Prvi na udaru

Što kvarnerski ugostitelji misle o novom zatvaranju: ‘Ovo je dokazano kriva mjera, pročistit ćemo samo broj zaposlenih’

Alenka Juričić Bukarica

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Iskreno se nadam da će to pomoći i da nije uzalud, a dalje ćemo vidjeti. Ako već idemo u to, pozdravljam da idemo malo oštrije i šire na zatvaranje i rješavanje, jer zatvaranje samih ugostiteljskih objekata je dokazano kriva mjera, istaknuo je JakominićRIJEKA – Novi lockdown u koji od ponedjeljka ulazi Primorsko-goranska županija, ponovo će na dva tjedna isprazniti terase ugostiteljskih objekata. Ugostitelji su s radom na terasama počeli 1. ožujka, dakle, radili su nešto manje od mjesec i pol dana, što je za mnoge bio predah tijekom kojeg su uzeli malo zraka. Ipak, situacija nije nimalo zavidna. No mnogi, pogotovo u turističkim destinacijama vezanim primarno za ljetnu sezonu, ukazuju koliko je važno da ne izgubimo ljetne dolaske turista.


Vedran Jakominić, predsjednik Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre, kazao je kako se vidi da brojke novozaraženih već sada padaju, kao i da je i sam Stožer svjestan da se incidencije događaju u radnoj sredini.


– Razumijem potrebu da se osjeća kao da se nešto čini. Što se tiče najava da se želi smiriti situaciju prije početka glavne sezone, sigurno je da ćemo »pročistiti« broj firmi koje posluju i broj zaposlenih. Bilo bi stvarno dobro da je u ovoj situaciji Primorsko-goranska županija dala svojim poduzetnicima nekakva sredstva pomoći. Iskreno se nadam da će to pomoći i da nije uzalud, a dalje ćemo vidjeti. Ako već idemo u to, pozdravljam da idemo malo oštrije i šire na zatvaranje i rješavanje, jer zatvaranje samih ugostiteljskih objekata je dokazano kriva mjera, istaknuo je Jakominić.
Damir Pende, predsjednik Ceha ugostitelja Raba, također je ukazao kako ugostiteljski objekti u kojima se provode i poštuju epidemiološke mjere, nisu problem. Ali i kako je važno spasiti sezonu.


Bezbolno razdoblje


– Sigurno da nam nije drago da ponovo moramo zatvarati, jer cijelu zimu nismo radili, tek sada kako je krenulo otvaranje i lijepo vrijeme, ali ako će to pomoći da se stvarno smanji broj zaraženih, onda podržavamo sto posto. Cilj svega je da stanemo na noge i odradimo sezonu. Mi svi na otoku živimo od ljeta i ako toga ne bude, bit će jako nezgodno. Svi smo sto posto vezani za turizam. Sada u predsezoni, između Uskrsa i blagdana Duhova što je, ajmo reći nekakva mrtva sezona, je takav potez možda i najbezbolniji.


Foto galerija: Kafići i trgovački centri u Rijeci nakon najave novog lockdowna Foto: Sergej Drechsler


Ponavljam, ako će to dovesti do toga da početkom sezone, s Duhovima, dođemo do minimalnog broja novozaraženih i ako do tada stvorimo preduvjete da turisti mogu doći i da možemo početi privređivati, podržavamo ove mjere. Iako mislim da nisu problem samo kafići, već ima tu i niz drugih subjekata koji utječu na broj zaraženih i na koje bi trebalo paziti, ali mi smo uvijek, nažalost, prvi na udaru. Po meni je mogućnost zaraze na nekoj restoranskoj terasi gdje su stolovi razmaknuti tri metra i gdje se poštuju epidemiološke mjere, sigurno manja od boravka u nekom šoping centru i slično. Ponavljam, bez sezone će na otocima, ali i na ovom dijelu Jadrana koji je i lani bio perjanica i vukao naprijed, biti teško, rekao je predsjednik rapskog Ceha ugostitelja. Na pitanje je li se nakon 1. ožujka uzelo malo zraka i što odradilo, kazao nam je kako na otoku ima dosta stranaca koji imaju svoje kuće za odmor i brodove i nešto ljudi je došlo. Reći će kako je i tim gostima iz Njemačke, Austrije, Slovenije, također dosta ograničenja i zatvaranja u vlastitoj zemlji i žele se maknuti, žele putovati. Pogotovo onaj tko je cijepljen ili prebolio koronu.


– I onda dođe k nama, a restoran radi do 19 sati?! Kako ćete na večeru, ako morate napustiti restoran do 19 sati. Dok istovremeno gosti hotela u hotelskom restoranu mogu konzumirati hranu do pola noći. To nam je ustvari nelojalna konkurencija, kazao je naš sugovornik, istaknuvši i manje poznat podatak da je udio ugostiteljstva u ukupnom hrvatskom turizmu 38 posto, s time da u ugostiteljstvu radi preko pedeset posto zaposlenih u turizmu.


Uvijek prvi na udaru


– Zamislite koja smo mi snaga, a uvijek smo prvi na udaru. Samo na našem otoku s 9.000 stanovnika, imamo oko 270 ugostitelja. I svi imaju nekog zaposlenog, onda je lako izračunati koliko je to mjesečnih plaća. A to se zaboravlja. Činjenica je da je gro ugostitelja u obiteljskom poslu, neki vode objekte i generacijski, posao im je praktički život. Radi se od pet ujutro pa do poslije pola noći. Taj dio se ne percipira, podsjetio je Pende.


​Nastaviti mjere za zaposlene i nadoknadu fiksnih troškova


​Na inicijativu Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore (HOK) u Poreču je prekjučer održan sastanak s predstavnicima Ceha ugostitelja Istarske i Primorsko-goranske županije. Predstavnici struke susreli su se kako bi razmijenili informacije o aktivnostima krovnog ceha i županijskih podružnica, ali i razgovarali o položaju ugostitelja kojima je pandemija ozbiljno ugrozila poslovnu aktivnost. Sastanku su prisustvovali primorsko-goranski i istarski ugostitelji koji su govorili o problemima s kojima se susreću u svakodnevnom radu. Nedostatak kvalificirane radne snage, manjak investicija usmjerenih k povećanju konkurentnosti, neujednačeno postupanje pri inspekcijskim nadzorima i trenutna ekonomska kriza istaknuti su kao dugoročne ugroze poslovanja ugostiteljske struke.


Ugostitelji su naglasili kako je za uspješnu turističku sezonu presudno inzistirati da se djelatnici u ugostiteljstvu prioritetno cijepe, jer se jedino na taj način Hrvatska može pozicionirati kao sigurna destinacija. Također su poručili kako Vlada mora dati signal kako će se mjere potpore za očuvanje radnih mjesta te nadoknada financijskih troškova nastaviti dok god to okolnosti budu zahtijevale.