Klinika za pedijatriju

Sretan dan palčićima – našim malenim, a velikim ljudima 

P. N.

Foto KBC Rijeka

Foto KBC Rijeka

U KBC-u Rijeka u 2020. godini prijevremeno su rođena 192 novorođenčeta (8,08%  sveukupnog broja živorođene novorođenčadi), ali važno je istaknuti da je zbog poboljšanja skrbi nastavljen značajan pad rane neonatalne smrtnosti 


Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju djece obilježava se 17.  studenoga. U Hrvatskoj su se prošle godine prijevremeno rodila 2422 djeteta, ali je svijest  javnosti o problemima i posljedicama s kojima se nedonoščad i njihovi roditelji susreću izuzetno  niska, priopćeno je iz KBC-a Rijeka.  


Prijevremeno rođena djeca osobito su osjetljiva u razdoblju neposredno nakon rođenja i  u ranom razvoju, zbog čega se njihovi roditelji, kao i zdravstveni djelatnici nalaze pred brojnim  izazovima. 
U KBC-u Rijeka u 2020. godini prijevremeno su rođena 192 novorođenčeta (8,08%  sveukupnog broja živorođene novorođenčadi), ali važno je istaknuti da je zbog poboljšanja skrbi nastavljen značajan pad rane neonatalne smrtnosti. Ukupan rani neonatalni mortalitet u KBC-u Rijeka u 2020 godini iznosio je svega 2.1‰, što riječku neonatologiju svrstava uz bok svjetskim  neonatološkim centrima. 


U skrbi za prijevremeno rođeno novorođenče, uključen je velik broj liječnika i  medicinskih sestara, fizioterapeuta, psihologa, defektologa, pedagoga. Ipak, u prvim danima  postnatalnog života najvažniju ulogu imaju pedijatri neonatolozi i neonatološke medicinske  sestre. Naš je zajednički cilj pomoći nezrelom novorođenčetu prevladati izazove prijevremenog  dolaska na svijet i osigurati maksimalnu kvalitetu života. U tome nam pomažu i roditelji koji su  od prvih trenutaka prisutni uz dijete i koji s cjelokupnim osobljem Klinike čine tim koji ima jedan  cilj – cjelovitost psihofizičkog dobra našeg nedonoščeta“, poručuje povodom Međunarodnog  dana palčića predstojnica Klinike za pedijatriju KBC-a Rijeka doc. dr. Iva Bilić Čače. 


O kvalitetnom radu riječke neonatologije najbolje govore naša novorođenčad, od kojih  su neki već odrasli ljudi. Uistinu ih je do sad mnogo opskrbio riječki neonatološki tim i ponosni  smo na njihov i naš zajednički uspjeh. Svaki od njih u našim je životima ostavio svoj trag.  Najmanji među njima bio je težak tek 480 grama. Imao je brojne komplikacije prijevremenog  poroda, u najranijoj dobi operirana mu je i srčana greška, a danas je zdrav dječak. Njemu, i  svim drugim našim malenim, a velikim ljudima želimo sretan njihov dan“, naglašava doc. Bilić  Čače. 


Povodom obilježavanja Svjetskog dana prijevremeno rođene djece, 17. studenoga od 18  sati riječke znamenitosti (Trsatska gradina, lučke dizalice na Molo longu i fontane na  Jadranskom trgu) bit će osvijetljene ljubičastim svjetlom, simbolom prijevremeno rođene djece.  Time Grad Rijeka pridonosi cilju kampanje – edukaciji javnosti i usmjeravanju pozornosti na  problem prijevremenog rođenja.