Sindikat zdravstva Hrvatske

Sindikalistica Čahut Jurišić tvrdi da KBC Rijeka nepotrebno plaća vanjske odvjetnike

Sanja Gašpert

Novce pametnije iskoristiti – Radmila Čahut Jurišić / Foto S. GAŠPERT

Novce pametnije iskoristiti – Radmila Čahut Jurišić / Foto S. GAŠPERT

Nekada su u KBC-u radila četiri pravnika koja su bila dostatna za sve poslove iz njihove domene, jedan je od njih bio pomoćnik ravnatelja za pravne poslove, a danas su unutar pravne službe otvorena još tri odjela, ukupno je pet rukovoditelja, čije se neto plaće kreću oko jedanaest tisuća kuna mjesečno. Medicinska sestra u riječkom KBC-u jedva dostigne polovicu te plaće, rekla je Radmila Čahut JurišićRIJEKA  Uz jedanaest pravnika zaposlenih u stalnom radnom odnosu, KBC Rijeka plaća pravne usluge triju vanjskih odvjetničkih društava iz ionako nedostatnog bolničkog proračuna. Riječ je o odvjetničkim društvima Dragičević i Vukić te Odvjetničkom uredu Holjar, a koliko riječki KBC plaća njihove usluge, ne zna se. Ispada da pravnici zaposleni u KBC-u ne znaju tumačiti kolektivni ugovor i zakon o radu, nego se za te usluge plaćaju vanjski odvjetnici. Nekada su u KBC-u radila četiri pravnika koja su bila dostatna za sve poslove iz njihove domene, jedan je od njih bio pomoćnik ravnatelja za pravne poslove, a danas su unutar pravne službe otvorena još tri odjela, ukupno je pet rukovoditelja, čije se neto plaće kreću oko jedanaest tisuća kuna mjesečno. Medicinska sestra u riječkom KBC-u jedva dostigne polovicu te plaće, koja je nedostižan san i glavnoj sestri klinike, koja je nositelj zdravstvene struke i znamo koliki je obim njezina posla, kazala je to na konferenciji za novinare predsjednica Sindikata zdravstva Hrvatske Radmila Čahut Jurišić. Dodala je kako je ovo važno reći u javnosti jer se, kazala je, novac poreznih obveznika sliva u džepove privatnih odvjetnika.


– Uz cijelu vojsku pravnika i vanjske odvjetnike naš je sindikat zbog činjenice da Uprava KBC-a ne poštuje odredbe granskog kolektivnog ugovora i zakona o radu, bio primoran inspektoratu rada podnijeti dvije prijave za kršenje kolektivnog ugovora i zakona o radu. Još jednom ponavljam – veliki i nepotrebni troškovi iz bolničkog proračuna plaćaju se za vanjske odvjetnike, iako bi pravne radnje vezane za nabavnu službu trebali moći raditi odvjetnici KBC-a. Ti su novci trebali biti pametnije iskorišteni, za poboljšanje zdravstvenog standarda pacijenata i uvjeta rada zdravstvenih djelatnika, istaknula je Čahut Jurišić, dodajući da je ravnatelja KBC-a Rijeka dr. Alena Ružića pitala treba li toliko pravnika i još vanjski odvjetnici, na što joj je, kazala je, on odgovorio kako je puno posla.


Odgovarajući na novinarsko pitanje ima li novih zapošljavanja u riječkom KBC-u, kazala je kako se to stalno događa pa je upravo u tijeku zapošljavanje upravnog pravnika.
– U KBC-u Rijeka vlada sistem zastrašivanja – pobuni se i dobiješ otkaz. Pravilnik o radu postavlja se na način da predsjednik Upravnog vijeća dr. Željko Plazonić može postavljati svoje kadrove po principu podobnosti, a ne sposobnosti. Postoji i voditelj Ureda ravnatelja, dvije tajnice, plus ured za informiranje… Medicinsko osoblje koje je nužno potrebno ne smije se zapošljavati, a nemedicinsko smije. Već tri mjeseca tražimo smjenu dr. Plazonića, ali i Beroš i Plenković o tome šute, najnovija je informacija da Plazonić ima premijerovu zaštitu, istaknula je Čahut Jurišić. Podsjetila je kako bi se riječki KBC uskoro mogao suočiti s troškovima radničkih sporova, koji se procjenjuju na 56 milijuna kuna, a prema njezinim saznanjima počele su i radničke utužbe za razliku osnovice otprije nekoliko godina.