Step Ri

Što se radilo u riječkom projektu In Situ?

Portal Novi list

Foto Step RI

Foto Step RI

Godina u znaku društvenih inovacijaMnoštvo inovativnih društveno korisnih ideja obilježilo je u 2021. godini projekt IN SITU (Intergenerational Social Innovation Support Scheme), kojega Grad Rijeka i STEP RI znanstveno-tehnologijski park Sveučilišta u Rijeci provode u sklopu programa Interreg Central Europe.


Projekt IN SITU pruža podršku društvenim inovacijama i društvenom poduzetništvu. Glavni je cilj projekta promicanje integracije na tržište rada, a u tu svrhu, u svim parterskim zemljama projekta, pokrenuti su IN SITU Social Innovation Hub-ovi, poslovni inkubatori koji podržavaju pokretanje društveno korisnih inicijativa ili poduzeća.


Ova profesionalna podrška, u trajanju od šest mjeseci, uključuje „krov nad glavom“ (coworking ured), edukacije iz poduzetničkih i poslovnih znanja, radionice osobnog osnaživanja, intervjue s pokretačima društvenih poduzeća ili udruga, individualno poslovno savjetovanje te pomoć kod pisanja prijave za poticaje za samozapošljavanje.
Prije pristupa šestomjesečnom programu, zainteresirane osobe imale su na raspolaganju i IN SITU EMPOWER program čiji su polaznici kroz višednevne interaktivne radionice stekli znanja i vještine neophodne za bolje snalaženje na tržištu rada i uspješnije (samo)zapošljavanje, kao i za generiranje inovativnih ideja koje rješavaju goruće društvene probleme.


Tako se posljednjih 12 mjeseci pri riječkom IN SITU Social Innovation Hubu provodio program poslovne podrške koji je sudionicima pomogao da svoju društveno korisnu ideju pretvore u održiv i uspješan posao.


Od studenoga 2020. pa do studenoga 2021., dvije generacije korisnika aktivno su sudjelovale u ovom programu podrške. Sveukupno je sudjelovalo 120 osoba koje su samostalno ili u timovima radile na 29 ideja koje doprinose društvenom boljitku.


Svaka bi generacija završila sa velikim međunarodnim online sajmom društvenih inovacija „IN SITU GAME CHANGER“. Ondje su posjetitelji mogli poslušati zanimljive spikere i panel diskusije, upoznati društvene inovatore i europske stručnjake za društveno poduzetništvo, umrežiti se s predstavnicima civilnog društva, društvenih poduzeća i investicijskih fondova.


U sklopu sajma održavalo se i međunarodno natjecanje, na kojem su hrvatske predstavnice osvojile nagrade za „najperspektivniju“ (ideja WonderFactory) te za „izuzetno inovativnu“ (ideja Little Squirrel) društvenu ideju.


Ukoliko biste i vi rado proveli ovakav program podrške u svojoj zajednici, IN SITU metodologija i svi alati podrške javno su dostupni na linku.


Metodologija pruža uvid u osnovne korake kako podržati društvene ideje u nastanku, uz set alata za efikasniju potporu ili kreaciju takvih ideja. Za one željne učenja, javno je dostupna i bogata e-learning sekcija.