Noćna akcija nepoznatog grafitera

Skandalozni vandalizam: Zgrada riječkog kazališta na više mjesta išarana ustaškim grafitima

Kim Cuculić

Noćna akcija nepoznatog grafitera uslijedila je nakon nekoliko performansa u izvedbi čelništva HNK Ivana pl. Zajca koji su u nekoliko navrata prigodnim panoima slali poruke s pročelja kazališne zgrade - od potpore LGBT zajednici, do Bojana GlavaševićaNa raznim mjestima fasade HNK Ivana pl. Zajca  osvanuli su grafiti s ustaškim simbolom ”U” i križem, a sprejem je ispisano i prezime riječkog intendanta Olivera Frljića. Ovime ne samo da je nagrđena i oštećena zgrada riječkog kazališta, kulturnog dobra, nego je i odaslana zabrinjavajuća poruka. Noćna akcija zasad nepoznatog grafitera uslijedila je nakon nekoliko performansa čelništva HNK Ivana pl. Zajca, koje je u nekoliko navrata prigodnim panoima slalo poruke s pročelja kazališne zgrade – od potpore LGBT zajednici, do Bojana Glavaševića. Povod bi mogla biti i predstava ”Hrvatsko glumište”, koja između ostalog hrvatsku javnost suočava s ustaškom prošlošću.


Za komentar ovog vandalskog čina, o kojem je obaviještena i policija, upitali smo gradonačelnika Grada Rijeke Vojka Obersnela:– Iscrtavanje ustaških simbola na zgradi kazališta je sramotno djelo koje zaslužuje svaku osudu. Riječ je o simbolima koji slave sramotno razdoblje hrvatske povijesti, u kojem su činjeni stravični zločini iz mržnje, u kojem se vodstvo tadašnje države svrstalo uz nacističku ideologiju i odreklo se velikog dijela teritorija samo zato da bi dobilo podršku za obnašanje vlasti.

Nažalost, većina onih koji danas slave NDH i iscrtavaju ustaške simbole gdje stignu ne znaju sve povijesne činjenice te zbog nedostatka edukacije slave NDH kao kakvu kolijevku hrvatske države i moćan izraz ljubavi prema domovini, što definitivno nije točno i jedino što autori ovih i sličnih grafita i poruka pokazuju je – neznanje. Jasno je da se simboli iscrtani na kazalištu odnose na intendanturu i rad Olivera Frljića. No, kao što sam rekao, većina autora takvih grafita ne zna povijesne činjenice i Frljića kritiziraju zbog njegovog rada kroz koji analizira bolne povijesne istine, a one očito ne idu uz zamišljenu sliku hrvatske povijesti koju dio naših sugrađana ima u svojim glavama. Grafiti će biti uklonjeni u što kraćem roku – ističe Obersnel.


Zajedničku izjavu o ustaškim grafitima na zgradi HNK Ivana pl. Zajca dali su intendant Oliver Frljić i glavni dramaturg te ravnatelj Opere Marin Blažević: – Zgroženi smo vandalskim činom uništavanja zgrade HNK Ivana pl. Zajca, zaštićenog spomenika kulture u gradu Rijeci. Očekujemo reakciju ne samo nadležnih institucija nego i onih predstavnika kulturne javnosti, napose kazališne, koji su proteklih tjedana raspirivali mržnju spram umjetničkog programa riječkog kazališta, a da u isto nisu ni kročili. Posebno nas zanima kako će na čin vandalizma reagirati riječki HDZ (čiji je predsjednik intendanta HNK u Rijeci višekratno proglašavao ”moralno defektnom” osobom), desničarski mediji poput Večernjeg lista, Hrvatsko društvo dramskih umjetnika, predvodnice kampanje fabriciranja i laganja o poslovanju i programu HNK u Rijeci, Vitomira Lončar i Snježana Banović, te Slobodan Prosperov Novak koji je u nedavnom nastupu na stranicama Večernjeg lista izjavio da je ”Frljić ništa drugo nego  jedan ustaški intendant” – navode Frljić i Blažević.