Da se užance ne zataru

Špažićari preuzeli vlast i podigli pusta Mićela Kovidića

Bruna Matičić

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Naša najveća misija va oven času je da rastiramo koronu i sva zla i nedaće ča su nas zatekle prošlo leto. Zato moramo glasno sost, zijat i kampanat, rekla je VukošaKOSTRENA Kako to maškarani običaji nalažu, Špažićari, okupljeni u manjem broju nego prošlih godina, a uz poslovicu “Bolje da propadne selo, nego da se užance zataru!”, točno u podne ispred Narodne čitaonice Kostrena Sveta Lucija upriličili su tradicionalnu smjenu vlasti i na pal podigli pusta Mićela Kovidića.

Foto galerija: Predaja ključa i dizanje pusta u Kostreni Foto: Vedran Karuza
Načelnik Kostrene Dražen Vranić s punim povjerenjem vlast i ključeve predao je špažićarskoj meštrici Jeleni Vukoši i maškaranoj sviti, poručivši im da budu uspješni kao i prethodnih godina, a da ključ iskoriste da zaključaju koronu i otvore sve što je zatvoreno.


Meštrica Jelena Vukoša nakon preuzimanja općinskog ključa veselo se obratila Špažićarima i uzviknula: “Ključ je naš!”
– Ove godine ne zanimaju nas zidići i ceste, to prepuštamo općinskim čelnicima. Naša najveća misija va oven času je da rastiramo koronu i sva zla i nedaće ča su nas zatekle prošlo leto. Zato moramo glasno sost, zijat i kampanat, rekla je Vukoša.Predsjednik udruge Dario Modrić istaknuo je da ih pandemija neće spriječiti da njeguju i baštine tradiciju maškaranja te da odrade mesopusno razdoblje sa stilom, a Špažićari su odradili i prvi potez po dolasku na vlast te objesili Mićela Kovidića, glavnog krivca za sve nevolje koja su mještane zadesile proteklih godinu dana. Nažalost, tradicionalni mesopusni tanci u Narodnoj čitaonici, kao i dječja reduta, ove će godine izostati radi epidemioloških mjera, ali to ne znači da sve pusne običaje treba preskočiti. Špažićari će tako na pusni utorak, 16. veljače, kada je tradicionalna Marća po Kostrene, obići mjesto kampanajuć i prezentirati masku koju pripremaju. Već sljedećeg dana, na Pepelnicu u uvali Žurkovo osudit će i zapaliti Mićela, čijim će spaljivanjem i vraćanjem ključeva općinskoj upravi zaključiti, kako kažu, nikad tiše peto godišnje doba.