Priče s tržnice

Sin i otac nastavili su na riječkoj placi djedovim stopama: ‘Nema bolje od bijele pancete, češnjaka i dobrog pomidora…’

Slavica KlevaI njegov djed je prije četrdesetak godina prodavao sir i vrhnje, gotovo na istom mjestu, na katu drugog pavijona na riječkoj tržnici. Nekada je »stolovao« tik uz stepenište, na drvenim bankovima prodavao je mliječne proizvode, svježa jaja, a i kokica se domaća često našla na pultu. Danas u ime OPG Pejaković na drugom katu, sin i otac nastavljaju djedovim stopama, imaju prodajno mjesto, a njegovim delicijama teško je odoljeti i po ovim vrelim danima.


– Ma nema bolje od bijele pancete, malo češnjaka i korice kruha i naravno dobrog pomidora sad ljeti. Vjerujte, kupaca ima, svatko voli imati i ljeti komad mirisne pancete, kaže nam dugogodišnja prodavačica gospođa Marija. Ne biste vjerovali koliko ljudi kupuju domaću mast, znaju da je najzdravija, a pomfrit ili pečena jaja nisu jednaki na ulju ili na masti, vjerujte mi, kaže nam Marija. Inače, OPG Pejaković uzgaja svinje, nešto krava i kokice u slobodnom uzgoju u Križu Rastovačkom kraj Petrinje.


Doznajemo da su u potresu koji je zadesio petrinjski kraj manje stradali, od sugovornice Marije doznajemo da im je stradao dimnjak baš u pogonu prerade, no ne žale se jer, kaže, susjedi su još teže nastradali. Dobro je, ne žalimo se, nek je glava na ramenu, uz smijeh će Marija. U ponudi je šarena panceta po 80 kuna, bijela po 50, kilogram domaće masti 20 kuna, a tu je i uvijek dobar kravlji polutvrdi sir sušen na dimu ili »čisti«, po jednakoj cijeni, 50 kuna. Imamo često pancetu od crne svinje, još malo pa će taman biti za prodaju, doznajemo. Mušterije, pitate me? Imamo stalne kupce više od četrdeset godina, a oni koji jednom kupe i probaju vraćaju se, uz smijeh će gospođa Marija, inače umirovljenica koju veseli dopunski rad. Petkom i subotom iz OPG-a Pejaković stiže svježi sir i vrhnje, no sve »plane« u dva dana, doznajemo.
Zbog manjeg ulova na ribarnici se srdela jučer prodavala po 30 kuna, baš koliko je trebalo izdvojiti i za kilogram inćuna. Kozice u rasponu od 30 do 70 kuna, oslići nešto skuplji, po 70 kuna, na nekoliko mjesta bilo je i patarača po 30 kuna. Sipice su 30 kuna, uz uvijek orade i brancine iz uzgoja po cijeni od 60 do 70 kuna, ovisno o veličini.