Mihoja

Staro mlinsko kolo podsjeća na nekadašnji način života: U Dražicama niknuo zanimljiv spomenik

Sanja Gašpert

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Nekad je na Rječini bilo čak 27 mlinova, a danas je, zahvaljujući prije svega trudu i angažmanu obitelji Kukuljan, još u funkciji samo mlin u Martinovom SeluJELENJE – Na kružnom toku u Dražicama jučer je, u povodu blagdana sv. Mihovila, zaštitnika Općine i Župe Jelenje, postavljeno obnovljeno mlinsko kolo, u spomen na sve mlinare kroz povijest na Rječini. Simboličnim rezanjem vrpce, instalaciju je otvorenom proglasila Vida Kukuljan, supruga pokojnog Brune Kukuljana, mlinara Gašparovog malina u Martinovom Selu, jedinog od 27 mlinova na Rječini koji je još u funkciji, zahvaljujući upravo angažmanu i brizi obitelji Kukuljan.


Vidno uzbuđena, Vida Kukuljan, koja je na svečanost došla u pratnji svoje obitelji, kazala je kako joj je izuzetno drago što je obnovljen stari običaj te kako bi na to posebno bio ponosan njezin suprug Bruno. Vida Kukuljan u ime svoje obitelji zahvalila je Općini Jelenje na inicijativi i zalaganju da se tradicija nastavlja i održava, ali i zato što je mlinsko kolo koje je donedavno mljelo u mlinu u Martinovom selu, a zamijenjeno je novim, očuvano i vraćeno u prvobitno stanje.


U ime Općine Jelenje nazočnima se obratio načelnik Robert Marčelja, koji je kazao kako će dodatno uređenje kružnog toka u centru mjesta zasigurno poboljšati vizuru samog mjesta, ali i odati počast vrijednim ljudima koji su svojim radom i proizvodnjom namirnica odgojili generacije Grobničana, odnosno svih koji su živjeli i obitavali na jelenjskom području.
– Danas obilježavamo Mihoju, koja je ove godine, zbog epidemiološke situacije u nešto skromnijem izdanju. Ova instalacija, kao i obnovljeni kip mlikarice na istoimenom Trgu u centru Dražica, podsjetnik su na nekadašnji način života mlikarica i mlinara, koji su dali doprinos načinu življenja u prošlosti Grobnišćine. Nekada je na Rječini bilo 27 mlinova u funkciji, a danas, zahvaljujući angažmanu i trudu obitelji Kukuljan još je u funkciji samo mlin u Martinovom Selu. Inicijativu za ovu instalaciju dao je Franjo Butorac, a postavljanje skulpture zajednički financirali Primorsko-goranska županija i Općina Jelenje, kazao je načelnik Marčelja. Dodao je kako je staro mlinsko kolo restaurirano i ponovo složeno u kružnom toku u Dražicama te sada ponosno stoji izloženo na lijepom i uočljivom mjestu u spomen na sve nekadašnje mlinove na Rječini, ali i kao putokaz prema Gašparovom mlinu, jedinom u pogonu u čitavoj Primorsko-goranskoj županiji, zahvaljujući obitelji nezaboravnog Brune Kukuljana, kojega se često sjetimo.


Inicijativu je podržala i Turistička zajednica Općine Jelenje, kojoj je jedan od zadataka, odnosno novog brenda Visit Jelenje, očuvanje i unaprjeđenje svih elemenata turističke resursne osnove jelenjske destinacije, a osobito zaštite okoliša, kao i prirodne i kulturne baštine, pa je reciklirati staro mlinsko kolo bio odličan projekt za izvršenje te zadaće.