Kastav

Strani jezici i čakavski dijalekt se uče već u vrtićkoj dobi

Slavica Kleva

Grad Kastav je za projekt »Razvoj difuznog vrtića« dobio 400 tisuća kuna za sufinanciranje projekata ravnomjernog razvitka Primorsko-goranske županije, a sredstva su utrošena za poboljšanje uvjeta u postojećim objektima te za otvaranje nove mješovite skupine na adresi Školska 8 u staroj jezgri

KASTAV – Na tragu prijedloga proračuna za iduću godinu, na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Kastva prezentiran je i godišnji plan rada Dječjeg vrtića »Vladimir Nazor« za 2019./2020. Najveća izdvajanja i dalje ostaju za predškolski odgoj, gotovo 20 posto proračuna odlazi na najmlađe, pa samim time naglašavaju gradski oci, kako su brigom i promišljanjem o svojim najmlađim stanovnicima izjednačeni s Ljubljanom koja se ističe kao uzor u razvijanju skrbi o djeci.Ravnateljica dječjeg vrtića Helena Ninković Budimlija istaknula je prilikom izvještaja o budućem radu da je oformljeno 19 odgojno-obrazovnih skupina u 5 objekata, u kojima se odgaja 370 djece. Podsjetimo, Grad Kastav je za projekt »Razvoj difuznog vrtića« dobio 400 tisuća kuna putem javnog poziva za sufinanciranje projekata ravnomjernog razvitka Primorsko-goranske županije. Konkretno, sredstva dobivena iz proračuna PGŽ-a utrošena su na poboljšanje uvjeta u postojećim objektima te na otvaranje nove mješovite skupine upravo na adresi Školska 8 u staroj jezgri.

Model podrške


Programi su također prilagođeni uzrastima, pa tako primjerice djeluje redoviti cjelodnevni desetosatni program jaslica, vrtića, redoviti cjelodnevni program kojim je obuhvaćeno i nekoliko djece s teškoćama. Tu je i desetosatni program ranog usvajanja engleskog jezika s elementima koncepcije Marie Montessori, ali i desetosatni cjelodnevni program ranog usvajanja talijanskog jezika. Programom su obuhvaćeni i kraći programi učenja stranih jezika, ali i ranog učenja čakavskog narječja.U kastavskim vrtićima provodi se i projekt, model podrške za rad s djecom s razvojnim poteškoćama, a za koji je zaposleno četiri pomagača za djecu s razvojnim odstupanjima. Kvalitetu i važnost projekta prepoznali su i ostali vrtići riječkog prstena, u prvom redu Matulji, Kostrena i Viškovo te se model polako širi Primorsko-goranskom županijom.

Dječji vrtić također je prepoznatljiv po aktivnom sudjelovanju i organizaciji humanitarnih akcija s ciljem razvijanja socijalne inteligencije od najranije dječje dobi. Tako odgojitelji i stručni tim organiziraju izložbe humanitarno-prodajnog karaktera, Božićni festival u dvorani, sudjeluju u raznim donacijama potrebitim, ali i rade na senzibiliziranju roditelja i djece na donacije potrebitima.


Posjećene manifestacije


Vrtićari su vrlo aktivni članovi šire društvene zajednice, djeca su uključena u tradicionalna lokalna događanja poput Bele nedeje, Dječjeg dana Grada Kastva, organizirali su tradicionalno paljenje Mićeg pusta, božićne sajmove su ostvarili u suradnji s lokalnim restoranima i ugostiteljskim objektima, ali i umjetnicima i Gradom Kastvom. Tu je i Halloween party, maškarani tanci kojima se najmlađi jako vesele, a tomu svemu u prilog ide i činjenica da su sve njihove manifestacije dobro posjećene i od stanovništva Kastavštine.


U vrtiću djeluje dugo godina glumačka družina odgojitelja koji pripremaju tekst, izrađuju kostime i scenografiju, režiraju i glume u tradicionalnim božićnim predstavama za djecu vrtića, konkretno, ubrzo će biti izvedena predstava »Tri praščića i smotani dobri vuk«. Vrtić očekuje u idućoj godini planirano uređenje svih vanjskih prostora, poboljšat će sigurnost na vratima svih objekata, pa uistinu ne čudi da se na reference i sveukupni rad vrtićkih skupina kastavskog Dječjeg vrtića »Vladimir Nazor« sve više naslanjaju i druge predškolske ustanove riječkog prstena.