Sporne promjene

Sindikalistica Čahut Jurišić zove inspekciju Ministarstva zdravstva u KBC Rijeka

Barbara Čalušić

Radmila Čahut Jurišić / Foto: V. KARUzA

Radmila Čahut Jurišić / Foto: V. KARUzA

Službe nisu mijenjane zbog učinkovitosti, nego zbog postavljanja podobnih kadrova te već mjesec dana imamo dva rukovoditelja kadrovske službe, kaže Radmila Čahut JurišićRIJEKA – Predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske Radmila Čahut Jurišić jučer na konferenciji za novinare pozvala inspekciju Ministarstva zdravstva da izvrši inspekcijski nadzor nad radom zakonitosti uprave Kliničkog bolničkog centra Rijeka.


– Istovremeno, šaljem apel i premijeru Plenkoviću, budući da je KBC Rijeka ustanova od posebne državne skrbi, da na mjesto predsjednika Upravnog vijeća bolnice postavi osobu koja će poštovati sve opće akte KBC-a Rijeka i propise Republike Hrvatske. Očito je da državni tajnik koji se nalazi na čelu Upravnog vijeća, provodi političku moć i radi nezakonito, istaknula je Čahut Jurišić koja zahtijeva da se s pozicije predsjednika Upravnog vijeća bolnice smijeni državni tajnik Željko Plazonić i da se sankcionira ravnatelj KBC-a Rijeka koji, prema njezinim riječima, zlorabi svoj položaj govoreći u javnosti da je sve po zakonu, a jasno je da tome nije tako.


– Protustatutarno, od jedne službe, Upravno je vijeće napravilo dvije službe. Jedna je Služba za pravne poslove, a Služba za kadrovske poslove preimenovana je u Službu za ljudske resurse. Obje službe broje po devet zaposlenika. Ilustracije radi, Klinika za internu medicinu koja ima 560 izvršitelja, ima jednu glavnu sestru klinike koja ima manju plaću od navedena dva rukovoditelja. Dakle, službe nisu mijenjane zbog učinkovitosti, nego zbog postavljanja podobnih kadrova te već mjesec dana imamo dva rukovoditelja kadrovske službe.
Procedura je trebala biti sljedeća: najprije se trebao izmijeniti članak 10. Statuta ustanove, a nakon toga trebao je uslijediti pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta. Da uprava svjesno laže, govori i činjenica da je pravilnik o sistematizaciji stupio na snagu 12. kolovoza, a izmjena članka 10. Statuta stupila je na snagu gotovo mjesec dana kasnije, 11. rujna, istaknula Čahut Jurišić.