Koliki je stvarni dug?

Štimac je Ružića optužio da – laže. On mu sada odgovara: ‘Ostavio je KBC-u kumulirani dug veći od 323 milijuna kuna’

Barbara Čalušić

Važno je istaknuti da KBC Rijeka objavljuje financijske izvještaje na svojim web-stranicama te su isti svima javno dostupni na uvid i analizu, odgovorio je ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. Alen RužićRIJEKA – Nezavisni kandidat za riječkog gradonačelnika Davor Štimac u sučeljavanju s Markom Filipovićem na Hrvatskoj televiziji u ponedjeljak izjavio je da je KBC Rijeka u vrijeme njegova upravljanja smanjio dugovanje za preko 100 milijuna kuna te je u to je vrijeme riječki KBC veledrogerijama plaćao 60 dana po dospijeću, a prije nego što je došao na čelo bolnice, taj je period bio godinu dana, kao i danas.


Kada ga je njegov protukandidat Filipović upitao laže li ovom segmentu Štimac ili aktualni ravnatelj riječke bolnice koji je nedavno iznio podatak o više stotina milijuna bolničkog duga koji je zatekao kad je došao na Štimčevo mjesto, Štimac je kazao da je očigledno da aktualni ravnatelj Alen Ružić laže.


Ravnatelja Ružića smo jučer upitali za komentar kao i pojašnjenje na čemu temelji iznesene podatake dugovima koji je zatekao kad je polovicom prošle godine došao na mjesto ravnatelja riječke bolnice.


Bez komentara o poslovanju
– Svi komentari vezani za poslovanje KBC-a Rijeka koji se javljaju posljednjih dana u javnom prostoru vezuju se na podatke koje sam kao činjenice bez komentara iznio u razgovoru objavljenom u Večernjem listu dana 4. svibnja 2021. Na dužnost ravnatelja KBC-a Rijeka stupio sam 8. srpnja 2020. Kumulirani gubitak KBC-a Rijeka na dan 31. prosinca 2018. iznosio je 145.428.173 kune, na dan 31. prosinca 2019. godine kumulirani gubitak iznosio je 180.707.199 kuna, dok je on na dan 30. lipnja 2020. bio 323.344.042 kune.


Navedeni podaci u potpunosti odgovaraju službenim polugodišnjim i godišnjim izvještajima KBC-a Rijeka podnesenima FINA-i i HZZO-u na propisanim obrascima za proračunske korisnike. Ove referentne stranice izvještaja potpisane od ravnatelja i potom s potvrdom primitka od FINA-e, dostavljaju se i Ministarstvu zdravstva. Riječ je o izvještajima koje je osobno potpisao tadašnji ravnatelj. Predmetni financijski podaci dostavljeni su i u izvještajima HZZO-u za 2018., 2019. i prvi dio 2020. godine koji su također potpisani od bivšeg ravnatelja. Sukladno članku 27. točka 1. pravilnika o financijskom izvještavanju u proračunskom računovodstvu važno je istaknuti da KBC Rijeka objavljuje financijske izvještaje na svojim web-stranicama te su isti svima javno dostupni na uvid i analizu, odgovorio je ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. Alen Ružić.


Na Štimčev nastup na nacionalnoj televiziji reagirao je i liječnik i PGS-ov zastupnik u proteklom mandatu županijske Skupštine Viktor Ivaniš, sin kandidata za riječkog gradonačelnika Nikole Ivaniša. Štimac je, naime, pri kraju emisije spomenuo obitelj Ivaniš i njihova imenovanja u upravna vijeća županijskih i gradskih zdravstvenih ustanova kao što su Dom zdravlja, Zavod za hitnu medicinu te Psihijatrijska bolnica Lopača. Uz Milana Ivaniša, spomenuo je i Viktora Ivaniša, kardiologa u opatijskoj Thalassotherapiji, koji obnaša dužnost predsjednika Upravnog vijeća zavoda za hitnu medicinu PGŽ-a. Viktor Ivaniš reagirao je na svojem Facebook profilu, ističući da ga je Štimac prozvao na nacionalnoj televiziji poput zadnjeg kriminalca.


Reagirao prozvani Viktor Ivaniš


– Zanimljvo je kako je ta ista osoba prije nekoliko dana sazvala press-konferenciju i plakala kako se čine pritisci na nju i obitelj. A on je svojom izjavom zaista obavio jedan neugodan i za pojedine članove moje obitelji, poput moje mame, izrazito stresan i emocionalno neugodan pritisak. I sad sam ja primoran pisati eseje po fejsu jer vidi čuda, napao je u najpodlijem trenutku, onome kad se prozvana osoba ne može izjasniti, poručio je Ivaniš, koji se osvrnuo i na Štimčev komentar o njegovim godinama i funkcijama koje obnaša. Uz opasku da mu se iz njegove prespektive, skoro 40 godina, nažalost, uopće ne čini malo, Ivaniš Štimca podsjeća da je s 35 godina postao voditelj Odjela kardiološke rehabilitacije, a tijekom pandemije COVID-19, osim što se u drugom valu dobrovoljno javio za pomoć kolegama u KBC-u Rijeka i potom bio poslan kao ispomoć kolegama u Opću bolnicu Varaždin, imenovan je voditeljem sekundarnog COVID-odjela opatijske Thalassotherapije.


– Eto, gospodine Štimac sve navedeno mi je ćaća osigurao, isto onoliko koliko ste vi odvozili sve skijaške utrke vlastite kćeri. Po njemu ispada da su me uzeli s ulice i golobradog ugurali u vijeće kako bi oteo koju kunu i stavio u vlastiti džep. Prije svega činjenica da sam u upravnom vijeću nije tajna, a prikazano je kao veliko otkrivenje. Predstavnik sam osnivača, PGŽ-a, s obzirom na to da sam bio član županijske Skupštine u prethodnom mandatnom razdoblju (vladajuće većine) i zadovoljavao sve potrebne uvjete (definirane zakonom RH). Ni jedan član Skupštine, uključujući kompletnu oporbu, nije imao ni jednu jednu primjedbu na moje imenovanje, podsjeća Ivaniš.


Promjena ponekad može biti dobra


Viktor Ivaniš kaže kako se u jednom ipak slaže s nezavisnim kandidatom za riječkog gradonačelnika.


– Promjena ponekad zaista može biti dobra. Npr. kad te na mjestu ravnatelja bolnice zamijene boljom osobom, a svi, uključujući i političke oponente, aplaudiraju tome jer znaju da je na čelo najvažnije ustanove ove regije došao vrhunski stručnjak, koji je za razliku od prethodnog čovjek – i to s velikim Č! Osoba s kojom smo svi mi specijalizanti voljeli dežurati jer smo znali da mu ništa nije problem i da nam čuva leđa, za razliku od Štimca kojem su specijalizanti služili kao štakica u rješavanju akutnih situacija koje sam kao starija služba nije znao zbrinuti, ali i pisanju radova, a svi u KBC-u znaju do koje razine mobingira mlađe kolege i tjera ih da rade njegov posao, ističe Ivaniš koji navodi i dva razloga zbog kojih ne želi Štimca kao gradonačelnika Rijeke. Prvo jer je, prema njegovom mišljenju, izrazito tašta osoba lišena bilo kakve empatije, a drugi jer ga zanima hoće li sljedeće četiri godine, nakon što izgubi na izborima, zaista provesti u klupama gradskoga vijeća i gorljivo se baviti komunalnim i ostalim problemima koji muče građane Rijeke ili mu je Rijeka samo plijen i zanima ga isključivo iz perspektive gazde.