Korona u županiji

Stožer PGŽ objasnio kako do propusnica i demantirao bivšeg šefa: “Marko Boras Mandić svjesno iznosi neistine”

Portal Novi list

Foto PGŽ

Foto PGŽ

Zamjenik načelnika stožera civilne zaštite PGŽ Goran Petrc rekao je da će izdavanje propusnica biti u ingerenciji županijskog stožera i službi PGŽ-a putem sustava e-građani,Stožer civilne zaštite PGŽ na današnjoj je sjednici raspravljao o aktualnoj epidemiološkoj situaciji te aktivnostima oko uvođenja novih mjera i međužupanijskih propusnica o čemu su jučer dobili informacije od Nacionalnog stožera.


Kako je rečeno na konferenciji za novinare danas se očekuju detaljna uputstva o primjeni novih mjera.


Što se tiče situacije s novooboljelima u Primorsko-goranskoj županiji ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Vladimir Mićović rekao je da imamo 308 novih slučajeva zaraze koronavirusom i 251 ozdravljenih.
Broj aktivnih slučajeva COVID-19 bolesti iznosi 3.459.


„To je manja brojka nego na jučerašnji dan, ali još uvijek visoka i govori da se epidemija i dalje širi među populacijom. Podaci su ovo nakon laboratorijske obrade 1011 uzoraka koji potvrđuju da se udio novooboljelih među testiranim i dalje kreće oko 30 posto.


Moram napomenuti da upravo mi u PGŽ, poslije Grada Zagreba, dnevno obavljamo najviše testiranja“, rekao je Mićović.


Udio školske djece u zaraženima


Dodao je da je udio školske djece među zaraženima svega 8 do 10 posto te da škole niti u jednom trenutku nisu bile žarišta zaraze.


Samim tim, dodao je Mićović, nije bilo niti potrebe da se ranije uvodi mjera prelaska na online nastavu, pogotovo što se takav model uvodio po pojedinim razrednim odjeljenjima kada su imali pojavu zaraze među učenicima.


Glavni epidemiolog Dobrica Rončević dopunio je informaciju podacima o 1.850 učenika u samoizolaciji što je za tisuću manje nego proteklog tjedna, dok je u samoizolaciji 41 nastavnik.


Broj učenika pozitivnih na koronavirus je 233, dok su 32 nastavnika pozitivna. Također je naglasio da od početka drugog vala epidemije škole nisu bila mjesta žarišta i širenja virusa te rekao da nije bilo opravdanog razloga, kako epidemiološkog tako i organizacijskog, da se donosi ranije odluka o prelasku na online nastavu.


149 osoba hospitalizirano


Ravnatelj KBC Rijeka Alen Ružić, rekao je da na današnji dan imaju 149 hospitaliziranih Covid pozitivnih osoba, od kojih je 16 na respiratoru.


Povećava se broj hospitalizacija u odnosu na otpuštanja, što doista govori o ozbiljnosti situacije s epidemijom te je zamolio građane da se suzdrže od okupljanja i blagdanskih druženja kako bi se spriječilo daljnje širenje virusa.


Kako do propusnica


Zamjenik načelnika stožera civilne zaštite PGŽ Goran Petrc rekao je da će izdavanje propusnica biti u ingerenciji županijskog stožera i službi PGŽ-a putem sustava e-građani, ali po uvjetima koje propiše Nacionalni stožer.


Petrc se osvrnuo i na zadnje medijske istupe bivšeg načelnika Stožera Marka Borasa Mandića.


“Marko Boras Mandić iznosi neistinu”


„Budući da se on poziva na odluke Stožera od 16. listopada i prijedlog uvođenja online nastave u svim školama, moram naglasiti da je na toj sjednici od 13 članova Stožera bilo prisutno samo pet.


Također, Marko Boras Mandić iznosi neistinu kada kaže da je prijedlog o online nastavi bio prijedlog struke.


Bio je to njegov prijedlog, a struka koju u ovom slučaju predstavljaju same škole i školski ravnatelji, naši resorni upravni odjeli te Ministarstvo znanosti i obrazovanja, ne samo da u donošenju takvog prijedloga nisu sudjelovali, nego su bili izričito protiv.


I danas smo čuli da je je udio zaraženih među školskom populacijom svega 8 do 10 posto u cijelom ovom razdoblju drugog vala.


Marko Boras Mandić osim što očito sebe proziva strukom svjesno iznosi neistinite podatke i to isključivo u funkciji vlastite političke promidžbe i priprema za predstojeće izbore.


I upravo iz toga razloga ga je župan Komadina i smijenio s funkcije načelnika Stožera kako bi politiku potpuno izmaknuo iz rada Stožera“, rekao je Petrc.