POMOĆ U UČENJU

Školarci mogu na instrukcije u – Stribor: Puno se lakše uči uz učiteljevu riječ i uputu

Bruna Matičić

Foto S. DRECHSLER

Foto S. DRECHSLER

Poduke smo osmislili kao jednosatni susret profesora i učenika, a ukaže li se potreba za daljnjim održavanjem individualnih poduka, moguće je dogovoriti još sati, sve u dogovoru s profesorima i slobodnim terminima, kazala je Anja BabićRIJEKA – Prošlo je dva i pol mjeseca otkad je započela nastava na daljinu, a nastavnici i učenici klasične učionice zamijenili »virtualnima«. Tehnologija je u ovome trenutku pokazala zapanjujuće mogućnosti koju su nastavnici iskoristili kako bi učenicima objasnili nastavno gradivo i prenijeli znanje na daljinu, ali i osigurali način da ovu školsku godinu zajedničkim snagama ipak privedu kraju.


Nedovoljno jasno


Unatoč tomu, puno toga ostaje nedovoljno jasno i nedorečeno, a mnogi bi se složili da je kvalitetno prenošenje znanja i objašnjavanje školskoga gradiva ponekad teško postići bez žive učiteljeve riječi i konkretne upute.


Gradska knjižnica Rijeka dobro je to prepoznala i u pravom trenutku svim učenicima osnovnih i srednjih škola ponudila pomoć u učenju i savladavanju školskoga gradiva.
Riječ je o programu besplatnih poduka i podrške u »online« učenju koji je u tijeku od 25. svibnja i učenicima pruža individualnu pomoć u učenju.


U za to predviđenim terminima, u prostoru Dječjeg odjela Stribor učenici mogu dobiti individualne poduke iz svih predmeta razredne nastave te ih hrvatskoga jezika za osnovnu i srednju školu, kao i pomoć oko pisanja eseja i završnih radova te priprema za maturu.


– Gradska knjižnica Rijeka djeluje kao potpora obrazovnom procesu, kako lektirom, tako i programima. Općenito naša vizija i misija jest biti u društvu onaj faktor koji može pridonijeti građanstvu, stoga smo odlučili pridonijeti trenutačnoj situaciji i pomoći učenicima da lakše savladaju gradivo.


Prepoznali smo potrebu da učenik dobije doticaj s profesorom jedan na jedan i da mu se pomogne u eventualnim sitnicama koje mu nisu jasne, kako bi nastavio dalje s online učenjem.


Poduke smo osmislili kao jednosatni susret profesora i učenika, a ukaže li se potreba za daljnjim održavanjem individualnih poduka, uvijek je moguće dogovoriti još sati, sve u dogovoru s profesorima i slobodnim terminima, objasnila je Anja Babić, voditeljica Službe za koordinaciju programa Gradske knjižnice Rijeka.


Matej Kutleša, učenik petoga razreda OŠ Podmurvice voli doći u knjižnicu na poduke iz hrvatskoga jezika kod profesora Krešimira Špralje.


Slobodnih mjesta ima


– Sviđa mi se raditi od kuće, naviknuo sam se, ali nedostaju mi prijatelji i društvo, učitelji i ispiti. Malo mi je teže učiti preko kompjutora jer se preko prezentacija ne može sve detaljno objasniti.


Zbog toga mi je drago da mogu doći u knjižnicu, a profesor Krešimir jako dobro objašnjava, kazao je veseli petaš.


Krešimir Špralja dugogodišnji suradnik, volonter i voditelj raznih radionica u Gradskoj knjižnici Rijeka, kaže:


– Drage volje sam se odazvao programu pomoći pri učenju i savladavanju nastavnoga gradiva. Knjižnica je odgojno-obrazovna ustanova, a ovaj se program odlično uklapa u ostale programe koji se u njoj provode i iskreno se nadam da će zaživjeti i sljedeće nastavne godine.


Trenutno je kroz program prošlo četiri učenika, slobodnih mjesta još ima, a svi zainteresirani detaljne informacije mogu dobiti na mrežnim stranicama Gradske knjižnice Rijeka i prijaviti se mogu na [email protected]


– Veseli nas što djeci pomažemo da uspješno završe ovu neobičnu i napornu školsku godinu. Velika želja nam je razviti program na širu u višu razinu te organizirati poduke iz cjelokupne predmetne nastave, a nadamo se da ćemo u budućnosti u tome i uspjeti, kazala je Anja Babić.