Lokalni izbori

Štimac je prilično optimističan: “SDP-u je potpora pala na pola, hoćemo da Rijeka bude Irska”

Damir Cupać

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

"70 posto građana Rijeke ne želi ono što se događalo do sad, monopolistički položaj jedne stranke, odluke koje se donose samo iz jednog centra, građane se ne pita i to je ono što želimo promijeniti", dodao je ŠtimacRIJEKA – Sinoć smo slavili, a danas rezimiramo. Dogodile su se promjene i zahvalni smo građanima Rijeke koji su prepoznali da je vrijeme za promjene. Naša nezavisna lista postoji pet mjeseci, ušli smo u drugi krug i pokušat ćemo pobijediti. To ćemo uspjeti uz pomoć građana koji su izašli na izbore u nešto većem broju nego prije četiri godine i ukazali povjerenje našoj nezavisnkoj listi, poručio je kandidat za gradonačelnika nezavisne liste Da štima grad Davor Štimac koji je ušao u drugi krug izbora za riječkoga gradonačelnika. On je dodao da je SDP 2009. godine imao podršku 50 posto birača, četiri godine kasnije 48 posto, onda 40 posto, a na ovim izborima niti 30 posto.


– Podrška se smanjila za pola. Znači da 70 posto glasova ide drugima, a među njima smo najjači. Zato smo sretni i zadovoljni. Slijedi nam promjene i programska prezentacija našega grada koju smo osmislili u četiri smjera – povezivanje grada, pokretanje grada, pozelenjenje grada i pomlađivanje grada. Građani očekuju novi smjer jer je dvije trećine građana protiv ovoga što je trenutno način upravljanja i vođenja Rijeke. Aktivno ćemo nuditi rješenja i jedva čekam sučeljavanja kako bi pokazao da Rijeka zaslužuje bolje.


Ne želimo da mladi odlaze u Irsku, hoćemo da Rijeka bude Irska. Imamo najbolji tim i ljude koji znaju i koji će poštovati kozmopolitizam, zanje i poštenje. Približit ćemo se svakom građaninu Rijeke, volimo ovaj grad, u njemu smo se rodili i odrasli. Očekujemo pobjedu u drugom krugu, poručio je Štimac.
“Sad opet krećemo od nula – nula. Igramo novu utakmicu. Čije glasove lovim? Glasove većine, a njih i imam. Podsjetio bih da je ono što se događa s SDP-om vrlo indikativno. Njima je potpora u zadnjih nekoliko izbornih ciklusa pala na pola”, izjavio je Davor Štimac.


Budući da je na konferenciji za novinare bila i kandidatkinja za županicu Štimčeve nezavisne liste, Iva Rinčić, novinare je zanimalo koga će podržati u drugom krugu, ali odgovor nisu dobili jer su Štimac i Rinčić pojasnilio da kreće borba isključivo na izborima za gradonačelnika. Na pitanje na koji način misli sastaviti većinu u Gradskom vijeću ako pobijedi na izborima Štimac također nije odgovorio već je ponavljao kako očekuje podršku građana i da će svi oni birači koji glasaju protiv SDP-a podržati njega.


Na konstataciju da nije jasno zbog čega slavi izbornu pobjedu u prvom krugu kada je njegova lista dobila samo četiri mjesta u Gradskom vijeću i da će mu biti potrebna suradnja kako bi došao do većine u gradskom parlamentu Štimac opet nije odgovorio s kim će postizborno pregovarati, rekavši da su građani pametni i da znaju što žele.