Najavljen program

Što sve čeka riječke mališane na Dječjem tjednu od 7. do 13. listopada?

Ljiljana Hlača

Foto Roni Brmalj

Foto Roni BrmaljGradsko kazalište lutaka, Gradska knjižnica Rijeka – Dječji odjel Stribor, Glazbeno scenska udruga Ri-Stars, Društvo Naša djeca, Dom mladih, Astronomski centar Rijeka, Bazeni Kantrida, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Udruga Portić i Prirodoslovni muzej u Rijeci- institucije su i udruge koje će u okviru ovogodišnjeg izdanja manifestacije Dječji tjedan ponuditi mališanima i njihovim roditeljima bogati program koji se sastoji od radionica, predstava, kreativnih igara, projekcija filmova, izložbi i slično.


Sudionici ovog projekta su na tiskovnoj konferenciji najavili da Dječji tjedan započinje u ponedjeljak 7. listopada i traje do 13. listopada. Riječ je o projektu čiji je cilj promicanje dječjih prava te obraćanja pažnje na njihov položaj u društvu, u obitelji i lokalnoj zajednici. Program se već godinama provodi na inicijativu Odjela gradske uprave za školstvo Grada Rijeke, a ove godine posvećen je obilježavanju 30. obljetnice Konvencije UN -a o pravima djece.


Od posebnosti u programu koji je pripremljen za mališane svih uzrasta (do 8. razreda) valja izdvojiti besplatne radionice Prirodslovnog muzeja u Rijeci – Priča o bjeloglavom supu, Noćni letači i Malac muzealac.
Dom mladih u projektu sudjeluje s radionicama naziva Zagledajmo se u zvijezde, Modelarska radionica – A je to, Tabletop i Kreare šašare (za sve ove događaje potrebna je prethodna prijava), a Društvo »Naša djeca« priključuje se sa svojim prepoznatljivim eko aktivnostima kao što su crtanje na pločniku, uzorkovanje mora, patroliranje plavih patrola i slično. Najzanimljivije je svakako biciklijada, romobilijada, rolerijada te ulične utrke a to je na rasporedu u subotu 12. listopada na Korzu.


Astronomski centar Rijeka u okviru Tjedna pripremio je razne filmove o svemiru i nebeskim tijelima, razbija mitove je smo li ikad bili na Mjesecu, dok Lutkarsko kazalište Rijeka nudi nagrađivanu predstavu Avanture maloga Juju.


MuMA – Muzejski mali atelje (likovni susret kroz koje će sudionici imati priliku izraziti svoju kreativnost kroz interpetaciju odabranih umjetničkih predmeta) i Dramci iz Guvera (glumačka radionica na kojoj će djeca u prostoru Guvernerove palače učiti o povijesti Rijeke i Primorsko – goranske županije – doprinos su Tjedna od strane Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka.


Za detalje o održavanju svih navedenih aktivnosti (datum, sat i vrijeme) ali da li je radionica besplatna ili ne – treba prethodno provjeriti na mrežnim stranicima spomenutih organizacija.