Ljetni radovi

Sprema se uređenje novih prostora Centra za odgoj i obrazovanje na Zametu, otvaraju nove jaslice

Ingrid Šestan Kučić

Goran Palčevski, Sandra Krpan i Niko Cvjetković

Goran Palčevski, Sandra Krpan i Niko Cvjetković

Teško pokretna djeca i mladi dobit će primjerenije prostore u negdašnjoj zametskoj knjižnici, dok se u Odjelu Baredice otvaraju 2 jasličke skupineU sklopu priprema za preseljenje Odjela Baredice Centra za odgoj i obrazovanje zamjenici riječkog gradonačelnika Sandra Krpan i Goran Palčevski obišli su buduće prostore Odjela, a riječ je o nekadašnjem Ogranku Zamet Gradske knjižnice Rijeka. Prostori nekadašnje zametske knjižnice trenutno se prazne i pripremaju za početak radova.


Najme, dosadašnji korisnici Odjela Baredice, teško pokretna djeca i mladi, dobit će njihovim potrebama primjerenije prostore veličine dvjestotinjak metara četvornih, dok će se u dosadašnjem Odjelu Baredice otvoriti novi vrtićki kapaciteti, odnosno bit će smještene dvije jasličke skupine djece.

U pratnji ravnatelja Gradske knjižnice Rijeka Nike Cvjetkovića, zamjenici gradonačelnika obišli su buduće prostore Odjela, koji su do sada služili kao spremište Gradskog i Županijskog bibliobusa i koji će uskoro biti potpuno ispražnjeni od knjiga.


U sklopu priprema za preseljenje Odjela, izrađen je idejni projekt preuređenja prostora bivše knjižnice, na koji je dalo suglasnost i nadležno Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Izrađena je projektna dokumentacije preuređenja prostora, a trenutno je u tijeku postupak javne nabave za izbor izvođača radova. Krajnji rok za podnošenje ponuda je 29. kolovoza.Do preuređenja novih, primjerenijih prostora, dosadašnji korisnici Odjela Baredice će, u dogovoru roditelja i Centra za odgoj i obrazovanje, nastavu pohađati u glavnoj zgradi Centra za odgoj i obrazovanje na Belvederu, a istovremeno je započela i adaptacija njihovih dosadašnjih prostora za potrebe jasličara.


Prostor Baredica nekad je pripadao Dječjem vrtiću Rijeka, a sada će ponovo ući u njegov sastav te će se u uređenje uložiti 80 tisuća kuna.


Ove godine do jeseni osigurat će se 48 dodatnih mjesta, jer paralelno se radi i na uređenju dodatnih jasličkih kapaciteta u vrtićima Oblačić i Delfin.Grad također planira da s ljetnim radovima neće stati ulaganja u vrtićke kapacitete, jer do kraja godine bit će otvoren i novi vrtić na Kampusu.


Računa se da će se s otvaranjem vrtića na Kampusu i kapacitetima koji će se osigurati tijekom ljeta do kraja kalendarske godine riješiti smještaj za 70 do 80 djece s liste čekanja.


Na Kampusu će biti otvoren vrtić površine dvjestotinjak četvornih metara, a prijedlog Učiteljskog fakulteta je da se uz jasličke, otvore i vrtićki kapaciteti zbog studentske prakse, najavljuje zamjenica gradonačelnika.


Na ovaj način Grad Rijeka nastavlja se uređenjem i otvaranjem novih prostora gradskih vrtića, a u cilju povećanja obuhvata djece jasličke i vrtićke dobi programom predškolskog odgoja i obrazovanja u Rijeci.