Prijevoz

Srednjoškolcima ukinuli subvenciju: U kolovozu moraju sami plaćati prijevoz na praksu

Bruna Matičić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Mnogi srednjoškolci iz strukovnih škola su zbog krize uzrokovane pandemijom obaveznu stručnu praksu odlučili odgoditi za srpanj i kolovoz, ali trošak mjesečne karte za javni prijevoz država će sufinancirati samo tijekom ovoga mjesecaRIJEKA – Učenici srednjih strukovnih škola čiji se smjerovi vezuju uz ugostiteljske i turističke djelatnosti i koji praksu obavljaju u mnogim ugostiteljskim objektima, hotelima, turističkim agencijama i kampovima te ostalim mjestima vezanim uz turizam, osim što su ove godine imali prave muke pronaći mjesto gdje će ispuniti svoju školsku obavezu, morat će sami financirati puni iznos mjesečne karte javnog linijskog prijevoza za mjesec kolovoz, požalila nam se čitateljica čije dijete pohađa Hotelijersko-turističku školu u Opatiji i koji tijekom ljetnih mjeseci praksu obavlja u Lovranu.


Naime, zbog krize uzrokovane pandemijom koronavirusa učenici srednjih strukovnih škola obavezu praktične nastave kod poslodavaca nisu mogli realizirati na daljinu.


Odluka Vlade


Jedan od razloga jest taj što je mnogima bio onemogućen rad sukladno epidemiološkim mjerama Stožera i Vlade Republike Hrvatske. Slijedom toga, mnogi srednjoškolci realizaciju obavezne stručne prakse odlučili su odgoditi za srpanj i kolovoz, ali za dio navedenoga perioda neće imati pravo subvencije na javni linijski prijevoz.
Trošak mjesečne karte javnog linijskog prijevoznika KD Autotroleja redovnim učenicima srednjih škola sufinanciran je u tijekom trajanja nastavne godine, što je vrijedilo do 30. lipnja, a učenici koji školsku praksu obavljaju tijekom ljetnih mjeseci, subvencioniranu mjesečnu kartu mogu pribaviti samo za mjesec srpanj, ali ne i za kolovoz, kada će morati platiti puni iznos karte.


Riječ je o Odluci Ministarstva znanosti i obrazovanja donesenoj početkom školske godine, na sjednici Vlade 29. kolovoza 2019. godine.


»Iznimno, učenicima u programima čiji se veći dio izvodi u obliku praktične nastave i vježbi te drugim strukovnim programima sa stručnom praksom sufinancirat će se, odnosno financirati, mjesečna karta, odnosno pojedinačne karte za dane pohađanja praktične nastave i vježbi te stručne prakse u mjesecu, uzimajući u obzir najpovoljniji iznos.


Navedeno se primjenjuje i u mjesecu srpnju«, navodi se u Odluci.


Nažalost, tada Ministarstvo, ali ni učenici, nisu mogli znati da će nas zadesiti ova situacija i da će stručnu praksu morati prilagoditi novonastalim uvjetima.


Niže cijene


Iz KD-a Autotrolej potvrdili su nam da srednjoškolske karte koje sufinancira Ministarstvo znanosti i obrazovanja u iznosu od 75 posto vrijede do kraja srpnja, ali tijekom ljetnih mjeseci učenicima i studentima izašli su ususret i cijenu karata smanjili za 25 posto.


Tako sada mjesečna srednjoškolska i studentska karta za 1. zonu umjesto 134 kune, iznosi 100 kuna, za zonu 2 umjesto dosadašnjih 180 kuna, karta stoji 140 kuna.


Snižena je i cijena za zonu 3, koja sada iznosi 170 kuna, umjesto dosadašnjih 229 kuna, te za zonu 4 za koju je sada potrebno izdvojiti 210 kuna, umjesto 274 kune, poručuju iz Autotroleja.