BiH na Korzu

Srednjobosanski kanton predstavio turističku ponudu na Korzu. Isplatilo bi ih se posjetiti

Alenka Juričić Bukarica

Bosanski turistički djelatnici predstavili su ponudu Srednjobosanskog kantona / Foto Mateo LEVAK

Bosanski turistički djelatnici predstavili su ponudu Srednjobosanskog kantona / Foto Mateo LEVAK

Mi smo se odlučili za razvoj cikloturizma te kroz EU projekt u ovom trenutku gradimo biciklističku stazu od 96 kilometara, a u posljednje vrijeme nam je jako tražena ponuda hikinga i trekkinga, ističe direktor Turističke zajednice Srednjobosanskog kantona Miroslav MatoševićRIJEKA  Turistička zajednica Srednjobosanskog kantona jučer je na Korzu, točnije ispred Turističkog informativnog centra održala predstavljanje turističke ponude ove centralne regije susjedne Bosne i Hercegovine. U suradnji s Turističkom zajednicom grada Rijeke, turistički su djelatnici Srednjobosanskog kantona nakon predstavljanja na Korzu, na botelu Marina imali i B2B radionicu s predstavnicima turističkih agencija s područja grada Rijeke, na kojoj su predstavili neke od mogućnosti za kreiranje turističkih aranžmana na ovom području.


Inače, riječ je o kantonu koji čine općine Bugojno, Busovača, Dobretići, Donji Vakuf, Fojnica, Gornji Vakuf-Uskoplje, Jajce, Kiseljak, Kreševo, Novi Travnik, Travnik i Vitez.


Predstavljene su prirodne ljepote, ali i Međunarodni skokovi s vodopada / Foto Mateo LEVAK

Predstavljene su prirodne ljepote, ali i Međunarodni skokovi s vodopada / Foto Mateo LEVAK


Planine i tri doline


Amra Livnjak, stručna savjetnica za turizam Ministarstva privrede Srednjobosanskog kantona, tom je prilikom pojasnila da ovaj kanton na neki način povezuje Hercegovinu, Bosnu i Krajinu te je bogat planinama, šumama, ali i prekrasnim slapovima. Što se tiče same turističke ponude, neke od turističkih atrakcija su Skijališni centar Vlašić, Rodna kuća nobelovca Ive Andrića, Travnička tvrđava, Muzej AVNOJ-a u Jajcu, Rehabilitacijski centar u Fojnici, ali i rodno mjesto legendarnog Ćire Blaževića.


Kraljevska gozba uz kraljevsku pastrvu 


Goste iz Srednjobosanskog kantona pitali smo i što se nikako ne smije propustiti po pitanju gastroponude. Anto Brtan je stoga istaknuo pastrvu na kraljevski.
– Kraljevi su znali što je dobro, ha, ha, dodao je naš sugovornik i dao još jedan »hint« – konobu Slapovi pored rijeke Plive. Što reći nego, čini se kao kraljevska gozba.

Govoreći o turističkom razvoju, Miroslav Matošević, direktor Turističke zajednice Srednjobosanskog kantona, pojasnio je da regija posljednjih godina puno ulaže u outdoor ponudu.


– Mi smo se odlučili za razvoj cikloturizma te kroz projekt Europske unije u ovom trenutku gradimo biciklističku stazu od 96 kilometara. Imamo izuzetno razvijen brdski biciklizam, a u posljednje vrijeme nam je jako tražena ponuda hikinga i trekkinga. Radi se o tri doline i puno planinskog područja. Planine su od 1.200 do 2.000 metara s time da imamo nekoliko vrhova i viših od 2.000 metra nadmorske visine. Te staze su sve povezane tako da je moguće organizirati i jedan duži trekking od više dana. A preko cijele Bosne prolazi poznata trail ruta Via Dinnarica. Tu je i niz planinarskih domova koji su uvijek na raspolaganju, kazao je Matošević te dodao da ponuda podrazumijeva i kajaking, rafting, paragliding, vožnje quadovima… Kao i i kulturna i povijesna baština. Kanton ima puno privatnog smještaja, prvenstveno planina Vlašić s oko 11.000 postelja u privatnom smještaju. Tu je i 2.000 postelja u hotelima od 3 do 5 zvjezdica. U Jajcu se isto tako razvijaju privatni i hotelski smještaj.


Ljetne manifestacije


A osim različitih sportskih aktivnosti, uživanja u prirodi, ali i lječilištu, puno se radi i na manifestacijama. Anto Brtan, direktor Javne ustanove Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajce, kazao je da je ovo područje po broju manifestacija »broj jedan« u BiH. U najavi su, primjerice, 9. i 10. srpnja Dani srednjovjekovlja u Jajcu, manifestacija na koju se odazovu i brojne povijesne postrojbe iz Hrvatske. Bit će krunidba kralja, viteške igre, zabavni program… Potom će biti koncert Zabranjenog pušenja 16. srpnja, Međunarodni skokovi s vodopada na koji dolaze natjecatelji iz cijelog svijeta, a pred kraj sezone slijedi najjača manifestacija – Desant na Jajce.


Za 9. i 10. srpnja najavljeni su Dani srednjovjekovlja u Jajcu / Foto Mateo LEVAK

Za 9. i 10. srpnja najavljeni su Dani srednjovjekovlja u Jajcu / Foto Mateo LEVAK


– S njom smo počeli u pandemiji te smo lani imali gostovanje svjetski poznatog DJ-a i producenta Mahmuta Orhana. Ove godine smo htjeli napraviti i korak više. Bit će tu koncert Dubioze Kolektiv, DJ-a Burak Yetera pod slapovima, a za ljubitelje sevdaha nastupit će Damir Imamović. U programu je i sarajevska grupa Skroz o kojima snimamo i dokumentarac, naveo je Brtan te dodao da sve posjetitelje očekuju i izložbe te niz drugih popratnih događanja.