U oku kamere

Neobično plovilo iz Italije uplovilo u riječku luku, evo o čemu se radi

Marinko Glavan

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Specijalna barža prevozit će dijelove opreme za koking postrojenje u riječkoj rafinerijiNeobično plovilo u riječkom lučkom bazenu uhvatilo je oko kamere Novog lista.


Foto Vedran Karuza


Riječ je o specijalnoj barži koja je doplovila iz Italije, u pratnji tegljača, a u idućih će nekoliko dana, kako saznajemo iz Lučke uprave Rijeka kao i od agenta plovila, s De Franceschijevog gata u luku Podurinj prevoziti dijelove opreme za izgradnju budućeg postrojenja za obradu teških ostataka nafte (koking) koje Ina gradi u Rafineriji nafte Rijeka na Urinju.
Foto Vedran Karuza


Riječ je o najvećem industrijskom ulaganju u novijoj hrvatskoj povijesti, vrijednom oko četiri milijarde kuna, koje će Ini omogućiti preradu teških ostataka nafte, odnosno mazuta, u dizel, benzin i petrol koks, čime će se značajno povećati isplativost prerade nafte u Rijeci, a kapacitet rafinerije povećati na četiri i pol milijuna tona sirove nafte godišnje.


Foto Vedran Karuza


Kako saznajemo, riječ je o dijelovima opreme pristiglima iz Koreje, a tijekom današnjeg dana započet će njihov ukrcaj i prijevoz morem do rafinerije.


Foto Vedran Karuza


Očekuje se da će sva oprema biti prebačena na Urinj do kraja ovog tjedna.