Potpisan ugovor

Sljedećeg tjedna kreće sanacija spomenika podhumskim žrtvama

Sanja Gašpert

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL

Vrijednost radova je 504.375 kuna, koje s 50 posto iznosa financira Primorsko-goranska županija, a s po 25 posto općine Čavle i JelenjeSljedeći tjedan počinje realizacija projekta sanacije spomenika podhumskim žrtvama u Sobolima, najavljeno je u Čavlima, prilikom potpisivanja ugovora između predstavnika Primorsko-goranske županije, općina Čavle i Jelenje, izvođača radova iz Citadela d.o.o. Hreljin te stručnog nadzora iz DE-KOM d.o.o. Delnice.


Vrijednost radova je 504.375 kuna, koje s 50 posto iznosa financira Primorsko-goranska županija, a s po 25 posto općine Čavle i Jelenje.


– Veliki je ovo dan za Općinu Čavle jer konačno kreće realizacija dugo najavljivanog projekta, što se poklopilo s 12. srpnja, kada svake godine organiziramo komemoraciju povodom godišnjice stradavanja podhumskih žrtava.
Spomenik je u lošem stanju i zahvaljujući podršci Županije i Općine Jelenje konačno kreće njegova sanacija, u sklopu koje rekonstrukcija glavnog obeliska i okolnih zidova i ploča, kao i grobova na tlu.


Radovi na sanaciji spomenika uključuju odstranjivanje betona s pukotina, čišćenje armature, gletanje cijele površine, zamjenu oštećenih kamenih elemenata, izradu i postavu nedostajućih kamenih elemenata na polju kosturnice.


Radovi kreću odmah nakon potpisivanja ugovora, pa će ovogodišnji spomen dan spomenik dočekati u skelama. Rok izvođenja radova je 90 dana, pa ćemo krajem ljeta imati novi spomenik, koji će u novom, ljepšem izdanju dočekati 80. godišnjicu stradavanja podhumskih žrtava sljedeće godine, kazala je načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić.Načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja istaknuo je kako je riječ o memorijalnom groblju, spomen-području Soboli na kojem je 1970. godine postavljen impresivan spomenik s 91 štitom, kao spoemn na 91 strijeljanog mještanina Podhuma u srpnju 1942. godine.


– Danas velebni rad akademskog kipara Šime Vukasa predstavlja memorijalno groblje i prepoznatljivi je antifašistički spomenik gdje se jednom godišnje odaje počast podhumskim žrtvama.


Taj je spomenik simbol jednog strašnog zločina, na koji su mještani naše općine posebno osjetljivi, jer je u njemu stradalo naselje Podhum, odnosno 91 njegov mještanin. Prema tome se spomeniku ponašamo s dozom obzirnosti, posebno emotivno, s ciljem da se takvo zlo više nikada ne ponovi, kazao je načelnik Marčelja.


Primorsko-goranska županija jedna je od rijetkih koja brine o žrtvama fašizma u Domovinskom ratu i Drugom svjetskom ratu.


– Brinemo se o žrtvi hrvatskog naroda za slobodu koja je data u Drugom svjetskom ratu, a naši su branitelji očuvali naše granice i u Domovinskom ratu. Nažalost, velika stradanja osim u Podhumu zabilježena su u logoru Kampor na Rabu, kao i u Lipi.


Županija kontinuirano obnavlja antifašističke spomenike, a za ovaj sam spomenik stalno tražio da krene u obnovu, sramota je da se danas na grobu ne vidi ime pokojnika. Ovo je primjer dobre suradnje dviju grobničkih općina, kazao je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.


Ispred izvođača radova obratio se Marinko Kučan iz Citadela d.o.o. Hreljin, koji je zahvalio na povjerenju u realizaciji projekta u koji je ova tvrtka uključena još od 2016. godine, kada su se počeli raditi troškovnici sanacije. Kučan je istaknuo dobru suradnju s Oopćinom Čavle, koja se vidi i u projektu revitalizacije Kaštela u Gradu Grobniku.