Budući nadbiskup

Susreli se Devčić i Uzinić, poželjeli mu dobrodošlicu u Rijeci

Mirjana Grce

Foto Riječka nadbiskupija

Foto Riječka nadbiskupija

Bio je to neslužbeni pohod mons. mr. Uzinića Rijeci tijekom kojega se upoznao s djelatnicima Nadbiskupskog ordinarijata koji su mu poželjeli dobrodošlicuU petak 20. studenog u Nadbiskupskom ordinarijatu u Rijeci susreli su se riječki nadbiskup, mons. dr. Ivan Devčić i nadbiskup koadjutor Riječke nadbiskupije i dosadašnji dubrovački biskup mons. mr. Mate Uzinić.


Bio je to neslužbeni pohod mons. mr. Uzinića Rijeci tijekom kojega se upoznao s djelatnicima Nadbiskupskog ordinarijata koji su mu poželjeli dobrodošlicu.


Nakon susreta u Nadbiskupskom ordinarijatu, mons. dr. Devčić i mons. mr. Uzinić zajedno su posjetili Dom sv. Ana – Caritasov dom za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja, te hodočastili u riječku prvostolnicu, katedralu sv. Vida, izvijestila je nadbiskupijska web stranica.
Jučer su u porečkoj katedrali riječki nadbiskup i metropolit mons. Devčić i mons. Uzinić, novoimenovani nadbiskup koadjutor Riječke nadbiskupije – uz druge biskupe Riječke metropolije te apostolskog upravitelja Porečke i Pulske biskupije, nadbiskupa koadjutora Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Dražena Kutlešu – koncelebrirali na svečanom misnom slavlju proslave blagdana sv. Mavra, zaštitnika Porečke biskupije i grada Poreča, a slavlje je predvodio gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić.


Kako je 4. studenog objavljeno, papa Franjo je dosadašnjeg dubrovačkog biskupa mons. Uzinića imenovao nadbiskupom koadjutorom Riječke nadbiskupije, što znači da će mons. Uzinić do umirovljenja nadbiskupa Devčića biti njegov pomoćnik, u službi generalnog vikara Riječke nadbiskupije, a kada nadbiskup Devčić napuni 75 godina te ode u mirovinu, mons. Uzinić će preuzeti službu riječkog nadbiskupa i metropolita.


U službu u Riječkoj nadbiskupiji će mons. Uzinić biti svečano uveden u prosincu u katedrali sv. Vida. Nakon objave vijesti o imenovanju nadbiskupom koadjutorom Riječke nadbiskupije, mons. Uzinić je rekao da zahvaljuje Bogu na skoro deset plodnih godina u Dubrovačkoj biskupiji, te da u ljubavi i s ljubavlju dolazi Riječkoj nadbiskupiji.