LOŠ NALAZ

Sladoledi nisu samo skupi! Zdravstveno neispravna gotovo svaka druga kuglica

Barbara Čalušić

Ilustracija / Foto Mateo Levak

Ilustracija / Foto Mateo Levak

Rasprava o previsokim cijenama kuglice sladoleda, bacila je pak u drugi plan pitanje o kvaliteti odnedavno skupocjenog sladoledaRIJEKA – Kuglica sladoleda ovog je ljeta glavni hit turističke sezone i, iako za neke banalan, prilično jasan dokaz poskupljenja destinacije, ali i života općenito nakon uvođenja eura u Hrvatskoj.


Obala i otoci


Više puta mogli su se čuti komentari da se cijena kuglice sladoleda, kakva se može susresti kod nas, može platiti još samo u Japanu ili Švicarskoj. Rasprava o previsokim cijenama kuglice sladoleda, bacila je pak u drugi plan pitanje o kvaliteti odnedavno skupocjenog sladoleda, konkretno njegovoj zdravstvenoj ispravnosti.


Iako bi bilo za očekivati da je porastom cijene sladoleda, porasla i njegova kvaliteta, a time i zdravstvena ispravnost, prema ispitivanjima Odsjeka za sanitarnu mikrobiologiju i biologiju okoliša Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, kvaliteta sladoleda i njegova zdravstvena ispravnost lošiji su nego lani.
– U ovoj godini u ugostiteljskim objektima u našoj županiji obradili smo 75 uzoraka sladoleda. Od toga 31 uzorak ili 41 posto uzorkovanih sladoleda nije bilo zadovoljavajuće, što je prema mojoj procjeni i dosta više od brojke nezadovoljavajućih uzoraka sladoleda koju smo utvrdili lani kada je taj postotak iznosio 33 posto, kaže Ivona Žarkovac Saršon s Odsjeka za sanitarnu mikrobiologiju i biologiju okoliša Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.


U uzorcima koji su obrađivani u laboratoriju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo i koji nisu zadovoljili svojom zdravstvenom kvalitetom, utvrđen je povećan broj aerobnih mezofilnih bakterija te enterobakterija.


One su ujedno i glavni razlog zdravstvene neispravnosti sladoleda u ugostiteljskim objektima u PGŽ-u pri čemu su u prvom redu praćeni objekti u priobalju i kvarnerskim otocima.


Žarkovac Saršon naglašava da ove bakterije ne ugrožavaju ljudsko zdravlje.


– Srećom, patogene bakterije poput salmonele nisu utvrđene u niti jednom uzorku. Nađene bakterije ukazuju na nehigijenu, počevši od obrade sladoleda do njegovog čuvanja i higijene samog objekta, ističe Saršon Žarkovac.


Neodređen uzrok


Dodaje kako uzrok porasta zdravstveno neispravnih uzoraka sladoleda nije određen, ali postoji mogućnost da je jedan od razloga i manjak radnika u ugostiteljstvu kao i prisustvo nedovoljno educiranih ugostitelja.


– Ugostiteljima kod kojih su utvrđeni zdravstveno neispravni nalazi napišemo nalaz i svako daljnje postupanje je na odgovornosti samih vlasnika i voditelja određenog objekta. Mi ne određujemo kazne, ne penaliziramo ugostitelje, to je posao inspektorata koji nam također šalje uzorke te je u ukupnom broju uzorka hrane iz ugostiteljskih objekata koje smo analizirali oko petine uzoraka koje smo dobili upravo od njih.


Općenito, kod zdravstveno neispravne hrane, koja se nudi u našim ugostiteljskim objektima, nisu utvrđene patogene bakterije, a svakako valja istaknuti da se ozbiljni objekti poput naših velikih hotela, već nalaze u sustavu HACCP-a i imaju jasno propisane načine postupanja s hranom, zaključuje Saršon Žarkovac.