Lavež ometa san

Stanovnicima Banderova nije najbolje “sjeo” park za pse: ‘Ne možeš imati ni otvoren prozor…’

Ljiljana Hlača

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Ne možeš imati otvoren prozor - a ide ljeto, kaže stanar Ulice M. Raduna Ban. U Gradu, s obzirom na to da je incijativa za park krenula od MO-a, pretpostavljaju da iza toga stoji većina građana kvartaRIJEKA – Za vlasnike kućnih ljubimaca veliko olakšanje, a nekima ipak izvor problema. Za stanare Ulice Mire Raduna Ban na Banderovu park za pse zapravo je noćna mora.


Naime, budući da je ovaj sadržaj izgrađen vrlo blizu stambenih zgrada te se koristi ne samo kroz cijeli dan već i tijekom noći, ovo istrčavalište navode stanari – snizilo im je kvalitetu života. Sada je ovaj problem došao do razine da se razmatra pokretanje peticije, kako bi se pronašlo neko drugo rješenje ili barem uvelo »radno vrijeme« za ovu lokaciju, ako je to uopće moguće.


Blizu zgrada


– Ma to vam je strašno, taj lavež u kasnu noć. I to ne od jednog psa već od više njih, priča nam očajni čitatelj koji je odlučio reagirati.
– Svi smo zbog parka nesretni, lavež nam ometa san, ne možeš imati otvoren prozor – a ide ljeto. Kada se taj sadržaj gradio, nas nitko ništa nije pitao – a što također nije u redu. Ovako što nije se smjelo napraviti tako blizu zgrada i bez naše suglasnosti. To treba zapravo regulirati za ubuduće jer nekih pravila za gradnju parkova zapravo nema. Čini se da on može biti bilo gdje. Ma, tko će kupiti ovdje stan, kada može računati na ovu vrstu buke – zabrinut je naš sugovornik.


Grad Rijeka posljednjih godina teži uređenju što više parkova za pse kako bi maknuli kućne ljubimce s dječjih igrališta. S time se krenulo još 2014. godine, a obično su takvi projekti koštali oko 100.000 kuna. Do sada ih je u Rijeci izgrađeno više od osam. Ovaj u Ulici Mile Radune Ban otvoren je 2016. godine, a gradnju je pokrenuo MO Banderovo. Istina, ovaj od svih do sada izgrađenih u Rijeci nalazi se nekako najbliže zgradama.


Javni red i mir


Kako navode u Gradu, sve je tu odrađeno po pravilima struke, a s obzirom na to da je incijativa krenula od Mjesnog odbora za pretpostaviti je da iza toga stoji većina građana tog kvarta. Dalje dodaju da je ovu lokaciju odabrao Odjel gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem gdje prostorno planska dokumentacija dopušta uređenje zelene površine za rekreaciju pasa.


– Međutim, svjesni smo i postojanja razlike u interesima građana, kao i činjenice da se ne može svakome udovoljiti, komentira se dalje u Gradu, napominjući da se »svi izgrađeni parkovi za pse na području grada Rijeke koriste kao površine javne namjene i dostupni su svima na jednak način te se ne mogu zaključavati niti im se može ograničiti korištenje«.


– U svim parkovima za pse podrazumijeva se da psi i povremeno laju, te komunalno redarstvo nije imalo postupanja za takvo što do sada. No, ako se zaista radi o učestalom i dugotrajnom lavežu ili zavijanju u noćnim satima, komunalni redari će obaviti izvid i poduzeti odgovarajuće mjere sukladno navedenoj Odluci, naveli su u Gradu, dodajući još i to da se u ovom slučaju možda radi o remećenju javnog reda i mira, stoga se stanari za takve probleme moraju obratiti policiji.