Razmjena radnika

Studentski centar Rijeka pokušava uvesti inovativan model popunjavanja radnih mjesta

Ingrid Šestan KučićRIJEKA – Studentski centar Rijeka pokrenuo je prve korake u uspostavljanju suradnje s hotelskim lancima, restoranima i ugostiteljskim objektima s ciljem uspostave projekta razmjene radne snage. Pojašnjavajući da je riječ o hotelskim lancima i restoranima koji izvan turističke sezone imaju problem viška radne snage, predsjednik Upravnog vijeća Studentskog centra, prof. dr. Alen Jugović, kaže da je u Studentskom centru situacija obrnuta, te se višak radne snage pojavljuje tijekom ljetnih mjeseci, dok je tijekom zime prisutan deficit kadra.


– Razmjena radne snage nametnula se kao idealno riješenje, jer mi smo tijekom ljeta prekapacitirani radnom snagom, a zimi potkapacitirani. U hotelskim lancima i restoranima situacija je obrnuta. Trenutno pregovaramo s nekoliko privatnih opatijskih ugostiteljskih objekata, a uskoro imamo i pregovore s Valamarom te Liburnija hotelima. Svi su zainteresirani, a jedino što ostaje je pitanje kako pravno urediti model posuđivanja radnika, kaže prof.dr. Jugović.


Angažmanom vanjskih djelatnika, ali i odlaskom djelatnika Studentskog centra u druge radne objekte, dodaje, osigurala bi se i kvaliteta, usavršavanje kadrova, ali i sigurna radna mjesta.
– Pozadina svega je i edukacija, jer mi imamo jedna, a ona druga iskustva, dodaje prof. dr. Jugović.


Navodeći da se radi o dobroj ideji, ravnatelj Studentskog centra, Dinko Jurjević, kaže da je unatrag nekoliko godina bilo sličnih pokušaja s Jadrolinijom, ali se pojavila zapreka u pravnom smislu. Razmjena radnika inovativna je ideja u radu studentskih centara koja bi olakšala potragu za radnicima.


– Ono što se najčešće pojavljuje kao problem u slučaju Studentskog centra je deficit nekvalificirane radne snage, uglavnom spremačica i pomoćnog osoblja u kuhinji koje radi na pripremi hrane. Kako bismo zadržali i privukli radnike, korigirali smo i podigli plaće u ugostiteljstvu. Ono što možemo ponuditi je stabilnost i dugoročni ugovor radnicima, a moramo biti svjesni da su Italija i Njemačka blizu i da ljudi odlaze, kaže Jurjević. Ujedno dodaje i da Studentski centar širi svoje ugostiteljske kapacitete i to na Ekonomskom fakultetu te Fakultetu dentalne medicine.


– Trenutno preuređujemo kantinu na Ekonomskom fakultetu i očekujemo da bi taj prostor mogao biti adaptiran kroz dva mjeseca. Na Fakultetu dentalne medicine uređuje se manji ugostiteljski prostor površine 20 četvornih metara koji je zakupio sam Fakultet. Sve su to investicije koje financiramo iz vlastitih sredstava, navodi ravnatelj.


Istovremeno se radi i na pripremama za uređenje novog studentskog objekta u centru Rijeke, a riječ je o bivšem prostoru Dječjeg odjela Stribor Gradske knjižnice Rijeka. Riječ je o prostoru površine 240 četvornih metara za koji se trenutno izrađuje projekt, a početak radova se očekuje na proljeće.


– Studentski centar Rijeka sada ima tri restorana, pet bistroa, dva bifea i pet caffe barova. Sve sastavnice riječkog Sveučilišta imaju našu uslugu, osim Akademije primijenjenih umjetnosti koja koristi naše usluge na obližnjem Filozofskom fakultetu te u Step Ri-ju. To je bio i naš koncept. Željeli smo svim studentima i zaposlenicima riječkih fakulteta ponuditi našu uslugu. Nisu svi objekti veliki, ali svi studenti ne moraju putovati da bi nešto pojeli ili popili, zaključuje Jurjević.