Družbe sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga kaže kako je trenutno pet sestara na Salomonskim otocima, a pristupile su im i dvije djevojke sa Solomonskih Otoka.
– Mi u Europi živimo u »petoj brzini«, a ondje je to više prva ili druga brzina. Obitelji u prosjeku imaju osmero djece, a kako škola nije obavezna, često proizvoljno odlučuju tko će od djece nastaviti školovanje, a tko će ostati raditi u vrtu. Ono što uzgoje prodaju na tržnici, a na primjer, jedan kokos košta jedan solomonski dolar, otprilike našu jednu kunu. Možete zamisliti koliko je onda potrebno prodati kokosa da bi se platilo školovanje djece. U posljednje vrijeme najveća teškoća je što ambulante dobivaju vrlo male količine lijekova protiv malarije, tako da se svi skupa borimo za donacije za lijekove, kazala je sestra Magdalena Marić.


Mise u Rijeci i Fužinama


Večernju svetu misu za misionare u Svetištu Majke Božje Trsatske služio je mons. Mate Uzinić, riječki nadbiskup koadjutor. Danas u Bogoslovnom sjemeništu »Ivan Pavao II.« započinje radni dio susreta hrvatskih misionara i povjerenika, a u 18 sati u katedrali sv. Vida bit će slavljena sveta misa koju će predvoditi predsjednik Vijeća za misije HBK-a krčki biskup mons. Ivica Petanjak. Sutra će se sudionici Susreta hrvatskih misionara i misionarki uputiti na hodočašće u Gorski kotar te sudjelovati u liturgijskom slavlju u 18 sati u Župi sv. Antuna Padovanskog u Fužinama.