Priča s place

Što smo našli na riječkoj placi? Zelenjava i dalje skupa, špinat i salata po 5 eura

Katarina Bošnjak

Ilustracija / Foto Ana Križanec

Ilustracija / Foto Ana Križanec

Čini se da se cijene voća i povrća nikako ne spuštaju, ali se zato mogu naći vrlo kvalitetni proizvodi



Na glavnoj riječkoj tržnici ovog je tjedna bila poprilično živahna atmosfera – vratila se plava riba, a štandovi sa zelenjavom bili su prepuni.


Nakon što je oko Valentinova cvjetna aleja malo živnula, sada je ponovo utihnula te je, kao i inače, poprilično prazna.


Čini se da se cijene voća i povrća nikako ne spuštaju, ali se zato mogu naći vrlo kvalitetni proizvodi – od ukusnog batata i crvenog krumpira do raznolikih tikvi, sve po 2 eura po kilogramu.




Iako na ribarnici nije bilo redova za plavu ribu, kao što je bilo prošlog tjedna po završetku dvomjesečnog lovostaja, ribarnica je svakako bila bolje posjećena no inače, a kupovale su se srdele i inćuni po cijeni od 5 eura po kilogramu.


Oslića se moglo naći za najmanje 8 eura, a cijena se povisuje ovisno o veličini, dok su orade bile poprilično skupe i koštale oko 18, pa čak i 20 eura.


Na zelenoj tržnici cijene su i dalje visoke, brokula je čak 4, a prokulice su poskupjele te su sada visokih 5 eura po kilogramu. Blitva je od 3 do 4 eura, dok cijena špinata zna dostići i 5 eura po kili, a iste je cijene i zelena salata.


Uz frigane srdele najdraži je prilog uvijek blitva, no nije na odmet probati i kombinaciju blitve s češnjakom i, primjerice, brokule.


Brokulu možete skuhati dovoljno da omekša i začiniti maslinovim uljem, ali je možda još slasnija i bolja opcija ispeći je u pećnici zajedno sa srdelama, češnjakom i peršinom ili ružmarinom.


Isto tako, ovo jelo možete pripraviti i u dobro nauljenoj tavi tako da je poklopite i brokulu skuhate na pari, čime će zadržati još više okusa i slasti.