Borba za Korzo 16

Spremaju li se Peović i Miletić zamijeniti Obersnela? Ona se “doživljava Riječankom”, a Mostov zastupnik se upravo seli iz Kastva u Rijeku

Tihana Tomičić

Katarina Peović, Marin Miletić / Foto: D. KOVAČEVIĆ

Katarina Peović, Marin Miletić / Foto: D. KOVAČEVIĆ

Da, selim se, tako će mi biti praktičnije raditi sad kad imam puno više obaveza. Tamo mi je ured, kaže uz zagonetni osmjeh Marin Miletić Lokalni izbori su relativno blizu, a Rijeka bi mogla biti posebno zanimljiva izborna bitka pogotovo s obzirom na spekulacije o mogućim kandidatima. 


Katarina Peović, čelnica Radničke fronte, je na listi u 8. jedinici u Sabor ušla s platformom Možemo. Iako je mediji pogrdno nazivaju »Kata Šmajser«, zbog njenih oštrih političkih stavova i izjava, Katarina Peović jučer je dosta plaho ušla u Sabor ispod crvene zaštitne maske.


Objasnila nam je da sebe itekako vidi Riječankom i zastupnicom interesa Rijeke u parlamentu:
– Da, naravno da razumijem Rijeku i zastupat ću je ovdje. Pa ja sam 15 godina već u Rijeci, kaže prof. Peović, koja se zbog posla preselila u Rijeku. Ili možda zbog životnog partnera, bivšeg SDP-ovca Hrvoja Štefana, za kojeg se počelo spominjati da bi mogao dobiti njen mandat u Saboru, budući da je bio na istoj listi u 8. jedinici, i da bi mu to radno mjesto dobro došlo. A sve se uklapa i u spekulacije da bi se Katarina Peović mogla kandidirati za mjesto gradonačelnice Rijeke 2021. godine.


– Ne, ne, to nije istina. Ja sam zasad tu. Vidite me, tu sam, bit ću tu, bar zasad, kazala nam je Peović.


No, da sve miriše na to da su lokalni izbori 2021. itekako blizu, potvrđuje nam i Mostov Marin Miletić koji kaže kako se iz Kastva, gdje sada ima prebivalište, seli u Grad Rijeku. A ako i on želi u utrku za gradonačelnika iduće godine, tada mu prebivalište mora biti između Plumbuma i Bivija.


– Ha ha, ja sam rođeni Riječanin, da, selim se, tako će mi biti praktičnije raditi sad kad imam puno više obaveza. Tamo mi je ured, kaže uz zagonetni osmjeh. I ne krije oduševljenje da je, iako se politikom počeo baviti prije svega nekoliko mjeseci, na listi Mosta ušao u Sabor u 8. jedinici.


– Sretan sam, baš sam sretan. Nemam nikakvu tremu, nisu mi znojne ruke, snalazim se dobro, baš mi je ugodno ovdje. I osjećam baš jednu dozu respekta prema mjestu gdje se sad nalazim. Glavni cilj mi je pokazati da sam glas Istre i Kvarnera ovdje, svakog čovjeka koji mi se bude obratio. Gurat ću do kraja Marišćinu, gurat ću do kraja Rašu, dakle ekološke teme me zanimaju, kao i teme u odboru za obitelj, odgoj i mlade, s obzirom na to da sam 16 godina bio u obrazovnom sustavu.


Možda se učlanite u Možemo, i oni su zeleni, kažemo mi.


– Haha. Dobro je da u našem društvu dolaze neke nove opcije, da postoji nova svježina i na području lijevog svjetonazora, i mislim da tamo ima puno kvalitetnih ljudi. Ako shvate da treba biti konstruktivan, umjesto da podjele u društvu jačaju, mislim da i zajedno možemo puno toga napraviti, na projektima. Zar nije smisao Sabora da one zakone koji donose dobro ljudima, zajedno podržimo. Sabor nije teatar, bez obzira na to koliko talenta netko od nas imao za teatarske nastupe. Ste vidjeli, nema ni mog seflija još na fejsu, haha. Netko tko me ne poznaje, možda ima neku drugu sliku o meni, no ja nikad ne odustajem, gurat ću do kraja i, suprotno svemu što ljudi o meni misle, ja nisam opterećen ideologijom. Vjerujem u »komunalnu ideologiju«, u rješavanje problema običnih ljudi. Bio sam vjeroučitelj, mogao sam to sigurno i dalje ostati, našao bih posao već kao profesor etike, filozofije ili vjeronauka, ali tvrdim da i vjernici i nevjernici dišu isti zrak, piju istu vodu, i zato su mi teme zaštite okoliša toliko bliske, rekao nam je Marin Miletić na kraju prvog radnog dana u parlamentu.