Otvorene granice

Slovenci pohrlili u Hrvatsku, na Rupi se stvorile kilometarske kolone: ‘Jedva smo dočekali’

Biljana Savić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Rezultat je to odluke slovenske Vlade o proglašenju kraja epidemije COVID-19, koje je iznenadila mnoge, ali ne i slovenske državljane koji su već u petak pohrlili prema HrvatskojPo sat i pol čeka se za ulazak u Hrvatskuna graničnom prijelazu Rupa tijekom petka poslijepodne.


Kilometarske kolone vozila, mahom slovenskih registarskih oznaka, u jednom su danu prekinule skoro pa tromjesečnu pustoš na Rupi.


Rezultat je to odluke slovenske Vlade o proglašenju kraja epidemije COVID-19, koje je iznenadila mnoge, ali ne i slovenske državljane koji su već u petak pohrlili prema Hrvatskoj.

Kao da je kolovoz, kolone vozila čekale su svoj red za ulazak u Hrvatsku, a granična policija imala je pune ruke posla – trebalo je za svakoga provjeriti zašto dolazi u Hrvatsku.


Je li to posao, za što treba pisani dokaz, ili, ukoliko je riječ o turističkom dolasku, svatko je morao imati potvrdu o rezervaciji za smještaj u hotelu, kampu ili kod privartnog iznajmljivača.


A na takve, nažalost, za našeg današnjeg boravka na granici nismo naletjeli.


– Idemo u vikendicu u Vrbnik, jedva smo dočekali, kazali su nam Mladen i Lidija iz Slovenije.


Foto galerija: Gari Cappelli dočekuje slovenske goste na ulasku u Hrvatsku Foto: Vedran Karuza


Čekali su na granici sat i pol vremena, a na samom ulasku u Hrvatsku pozdravio ih je ministar turizma Gari Cappelli, zaželjevši im dobrodošlicu i ispričavši se na dugom čekanju.


– Bit će bolje drugi tjedan, svima nam je ovo novo, kazao je Cappelli brojnim Slovencima koje je pri ulasku u Hrvatsku osobno pozdravio i ispričao se na dugim čekanjima za ulazak u našu zemlju.


Granična policija u Rupi pregledavala je ima li svaki od Slovenaca koji dolaze uvjete za ulazak u Hrvatsku, a to su, osim spomenutih turističkih rezervacija ili posjedovanja nekretnine, i posjedovanje plovila ili kamp-prikolica.


– Pripremili smo u Ministarstvu turizma zajedno s MUP-om i Ministarstvom uprave aplikaciju sličnu e-propusnicama, kako ne bi bilo velikih zaustavljanja na granici, da se turisti mogu ranije prijaviti sa svim podacima, kamo idu, gdje će boraviti i da se sve maksimalno ubrza, kazao je Slovenicima na granici Cappelli.