Riječka politička scena

STRANAČKI TRANSFERI “Narodnjaci” Poropat i Vizler prešli u PGS

Damir Cupać

Andrej Poropat / Foto: V. KARUZA

Andrej Poropat / Foto: V. KARUZA

Andrej Poropat se već bio pasivizirao u HNS-u kada je zamrznuo sve svoje funkcije i bilo je jasno da mu narodnjaci ne mogu biti opcija ako misli nastaviti ozbiljniju političku karijeruRIJEKA – Novi politički transfer na riječkoj političkoj sceni, a ovaj put riječ je o prelasku predsjednika Gradskoga vijeća Andreja Poropata i kolege mu gradskoga vijećnika Sandra Vizlera iz HNS-a u PGS. Prije nekoliko mjeseci PGS-ovci su najavili da će biti prelaska narodnjaka, ali sada je dovršen politički transfer koji ima najveću težinu.


Poropat se već bio pasivizirao u HNS-u kada je zamrznuo sve svoje funkcije i bilo je jasno da mu narodnjaci ne mogu biti opcija ako misli nastaviti ozbiljniju političku karijeru. Slično vrijedi i za Sandra Vizlera.


Neupadljiv lokalpatriotizam


Poropat pojašnjava da je, kada je riječ o razlozima i motivima za prelazak upravo u PGS, na prvom mjestu stabilan, ali neupadljiv lokalpatriotizam koji ta stranka gradi već 30 godina.
– To nije malo godina za jednu stranku koja, k tome, nije kompromitirana aferama, niti političkom nametljivošću ili nametljivošću svoga vodstva. Budući da je i moje dugogodišnje djelovanje u HNS-u bilo orijentirano upravo na Rijeku, PGS kao regionalna i liberalna stranka, logičan je izbor za nastavak promišljanja razvoja Rijeke i okolice. Iznimno uspješni načelnici i gradonačelnici iz redova PGS-a poput Roberta Marčelje ili Darija Vasilića iza kojih stoje brojni realizirani projekti kojima su svoje mjesto učinili boljim za život, dodatno su učvrstili moje razmišljanje o pristupanju PGS-u. To su ljudi uz koje bih volio raditi i od njih učiti. HNS u Rijeci već nekoliko mjeseci ima povjerenika i pred njima su izbori za čelna mjesta u stranci nakon čega će biti poznato i u kojem će smjeru voditi gradsku politiku. Ako mi dozvolite, ovom prilikom želim zahvaliti brojnim divnim ljudima, članicama i članovima HNS-a s kojima sam radio u bivšoj stranci, izjavio je Poropat.


Sandro Vizler

Sandro Vizler / Foto: S. DRECHSLER


HNS nema Klub vijećnika


A prije četiri godine sve je za HNS izgledalo bajkovito. Ispitivanja javnog mnijenja uoči lokalnih izbora išla su im u prilog, pričalo se da bi Pero Lučin mogao biti kandidat za gradonačelnika. Narodnjaci su žestoko krenuli u kampanju, iako je Lučin u međuvremenu otpao iz kombinacije. Kandidat za gradonačelnika bio je Juraj Bukša, a HNS se postavio kao žestoka oporba aktualnoj gradskoj vlasti predvođenoj SDP-om. Još su u sjećanju napisi po fasadama i naljepnice po zidovima Bukša vs. Obersnel. Na sučeljavanjima se Bukša maksimalno trudio ostaviti utisak žestokog opozicijskog političara, iako su neke stvari bile karikaturalne s obzirom da je upravo HNS bio godinama strateški SDP-ov partner. Bukša nije ušao u drugi krug izbora, ali HNS je na zadnjim lokalnim izborima ostvario dobar izborni rezultat i ušao u Gradsko vijeće.


Na početku je stvoren antiobersnelovski blok u kojemu je Andrej Poropat bio jedan od najaktivnijih članova. Često su meta kritika bili PGS-ovci koji su bili u koaliciji sa SDP-om. No, kako je prolazilo vrijeme stvari su se promijenile pa je HNS postao partner SDP-u, a Poropat je izabran za predsjednika Gradskoga vijeća umjesto Tihomira Čordaševa iz Akcije mladih. I na tom mjestu je odradio dobar posao s obzirom na političku konstelaciju jer je pa gotovo izguran cijeli mandat do kraja iako je prijetila opasnost raspuštanja gradskog parlamenta. I na kraju balade Poropat i kolega mu Vizler donijeli su odluku o prelasku u PGS što im ideološki nije daleka opcija i što će značiti da će oni i dalje nastaviti suradnju sa SDP-om, a koja bi se mogla i formalizirati kada je riječ o zajedničkom izlasku na lokalne izbore. S obzirom na njihov prelazak u PGS, HNS ostaje bez kluba vijećnika u Gradskom vijeću, a Morana Jokić koja je bila također dio HNS-ovog kluba prešla je u Klub Liste za Rijeku kao nezavisna vijećnica.