"Šapice i pas koji je trčao za srećom"

Slikovnica Slavka Sobina: Sreću ne treba ganjati i ne mora biti konstanta

Katarina Bošnjak

Petra Petrović, Slavko Sobin, Ana Vukasović i Marko Hadjur / Snimio Mateo LEVAK

Petra Petrović, Slavko Sobin, Ana Vukasović i Marko Hadjur / Snimio Mateo LEVAK

Ima dobrih i loših trenutaka, a treba izvući najbolje iz svega. Tu je i važnost prijateljstva, poruke da je u redu biti drugačiji i da se nitko ne mora uklapati u kalupe društva. Najviše bih htio da djeca znaju da je okej ako su nekada lošije raspoloženaRIJEKA – U sklopu manifestacije »Tjedan dobre dječje knjige« u organizaciji Gradske knjižnice Rijeka jučer se u dvorani Dječje kuće održala promocija knjige »Šapice i pas koji je trčao za srećom« autora Slavka Sobina. Knjigu su uz autora predstavile i urednica Ana Vukasović te book blogerica Petra Petrović, a razgovor je moderirao Marko Hadjur.


Snimio Mateo LEVAK


Nakon velikog uspjeha priča »Šapice« te »Šapice i tajna zelene loptice«, treća slikovnica ovog popularnog glumca ponovno osvaja srca mališana, ali i njihovih roditelja. »Šapice i pas koji je trčao za srećom« donosi nove priče o neodoljivoj psećoj družini, a na poučan način govori o važnosti prijateljstva, toleranciji i prihvaćanju te ostalim važnim stvarima koje djecu treba naučiti u najranijoj dobi.
– Ono što se provlači kroz sve tri knjige jest da je okej biti tužan i sretan, sreća ne mora biti konstanta i ne treba je ganjati. Ima dobrih i loših trenutaka, a treba izvući najbolje iz svega. Tu je i važnost prijateljstva, poruke da je u redu biti drugačiji i da se nitko ne mora uklapati u kalupe društva.


Najviše bih htio da djeca znaju da je okej ako su nekada lošije raspoložena i da je okej vidjeti roditelje koji su lošije raspoloženi, ne mora sve biti hipersavršeno – objasnio je autor te dodao kako smatra da je puno bitnije ovo što radi kao pisac za djecu, nego ono što radi kao glumac.


Snimio Mateo LEVAKOmiljene četveronožne junake ilustrirao je Patricio Alejandro Aguero Marino koji se bavi scenografijom, kostimografijom, izradom marioneta, animacijom i ilustracijom. Posljednjih je godina za Mozaik knjigu ilustrirao slikovnice »Orašar«, »Vuk i sedam kozlića«, »Dječji bonton«, »Šegrt Hlapić« i »Andersenove bajke«.


Radnja ove simpatične slikovnice govori o psećoj družini koja se voli igrati skrivača u čemu je znatiželjni Mrš pravi majstor te uvijek pronalazi najbolja mjesta na koja će se sakriti. Ovoga puta, dok se uspješno skriva od Done, njegova će ga radoznalost odvesti na sasvim drugačiji put i u sasvim drugačiju vrstu avanture na kojoj će spoznati što sreća uistinu znači.


Snimio Mateo LEVAK