Možda im ne plaćamo dovoljno?

Smeće kipti iz baja, u Čistoći za to krive Riječane: “Pogrešno se to percipira u javnosti”

Ljiljana Hlača

Foto NL

Foto NL

Preskakivanja tjednih rasporeda, kako se pogrešno percipira u javnosti, nema, a ako su spremnici krcati - uzrok tomu su nesavjesni pojedinici, kažu u ČistoćiKada se očisti vrt, najbolje je granje i zelenilo od rezidbe odložiti na nogostup, pokraj posuda za smeće. Zašto tražiti neko drugo rješenje, ili ne daj bože naručiti besplatnu baju, kada se sve to lijepo može ostaviti na cesti pa neka o čišćnju misle neki drugi, odnosno neka misle oni koji su za to zaduženi. Naše službe. Ionako ih previše plaćamo, zar ne?


Zgražanje i osuda


Jer kako drukčije opisati, nego ironično, nedavni slučaj nepropisno odloženog granja na Bulevardu, na zavoju kod parka Bobijevo. Radi se ovdje o čistom nemaru, a budući da je toga granja bilo dosta, ono je zaklonilo prilaz drugim bajama.


Ovo nije jedini slučaj komunalnog nereda u Rijeci. Tekstil porazbacan oko baja te nerazvrstano smeće razasuto po nogostupu – samo su neki »fotomotivi« koji se redovito pojavljuju na društvenim mrežama, uz naravno zgražanje i osudu. Je li problem u građanima jer ne znaju, ne žele ili izbjegavaju se pozabaviti smećem ili u službama koje bi odmah po nastanku nereda trebale sve to očistiti iza nas?

– KD Čistoća je više puta informirao javnost o neželjenoj pojavi komunalnog nereda na cijelom području djelovanja, a što ponajprije nastaje kao posljedica nesavjesnog postupanja neodgovornih pojedinaca.


Dakle, unatoč činjenici da su korisnicima usluge KD-a Čistoća na raspolaganju brojni i potpuno besplatni načini zbrinjavanja glomaznog ili zelenog otpada (odvoz glomaznog otpada do 2 kubična metra godišnje na kućnom pragu, spremnici od 5 metara po mjesnim odborima Grada Rijeke, 5 reciklažnih dvorišta), dio pojedinaca posve zanemaruje sve ove mogućnosti i svojim ponašanjem učestalo krši komunalni red, odlažući različite vrste otpada na javne površine – komentiraju u ovom poduzeću.


Osim nepropisnog odlaganja u i oko spremnika, u posljednje vrijeme tvrtka uočava vandaliziranje spremnika, kao i parkiranje pored njih.


– KD Čistoća evidentira sva oštećenja te se svakodnevno pristupa popravcima ili zamjenama spremnika na različitim lokalitetima. Kada je riječ o nepropisnom parkiranju, ono se redovito prijavljuje prometnom redarstvu – kažu u ovom KD-u.


Moguće sankcije


Na upit što je s pražnjenjem posuda jer mnogi misle da se nemar stvara i zbog slabijeg ritma pražnjenja pa je to razlog zašto vrećice ispadaju preko rubova. U tvrtki odgovaraju da se na cijelom području djelovanja posude prazne, u skladu s programom.– Preskakivanja tjednih rasporeda, kako se pogrešno percipira u javnosti, nema, a ako su spremnici krcati – uzrok tomu su nesavjesni pojedinici, vele u Čistoći. Da se više koriste reciklažna dvorišta, ili da smo sustavniji u odvajanju korisnih sirovina, situacija bi bila puno bolja. Rijeka je na nekih 12 posto, kada je riječ o odvajanju otpada. Slabo.


Iako KD Čistoća različite pojave komunalnog nereda svakodnevno prijavljuje komunalnom redarstvu, utvrđivanje počinitelja je često otežano.


– Apeliramo na građane da u slučaju pojave komunalnog nereda ili zaticanju počinitelja pri nepropisnom odlaganju, o tome što prije obavijeste komunalno redarstvo, po mogućnosti s fotografijama lokaliteta te navođenjem počinitelja.


Naime, ako je počinitelj otkriven, uz obvezu zbrinjavanja navedenog otpada, podložan je i sankcijama. Međutim, ako počinitelj nije otkriven ili ga nije moguće utvrditi, Čistoća tek temeljem naloga nadležnih službi jedinica lokalne samouprave tako nepropisno odloženi otpad uklanja izvanrednim odvozom – zaključuje se.