Dan karijera

Studenti Veleučilišta u Rijeci tražena “roba” među poslodavcima

Ingrid Šestan Kučić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Studenti Veleučilišta u Rijeci u prosjeku na svim studijima imaju tristotinjak sati prakse, na nekima i višeStudenti Veleučilišta u Rijeci godišnje ukupno odrade više od sto tisuća sati prakse, a jedan od načina putem kojeg pronalaze svoje prvo mjesto u svijetu rada je Dan karijera Veleučilišta u Rijeci. Tradicionalni susret poslodavaca i studenata na kojem tvrtke otvaraju vrata svijeta rada studentima održan je i danas u okviru obilježavanja Dana Veleučilišta u Rijeci, a kako je pojasnila dr. sc. Sandra Debeljak, profesorica pravnih kolegija, to je samo jedan od mnogobrojnih događanja te viskoškolske ustanove vezan uz razvoj studentskih karijera.– Predstavlja se dvadesetak tvrtki, a studentima je to prilika za popričati s poslodavcima o mogućnostima pripravništva, prakse, ali i zapošljavanja, jer mnoge tvrtke nude posao. To je samo jedno od događanja jer imamo cijelu godinu razne aktivnosti kroz koje povezujemo studente i poslodavce.
Naši studenti u prosjeku na svim studijima imaju tristotinjak sati prakse, na nekima i više. To je naš benefit, a kao institucija i inače smo vezani s poslodavcima, jer imamo puno vanjskih predavača iz prakse te redovito održavamo terensku nastavu i gostujuća predavanja, objasnila je Debeljak.


Lijepi primjeri


Navodeći niz primjera vezano za studente koji su si upravo na Danima karijera osigurali budućnost, Debeljak je ispričala slučaj studenta Veleučilišta koji je našao radno mjesto u Amazon web servicesu.– Na prošlim Danima karijera bio nam je Amazon web services s kojim imamo opsežan ugovor o suradnji, poput onog koji smo ovaj tjedan sklopili s Rijeka Gatewayem. Nakon što su bili kod nas te se predstavili, javio nam se naš student koji je prošao rigorozan postupak za dobivanje pripravništva kod njih.


To pripravništvo je bilo put za posao, jer sada radi kod njih u Frankfurtu i istovremeno završava studij. Dakle, još nije ni završio studij, a već je dobio radno mjesto. To nije rijedak slučaj. Po pitanju traženosti informatičari i telematičari su broj jedan.


Međutim, velik interes je i za studentima sigurnosti na radu, poduzetnicima i »prometašima«, ali traženi su i održivi agroturizam i poljoprivreda. Ne mogu posebno izdvojiti neki studijski program, osim možda informatičara i telematičara, jer su oni izrazito traženi, navela je Debeljak.U sklopu Dana Veleučilišta ovaj tjedan održan je i VeleRi alumni dan u okviru kojeg je ta ustanova ugostila bivše studente koji su održali predavanja, podijelili svoja iskustva.


– Riječ je o sposobnim mladim ljudima. Imamo primjer studenta koji je otišao na praksu u jednu tvrtku, vidio potrebe te tvrtke i za završni je rad napravio aplikaciju na temelju toga što je uvidio. Nastavio je raditi kod njih nakon završetka studija i sada implementiraju tu aplikaciju u tvrtki. Takvih lijepih priča imamo puno, ispričala je profesorica Veleučilišta.


Ponuda tržišta


Kaže konstantno se javljaju nove tvrtke koje žele suradnju ne samo na Danu karijera, već i sa zamolbom da se studentima proslijede mogućnosti zapošljavanja. Među studentima koji su danas došli vidjeti što su poslodavci na Veleučilištu nude bio je i student druge godine informatike Marko Martinolić.– Došao sam s ciljem da upoznam poslodavce. Bio sam i prošle godine i iskustva su bila odlična, vidio sam dosta prilika. Želim iz prve ruke saznati mogućnosti koje se nude. Ima puno primjera gdje studenti u tvrtki odrade praksu i onda se u njoj i zaposle. Vjerujem da ću i ja ići tim putem, jer većina studenata se zaposli upravo preko prakse, istaknuo je Marko.


Njegov kolega, također student druge godine informatike, Diego Katavić, s istim ciljem je posjetio Dan karijera.– Želim dublje zaroniti u svijet informatike, porazgovarati s budućim poslodavcima. Smatram ovo velikom prilikom da se približimo pravom poslovnom svijetu, jer nemamo iskustva. Sva praksa do sada bila je na Veleučilištu. Praksu vidim kao put koji može otvoriti vrata za buduće zaposlenje, objasnio je Diego.


Pronalaženje budućeg mjesta za odrađivanje prakse navelo je i studenticu druge godine informatike Danijelu Mudrić na današnje događanje.– Općenito želim pogledati što tržište nudi. Zanimaju me multimedija i programiranje. Došla sam vidjeti što se nudi za buduću praksu, a moguće i zaposlenje, kazala je Danijela.


Raznolik izbor


Nudilo se doista svašta, od tvrtki iz područja prometnog sektora do onih turističkog, ali i vojnog profila. Među tvrtkama koje su odlučile prvi put ove godine predstaviti svoje djelovanje studentima Veleučilišta bilo je i Grawe osiguranje. Sonja Kalabota i Davor Pezdevšek pojasnili su da su orijentirani na studente završnih godina.– Ne nudimo praksu, već stalno zaposlenje. Cilj je studentima približiti svijet osiguranja. Škola za to ne postoji. Želimo im predstaviti mogućnosti zapošljavanja i rasta kroz karijeru, jer kada počnu kao obični »prodavači«, uče se i školuju da postanu profesionalci, a ako imaju ambicije mogu postati i voditelji timova. Nudimo i horizontalan i vertikalan razvoj, pojasnila je Kalabota.


Za razliku od njih, Valamar ima već dugogodišnje iskustvo rada sa studentima Veleučilišta, jer kako su istaknuli Goran Vlačić i Jelena Vičkić Stepčić, studentima se nudi širok spektar zanimanja.– Valamar nije samo ugostiteljstvo, kuhari, konobari i sobarice, jer zapošljavamo programere, web dizajnere, ekonomiste, pravnike, inženjere građevine, dizajnere. Radi se o širokom spektru zanimanja. Bili smo i prošle godine na Danu karijera Veleučilišta i iskustvo je bilo odlično. Jako puno studenata pokazalo je interes za našu tvrtku te smo došli i ove godine, kazao je Vlačić.


Dodajući da se studentima nudi mogućnost prakse Vičkić Stepčić je istaknula da u tu tvrtku dolazi sve više studenata.


– Studenti koji se istaknu kroz rad u sezoni imaju mogućnost dobivanja desetomjesečne stipendije koja nije mala. Stipendiramo i velik broj učenika, a nudimo i mogućnost prakse, ali i mogućnost zapošljavanja, zaključila je Vičkić Stepčić.


Predstavile se i interventne službe


U sklopu Dana karijera Veleučilišta svoj rad danas su predstavile i interventne službe: Državna intervencijska postrojba civilne zaštite, vatrogasci, Zavod za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije, Društvo Crvenog križa te Hrvatska gorska služba spašavanja. Uz predstavljanje opreme na punktovima održana su i predavanja te je prezentiran rad potražnog psa.