Preseljenje objekta Autokluba Rijeka

Stanica za tehnički pregled vozila seli se s Preluka na Rujevicu. Ovo će joj biti nova lokacija

Alenka Juričić Bukarica

Lokacija na Rujevici na koju se seli Tehnički s Preluka / Foto Marko Gracin

Lokacija na Rujevici na koju se seli Tehnički s Preluka / Foto Marko Gracin

Stanica bi se preselila južno od stadiona NK Rijeke. Lokacijska dozvola je ishođena, a u Autoklubu Rijeka se nadaju kako bi do Nove godine uspjeli riješiti i ostatak papirologije te se zatim s projektom natjecali za sufinanciranje iz sredstava EU fondovaRIJEKA – Stanica za tehnički pregled vozila na Preluku preselit se će na novu lokaciju na Rujevicu, južno od stadiona Nogometnog kluba Rijeka. Naravno, ne treba očekivati da će se to dogoditi preko noći, s obzirom na to da je projekt u fazi sređivanja papirologije, međutim, činjenica je da bi tehnički pregled Autokluba Rijeka, kao i svi ostali objekti poput autoservisa, baze za pomoć na cesti i popratnih djelatnosti u dogledno vrijeme trebali dobiti funkcionalniju i dostupniju lokaciju.


Brojni uvjeti


Naime, prema riječima Mile Perića, tajnika Autokluba Rijeka, o tome da se Tehnički preseli na neku dostupniju lokaciju od Preluka razmišlja se već dugo. Tim više što se Stanica tehničkog pregleda nalazi u području koje je prostornoplanskom dokumentacijom definirano kao turistička zona.– Jasno je stoga da se naša djelatnost dugoročno ne uklapa u turističku namjenu tog prostora, stoga smo i u dogovoru s Gradom krenuli tražiti lokaciju pogodnu za preseljenje te smo prije dvije godine našli ovu novu lokaciju na Rujevici. Ono što je, međutim, bio ograničavajući faktor, jest činjenica da moramo, osim urbanističkih uvjeta, zadovoljiti i specifične uvjete koji se odnose na obavljanje tehničkog pregleda koje predstavlja javnu ovlast i podliježe takozvanim mrežnim kriterijima Ministarstva unutarnjih poslova. Prije svega tu je uvjet o tome da je preseljenje moguće u radijusu od 6 kilometara od sadašnje pozicije. Jasno, obzirom na to da smo mi na rubu grada, praktički na granici s gradom Opatijom, kao i na manjak potencijalnih terena za gradnju na području Rijeke, to nam je bila otežavajuća okolnost, pojasnio je Perić.


Oko 1.400 besplatnih kontrola
Autoklub Rijeka, dakle, raspolaže i službom pomoći na cesti te autoservisom sa zaposlenih 14 djelatnika kojije na raspolaganju kako članovima tako i svima drugima.
– Ono što nas razlikuje od ostalih autoservisa je pružanje besplatnih usluga članovima s ciljem povećanja broja ispravnih vozila na našim prometnicama čime se direktno utječe na sigurno sudjelovanje vozila u prometu. Tako je u 2019. godini izvršeno 1.398 besplatnih kontrola vozila te 2.693 usluge besplatne izmjene guma, kazao je Mile Perić dodajući i kako je, primjerice, kroz službu Pomoć na cesti u 2019. bilo 4.669 intervencija u smislu otklanjanja kvara na licu mjesta ili prijevoza vozila.


Samim time, cijeli postupak puno bi olakšala najavljena izmjena Pravilnika o utvrđivanju mreže i kriterija o dovoljnom broju stanica za tehnički pregled vozila, koju se još čeka, a definirala bi kako je preseljenje dopušteno, uz uvjet da je nova lokacija od neke druge Stanice za tehnički pregled udaljena minimalno tri kilometra. Samim tim proces preseljenja prelučkog tehničkog bi se ubrzao te bi se već nagodinu s gotovim projektom mogli natjecati za sufinanciranja izgradnje iz sredstava Europskih fondova. Inače, procijenjena vrijednost investicije je 38 milijuna kuna.


