Kandidat HDZ-a za načelnika Općine Čavle

Stanislav Žeželić: Gospodarstvo i poduzetništvo moraju biti pokretač razvoja

Sanja Gašpert

Želim promijeniti zatvorenost i »odnarođenost« Općinske uprave – Stanislav Žeželić

Želim promijeniti zatvorenost i »odnarođenost« Općinske uprave – Stanislav Žeželić

Smatram da bi naše općinsko vodstvo moralo biti ambicioznije, čvršće i odlučnije. U našoj Općini osim Sobola I2 postoji nekoliko poslovno-proizvodnih zona od kojih su neke osnovane još daleke 2010. godine, a stoje kao »ukras na papiru«ČAVLE – Čavjanski je HDZ nedavno istaknuo kandidaturu svoga predsjednika Stanislava Žeželića za načelnika Općine Čavle na predstojećim lokalnim izborima.


Za početak, predstavite se, recite nešto o sebi.


– Obiteljski sam čovjek, star 51 godinu, roditelj dvoje djece, odrastao na Čavlima, umirovljeni časnik Vojne policije, višestruko odlikovani dragovoljac Domovinskog rata. Prije umirovljenja radio sam kao djelatna vojna osoba u postrojbama Vojne policije od Rijeke, Delnica, Zagreba, Karlovca, za obnašanje zapovjednih, savjetničkih te voditeljskih dužnosti višestruko sam pohvaljivan i nagrađivan. U slobodno vrijeme prije pandemije COVID-19 bavio sam se aktivno streljaštvom, na županijskoj i državnoj razini. U ovom sam mandatu bio vijećnik HDZ-a i potpredsjednik Općinskog vijeća Općine Čavle. Obnašam dužnost povjerenika za Civilnu zaštitu Općine Čavle, aktivno sudjelujem u društveno-političkim događanjima u našoj Općini. Prije svega bih zahvalio svojoj obitelji i cijelom HDZ-u Čavle na ukazanoj podršci mojoj odluci o kandidaturi.


Koji je vaš motiv za odluku o kandidaturi?


– Prvenstveno sam vođen činjenicom, a i razgovorima s mještanima da Općina Čavle ne ide u onom razvojnom smjeru koji bi zadovoljavao potrebe većine mještana naše Općine. To znači da bi se naglasak trebao staviti prije svega na ostvarivanje preduvjeta za razvoj gospodarstva, tj. poduzetništva koji je osnovni pokretač cjelokupnog razvoja nekog mjesta, pa tako i naše Općine. Smatram da bi naše općinsko vodstvo moralo biti ambicioznije, čvršće i odlučnije. U okviru toga mislim i na izradu novog Plana ukupnog razvoja Općine Čavle, Strategiju razvoja Pametne Općine, provođenje nove katastarske izmjere te na rješavanje imovinsko-pravnih odnosa u poslovnim zonama. U našoj Općini, osim Sobola I2 postoji nekoliko poslovno-proizvodnih zona od kojih su neke osnovane još daleke 2010. godine, a stoje kao »ukras na papiru«. Primjer je proizvodna zona Gorica I1, koja se, slikovito rečeno, mrtva naslanja na Industrijsku zonu Bakar na Kukuljanovu, neuređena, prekrivena kamenom i zarasla u draču. Želim to promijeniti. Želim promijeniti zatvorenost i »odnarođenost« Općinske uprave, koja se birokratizirala, postala svrha sebi samoj i na neki se način izdigla iznad mještana. Općinska uprava prije svega mora biti učinkovita, prijatelj i na usluzi svim mještanima, posebice mladim obiteljima. Putem različitih digitalnih alata, informatizacijom uprave kao javnog servisa postigla bi se bolja kvaliteta i efikasnost usluge. Takvu Općinu hoću i želim. Oni koji ne budu mogli pratiti tempo i ritam postavljenih zadaća, sami će otići. Meni je nezamislivo da Dom Čavle, kapitalni objekt u koji su utrošeni milijuni kuna, pod izlikom »općeg dobra« postane dom sadašnjoj Općinskoj upravi. Dom Čavle treba postati dom našim poduzetnicima, gospodarstvenicima, svima onima koji žele stvarati nove vrijednosti i usluge. Nadalje, transparentnost Općine Čavle kakva je sada, meni osobno nije prihvatljiva. Želim na razumljiv način znati kako, gdje i na što se troši naš novac. Želim to omogućiti kroz javnosti vidljive i jasno prikazane stavke isplate iz proračuna ili jednostavno rečeno »saki dan račun van«. Osvrnuo bih se i na nedovoljno istaknutu kulturno-povijesnu baštinu naše Grobnišćine. Želim vidjeti da osim kaštela u Gradu Grobniku, imamo funkcionalne programe i projekte vezane za poznatu Bitku na Grobničkom polju, Mater mlikaricu, Grobnički Morčić, koji će se, siguran sam, višestruko odraziti na naše turističke rezultate. Želim projekte koji će objediniti kulturološki jednaku sredinu Jelenje i Čavle.


Što bi bio vaš prvi potez unutar Općinske uprave?
– Prvo bih popio kavu! Ha, ha, šalu na stranu. Snimio bih postojeće stanje, napravio reorganizaciju, postavio bih mjerila, sve u cilju otvorene, učinkovite i efikasne Uprave. Oni koji su dosad bili ažurni, efikasni i držali se propisa, neće zasigurno biti u brizi. Ponovit ću, oni koji ne budu mogli držati korak, sami će otići.