PSGH

Sušački gimnazijalci imali Dan socijalnog poduzetništva, evo kakve poslovne ideje razvijaju

Jakov Kršovnik

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Učenici znaju da socijalno poduzetništvo uključuje privatne organizacije ili poduzeća koja trajno rade za opći interes, ne samo zbog profita, već i s građanskom i društveno korisnom svrhomU Prvoj sušačkoj hrvatskoj gimnaziji učenici su sudjelovali u Danu socijalnog poduzetništva.


Kao što je pisalo na jednom od izrađenih plakata, socijalno poduzetništvo uključuje privatne organizacije ili poduzeća koja trajno rade za opći interes, ne samo zbog profita, već i s građanskom i društveno korisnom svrhom.Poduzetničke ideje
Takve tvrtke nastoje maksimizirati dobit povećavajući istovremeno dobrobit što većeg broja ljudi.


Ravnateljica škole Đudita Franko rekla nam je da u PSHG-u već desetak godina provode projekte iz poduzetništva, a danas su predstavljeni aktualni projekti “Razvoj socijalno odgovornog poduzetništva u obrazovanju” te “Misli globalno, budi poduzetan lokalno”.– Naši učenici tako imaju mogućnost producirati svoje poduzetničke ideje, a s druge strane upoznati se s dimenzijom socijalnog poduzetništva. Sve je povezano sa školskim kurikulumom gdje je poduzetništvo jedna od međupredmetnih tema, kazala nam je ravnateljica.Profesorica engleskog i španjolskog jezika Sanja Turčić Padavić kaže kako su učenici pripremali zdravu marendu, izloženi su crteži učenice Fani Šafar, koji su bili ponuđeni i na tihoj aukciji te druge radionice.– Učenici su pripremili radionicu prikupljanja sredstava prema poslovnom planu izrađenom na online treningu u rujnu, za jednu od planiranih poslovnih ideja “Fix your style”.


Ta ideja u sebi objedinjuje društveno odgovorno i ekološki održivo poslovanje, a radionica je uključivala humanitarnu akciju prikupljanja nošene “second hand” odjeće, koju su učenici sudionici projekta sortirali i prezentirali u prostorima gimnazije.Održana je i modna revija na kojoj su unaprijed prijavljeni timovi stvarali modne kombinacije, fotografirali ih i prošetali pred ostalim učenicima.


Donacije potrebitima


– Na ovaj način učenici su pokazali kako se stara odjeća može ponovo upotrijebiti, a novac prikupljen prodajom doniran je skloništu za životinje u Viškovu, a drugi dio programu Moje mjesto pod suncem, rekla nam je profesorica Turčić Padavić.Učenicima su predavanja o socijalnom poduzetništvu održali Bojana Guberac, novinarka i bivša učenica škole te dr. sc. Dejan Miljenović, docent na Ekonomskom fakultetu u Rijeci.


U PSHG-u se održava i tradicionalna prodaja božićnih kolačića kojom učenici prikupljaju sredstva za svoje potrebite kolege.