Jedinstveni centar


Tajnik Autokluba Rijeka kazao je i kako je lokacijska dozvola za novu lokaciju ishođena te kako se nadaju kako bi do Nove godine uspjeli riješiti i ostatak papirologije.
– isto tako, na novoj lokaciji i uz novu opremu objedinit ćemo sve naše usluge na jednom mjestu i stvoriti jedinstveni centar za vozače. Tako će se na jedinstvenoj lokaciji moći servisirati vozilo, napraviti tehnički pregled i osigurati pomoć na cesti. U planu je i autoškola kao logičan nastavak svih aktivnosti koje provodimo po pitanju prometnog odgoja i preventive. Tako, na neki način, ustvari osiguravamo rad i za generacije koje dolaze, dodao je Perić.


Edukativni poligon za malene, autoškola za one nešto starije


Na novoj lokaciji je prema planu, osim, izgradnje nove Stanice za tehnički pregled i autoservisa te popratnih objekata, i uređenje iza sadržaja za edukaciju mališana i mladih o sigurnosti u prometu. Naime, uz ostalo, ideja je da se ondje uredi edukativni poligon, kao i učionica koji bi se koristili za novu djelatnost, autoškolu, ali i za provođenje svih ostalih prometno-preventivnih programa namijenjenih djeci i mladima koje Autoklub već godinama provodi. Što se tiče programa za mališane, već ove jeseni trebala bi biti premijera osvježene kazališne predstave HAK-ova prometna pustolovina, a koja slavi puna dva desetljeća od početka igranja.
Dodajmo i da u Rijeci djeluje pet Stanica za tehnički pregled, a u cijeloj županiji njih 11.


Pojasnio je, naime, kako je riječki Autoklub neprofitna i nestranačka udruga u koju su učlanjeni vozači i vlasnici vozila na motorni pogon, uglavnom iz Primorsko-goranske županije. Autoklub Rijeka je osnovan još 1946. godine i ustvari je jedna od najstarijih i najvećih udruga u gradu. Iako je u početku osnovna djelatnost bila autosport, Autoklub Rijeka kroz vrijeme se mijenjao i usklađivao s potrebama članova. Danas je fokus svih djelatnosti Autokluba Rijeka na sigurnosti cestovnog prometa, smanjenju broja stradalih u cestovnom prometu te preventivnom djelovanju na podizanju svijesti o važnosti poštovanja prometnih propisa. Inače, osim što pružaju usluge tehničkog pregleda, na Preluku imaju i servis i popravak vozila. Isto tako, tu je, nezaobilazna pomoć u slučaju kvara, ali i brojne aktivnosti u preventivnom odgoju i edukaciji od onih najmlađih do srednjoškolaca, ujedno skorašnjih kandidata za vozače, i organiziranju sportskih natjecanja. Dakle, udruga nije na sredstvima proračuna, već se financiraju isključivo iz svojih aktivnosti. Zapošljavaju 55 djelatnika te obavljaju djelatnost tehničkog pregleda vozila na tri lokacije, osim na Preluku, još i na Pagu te u Čabru, a na čemu radi 28 djelatnika. Udruga danas broji preko 17.500 članova, a godišnje kroz njihovu Stanicu za tehnički pregled prođe oko 26.000 vozila. Inače, Autoklub Rijeka je kao samostalna pravna osoba, ustvari jedan od temeljnih autoklubova unutar krovne organizacije HAK, i drugi takav klub u Hrvatskoj po broju članova. A »pod kapom« HAK-a, djeluje njih 70-ak.


 Stanica za tehnički pregled vozila nalazi se na turistički atraktivnom Preluku / Foto Marko GRACIN

Stanica za tehnički pregled vozila nalazi se na turistički atraktivnom Preluku / Foto Marko GRACIN


 


Nove mogućnosti


Na pitanje što će biti s doista atraktivnom parcelom na Preluku kada se jednom Stanica za tehnički pregled i servis presele na Rujevicu, tajnik Autokluba Rijeka, pojasnio je kako udruga ustvari u svom vlasništvu ima parcelu na Preluku s pripadajućim objektima.
– Znamo za veliki nedostatak parkirališnih mjesta, uz ostalo i za turističke autobuse pa je moguće da će se ići u tom smjeru. Bilo je ideja i u smjeru suhe marine. Još nije definirano, no svakako preseljenje otvara mogućnost neke nove, i to turističke, investicije na tom platou, rekao je Perić.U svakom slučaju veseli činjenica da će u perspektivi i prostor tehničkog biti priveden turističkoj svrsi, tim više ako se uzme u obzir da se s jedne strane nalazi novootvoreni Hilton Rijeka Costabella Beach Resorta & Spa, s druge budući luksuzni aparthotel Mare Sano kao i Design hotel Navis. A i ono ruglo od kampa na Preluku je konačno očišćeno.