O antifašističkoj Rijeci

‘Stvarno mi je i te zaj*bancije dosta’: Obersnel izgubio živce i psovao zbog pitanja Ranka Stojanca

Portal Novilist.hr

Foto Screenshot N1, Damir Škomrlj

Foto Screenshot N1, Damir ŠkomrljIzjava gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela oko ustaških povika nekolicine maturanata u Rijeci završila je njegovim demonstrativnim odlaskom, psovkom i obećanjem da reporteru N1 televizije Ranku Stojancu neće više davati izjave, javlja N1.


Na pitanje Ranka Stojanca da se javljaju mnogi antifašisti nezadovoljni antifašističkom Rijekom Obersnel je odgovorio da Rijeka nije otok.


“Interesantno da je ova tema dobila na značaju samo u Rijeci, ali pogledajte što se dešava u Hrvatskoj, koliko je trebalo vremena da s iz Jasenovca maknu ploče s ustaškim pozdravom, o tome govorim da ne treba nitko sumnjati u antifašističku Rijeku, ali Rijeka nije otok.”
“Ali Rijeka je bila percipirana kao antifašistički otok”, ustvrdio je reporter N1.


“A što bi vi htjeli da ja sada kažem?”, upitao je Obersnel.


“Što god hoćete?”, odgovorio mu je Ranko Stojanac.


“Prestanite non stop proturavati vijesti iz Rijeke na takav način. Rijeka je slobodarski grad, Rijeka je antifašistički grad, Rijeka je otvoreni grad”, ustvrdio je Obersnel.


“Ja to nikada nisam doveo u pitanje”, odgovorio mu je Stojanac.


“Ako vas to smeta to je vaš osobni problem”, nastavio je Obersnel.


“Mene to nikada nije smetalo niti sam to pokušavao proturati”, odgovorio mu je Stojanac.“Pa dobro što hoćete od mene sada?”, pitao je našeg reportera sad već vidno uzrujani gradonačelnik.


“Pa ništa, ja vam hoću reći da se mnogi pitaju da Rijeka nažalost nije, govorim za antifašiste, nije toliko antifašistička kao što se voli prikazati”, nastavio je Stojanac.


“Pa to je vaša mišljenje i zadržite ga za sebe”, rekao je Obersnel i u odlasku dodao: “Stvarno mi je i te za…. dosta, stvarno. Ovo vam je zadnji put da vam dajem razgovor.”, rekao je i otišao.


Video pogledajte na webu N1 OVDJE.


Gradonačelnikova isprika


Gradonačelnik Rijeke ubrzo je shvatio da je pogriješio i pretjerao te  je N1 poslao ispriku koju prenosimo u cijelosti:


– Ispričavam se gledateljima i zaposlenicima N1 televizije te novinaru Ranku Stojancu zbog svog neprimjerenog ponašanja, posebno zbog posve neprihvatljivog načina izražavanja. Žao mi je što sam tako postupio i svjestan sam da se to nije smjelo dogoditi.


Iako moje današnje ponašanje nema opravdanja, moram reći da je ono rezultat revolta zbog relativiziranja antifašističke orijentacije Rijeke koja ne može biti dovedena u pitanje ponašanjem jedne skupine maturanata.


No, znam da to nije opravdanje i da nisam smio neprimjereno reagirati jer novinar je samo radio svoj posao, i moja namjera nije bila uvrijediti ga.


Rijeka njeguje antifašističke vrijednosti, grad smo grad tolerancije, uvažavanja i prihvaćanja, stoga me promicanje ustaških simbola i poruka čini osjetljivim, ljutim i moja je reakcija zbog toga bila neprimjerena.


Podsjećam da smo se prije samo nekoliko dana susreli s porukama nacionalne mržnje, problem s maturantima bio je prisutan i prošle godine i unatoč svemu što, kao gradonačelnik, poduzimam, nemoćan sam spriječiti takva ponašanja.


Promicanje ustaških pozdrava, simbola ili vrijednosti sramotno je i opasno, bez obzira rade li to maturanti, političari, odrasli ili djeca, napisao je riječki gradonačelnik, javlja N1.


Obersnel Stojancu: ‘Zabij si mikrofon u guzicu’


Ovo nije prvi put da je Obersnel bio toliko iznerviran novinarskim pitanjima Ranka Stojanca. Još 2015. godine Stojancu, tada novinaru HRT-a, poručio je da ‘si zabije mikrofon u guzicu’.


Obersnel se tada pojavio na podjeli liganja građanima Rijeke povodom blagdana Sv. Vida i dana Grada Rijeke.


Dobro raspoložen na početku, porazgovarao je s novinarom HRT-a Rankom Stojancem, na kojeg se potom naljutio.“Danas nemam vremena. Baš volim lignje…”, odgovorio je najprije Stojancu na pitanje što ne proba lignje.


“Stvarno nema smisla da ne probate lignje”, rekao mu je novinar, na što je Obersnel odgovorio kako “nije važno hoće li probati lignje”, ali kako kada Stojanac postavlja pitanja “uvijek može očekivati neko glupo pitanje, pa tako i ovog puta”.


Uznemireni Obersnel potom se naljutio na Stojanca i kazao mu da “stavi mikrofon u guzicu”.


“Ja vas nisam vrijeđao”, rekao je Stojanac, na što mu je Obersnel brzo odgovorio:


“Ja vas vrijeđam, zato što ste Vi toliko puta uvrijedili sve ljude oko sebe”.